Google Android 3.0 (Honeycomb) - засега Apple е без конкуренция
Google Android 3.0 (Honeycomb) - засега Apple е без конкуренция

PCMagazine, Брой 7
Категория: Таблети , Софтуер , Операционни Системи
Етикети: Android , таблет , Андроид , Android 3.0 , Android таблет
PC MAGAZINE
25.7.2011

Google Android 3.0 (Honeycomb) - засега Apple е без конкуренция

Операционната система Android 3.0 на Google, наречена още Honeycomb, има амбицията да стане стандартна операционна система за таблети за по-голямата част от света. Но това не е показател, че тя е много добра; просто тя е единствената операционна система, предлагана на повечето производители на таблети.

В днешния си вид Honeycomb е по-слаба от повечето си конкуренти - iOS 4.3 на Apple, BlackBerry Tablet OS на RIM и очакваната версия на операционната система WebOS за таблети на Hewlett-Packard.

Невероятните възможности за конфигуриране на Honeycomb изискват повече от потребителя, но за сметка на това той получава таблет, конструиран според неговите нужди по начин, който е непознат в друга операционна система. Но Honeycomb страда от жестока липса на приложения, разработени от външни доставчици, което поне засега, за известно време, ще послужи като спирачка пред продажбите на таблети с Honeycomb.

По отношение на производителността браузърът поддържа Adobe Flash 10.2, което е добро в дългосрочен план, но засега е само пълна с програмни грешки бета-версия. На LG G-Slate браузърът зареждаше и визуализираше страници по-бавно от PlayBook или iPad.

Централният заглавен екран на таблетите с Honeycomb обикновено е с някои предварително заредени икони за приложения; Google очаква вие да разкрасите останалата част от работното пространство с приспособления (widgets) по ваш избор. Но докато губите време за това и докато бъдат разработени още външни приложения, ще имате много празно екранно пространство.

Компаниите Asus, HTC и Samsung имат идеи за това как да запълнят тези големи и празни заглавни екрани. Повече продадени таблети с Honeycomb означават по-голяма публика за разработчиците на приложения. Но засега операционната система Honeycomb е за опитни спецове, които искат да положат доста усилия, за да конфигурират началните екрани на таблетите си. Всички останали ще са по-доволни, ако използват операционната система, носител на нашата награда „Избор на редакторите“- iOS 4.3 on the iPad 2. Иначе ще трябва да изчакат развитието на алтернативните операционни системи на Hewlett-Packard и RIM. – Саша Сиган

Google Android 3.0 (Honeycomb)
Безплатна
Предимства: Операционна система за таблети, която може да се конфигурира.
Най-богат избор на хардуерни варианти.
Отлична система за уведомяване.
Безплатна GPS навигация.
Поддръжка на Adobe Flash.
Недостатъци: Малко приложения на външни разработчици.
В Android Market е трудно да се намерят приложения за таблети.
При първо включване на таблета потребителският интерфейс е оголен и празен.
В браузъра сайтовете обикновено показват своите WAP версии, а не настолните уебстраници.


Съдържание: