Как Google+ се готви да конкурира Facebook?
Как Google+ се готви да конкурира Facebook?

PCMagazine, Брой 10
Категория: Интернет
Етикети: Google , Facebook , социална мрежа , Google+
PC MAGAZINE
6.11.2011

Как Google+ се готви да конкурира Facebook?

Както се очакваше, новата социална мрежа на Google – Google+, се разрасна бързо за кратко време. Към средата на миналия месец потребителите й станаха 5 милиона – впечатляващо постижение, като се има предвид, че практическият й тест започна само няколко седмици по-рано. Но Google+ трябва да изяде още много хляб, докато достигне 750 милиона потребители като Facebook.

Конкурирайки се със социалната мрежа гигант, Google прави опит да предложи неща, които липсват във Facebook. Google+ страни от играта на „трупане на приятели“, като вместо това обръща внимание на това какво ние като социални човешки същества вече мислим за нашите приятели. В резултат се образуват клики (наречени в Google+ „кръгове“ - circles). В реалния живот приятелите образуват миниподгрупи обикновено на основата на това как или кога сме се срещнали.

Повечето – но не всички – нови и интересни идеи, които Google генерира и внедрява в Google+, се свеждат до клики, или приятели, които се групират на по-малки поднабори. Това е радикално различен подход в сравнение с този на Facebook; последната има известна възможност да обединява приятели в по-малки групички, но не по начин, който има централна роля и влияе върху общото впечатление от социалната мрежа. Поради това новаторството в Google+ се изразява във формите, в които тези кръгове от приятели си взаимодействат: чрез видео, чат по групи чрез мобилни устройства, споделяне и обсъждане на съдържание, специфично за общия интерес на кръга, и т.н. Ето кои са шест от големите идеи, които биха могли като нищо да разклатят лодката на социалните мрежи.

1. Лесно споделяне на снимки, връзки или постинги само с вашите приятели (без вашата майка, познатите и колегите в работата и професорите от университета). Google+ ви дава възможност да персонализирате вашите кръгове (Circles) много лесно, само с изтегляне и пускане с мишката, за да ограничите познатите си да виждат това което не трябва да виждат. Когато споделяте нещо, то се споделя в кръг или в няколко кръга. Във Facebook имате няколко опции за ограничаване на това, кой какво може да вижда, но те не са толкова лесни за управление.

2. Планирайте подробности около събитията чрез видеочат на живо. Google+ има функция за безплатен видеочат между много потребители на живо, наречен Hangouts. Facebook не предлага нищо подобно (макар че преди месец въведе вградени видеоразговори между двама потребители с помощта на Skype). Ако си сътрудничите с приятели, организирайки парти, съвместно пътуване или създавайки проект, възможността да провеждате видеочат в контекста на другата информация надминава всичко, което Facebook може да направи по отношение на планирането на събития.

3. Гледайте видео от YouTube в реално време с приятели. В Hangouts вие и вашите приятели можете да търсите видеоклипове в YouTube, но заедно, като група. Най-близката функция като тази във Facebook е гледането на видео асинхронно, след което дискутирате чрез коментари.

4. Организирайте съдържанието на базата на вашите интереси. Чрез своя инструмент Sparks Google+ доставя статии, блогове и друго съдържание от цялата уеб – не само от платформата на социалната мрежа – базирайки се на думите, които сте въвели. Във Facebook можете да станете фен или да „харесате“ нещо, но така не можете на практика да създавате и развивате интерес.

5. Моментално качвайте снимки и видеоклипове в Облака, но решавайте впоследствие как да ги споделяте. Мобилните приложения на Google+ (които ще се появят наскоро на пазара) ще имат инструмент за автоматично качване на снимки и видеоклипове в интернет, заснети чрез приложението на вашия телефон. Клиповете и снимките се качват във ваш акаунт, в готовност за споделяне. Но те не стават веднага публично достъпни, така че вие впоследствие решавате кой ще има право да ги вижда.

6. Напуснете. Опитвали ли сте се някога да изтриете вашия акаунт във Facebook? Тази опция е заровена толкова надълбоко, че е невъзможна за откриване. (Направете справка с нашата рубрика „Решения“, за да откриете как да напуснете Facebook.) Google+ позволява на хората да я напускат лесно. – Джил Дъфи


Съдържание: