Дали бъдещето на iCloud е в първокласните услуги? Какво е бъдещето на iCloud на Apple?
Дали бъдещето на iCloud е в първокласните услуги? Какво е бъдещето на iCloud на Apple?

PCMagazine, Брой 9
Категория: Интернет , Облак
Етикети: Apple , Стив Джобс , Епъл , облачна платформа , клауд компютинг , облачни услуги , облачен компютинг , iCloud
Марк Хачман
3.10.2011

Дали бъдещето на iCloud е в първокласните услуги? Какво е бъдещето на iCloud на Apple?

Първокласни възможности за съхранение на информация, най-вероятно последвани от синхронизация на домашни видеоклипове. На наскоро проведената конференция Worldwide Developer Conference на Apple главният изпълнителен директор Стийв Джобс представи iCloud, както и операционните системи OS X Lion и очакваната iOS 5.

Но най-много коментари предизвика iCloud, по-специално нейното интегриране с iTunes и колекции от музика. Говори се, че Apple е сключила сделки с четири големи компании от звукозаписната индустрия. Един от компонентите на iCloud носи името iTunes in the cloud (iTunes в интернет) и вече е достъпен чрез iOS 4.3. iCloud ще бъде пусната на пазара заедно с операционната система iOS 5 през тази есен.

iCloud синхронизира закупена музика, приложения и книги, снимки и видеоклипове чрез Camera Roll, настройки на устройства и данни на приложения. Всеки потребител получава по 5 гигабайта безплатно пространство за съхранение на данни, без да се смятат приложенията, документите или електронните книги, които потребителят купува. Apple съхранява онлайн само последните 1000 снимки за месеца, овен ако те не са в албум – тогава се съхраняват завинаги. Според Франк Джилет, вицепрезидент и главен аналитик на компанията Forrester, това означава, че Apple ще има няколко възможности да интегрира привлекателността на безплатната iCloud с платените услуги. В един доклад на компанията, публикуван наскоро, се казва, че около половината от потребителите в САЩ, които имат връзка с интернет (124 милиона от общо 242 милиона), имат по два или повече персонални компютъра или смартфона. Тези хора са потенциални кандидати за „персоналния интернет (cloud)“, който дали бъдещето на iCloud е в първокласните услугище синхронизира съдържание на много устройства – така както го прави iCloud на Apple.

Брайън Маршал, аналитик от компанията Gleacher & Co., заяви пред Marketwatch, че целта на iCloud е да направи екосистемата на Apple „по-цялостна“, така че потребителите да са по-малко склонни да търсят кон-курентни услуги за съхранение на файловете си.А това означава, че Apple ще има възможност да продава повече услуги на потребителите. „Това определено е цел, подобаваща на първокласен модел с възможности като по-солидно и сигурно архивиране на вашите файлове. Защото ние нямаме за цел да навлезем в свят, в който да не можем да съхраняваме файлове за дълго време“, каза Джилет. Сегашната концепция за притежание на съдържание означава „постоянни, неотменими права за достъп до него“, добави той. Apple твърди, че „потребителите ще могат да купуват още повече пространство за съхранение на данните си“. Подробности ще бъдат огласени, когато услугата iCloud бъде пусната в продажба тази есен. - Марк Хачман


Съдържание: