Отвъд съвършенството: супер мобилният нов VAIO Z серия от Sony с тегло под 1.2 kg
Отвъд съвършенството: супер мобилният нов VAIO Z серия от Sony с тегло под 1.2 kg

PCMagazine, Брой 11
Категория: Хардуер , Преносими компютри
Етикети: лаптоп , Sony , ноутбук , SSD , Sony Vaio , Intel Core i7
PC MAGAZINE
1.12.2011

Отвъд съвършенството: супер мобилният нов VAIO Z серия от Sony с тегло под 1.2 kg

Лаптопите Sony VAIO се славят като мобилни компютри от високия клас, което означава качество, добре подбрани компоненти, забележителен и стилен дизайн, изпипан до най-малкия детайл, както и много добри характеристики като тегло, удобство за работа и включен в комплекта помощен софтуер. Затова интерес събуди появата на новия супер мобилен лаптоп VAIO от серията Z, насочен към взискателните бизнес потребители.

Определението супер мобилен не е казано случайно – то се дължи на неговата изключителна лекота, висока производителност и много мощна батерия. Това означава, че този лаптоп ще ви позволи да свършите работата си в движение без ограниченията от хардуерните характеристики на мобилния компютър и това ще бъде бързо и удобно като на десктоп компютър, без да ви притеснява живота на батерията. За да постигне това, Sony са включили в Z серия някои интересни технологии, за които ще стане дума по-нататък в статията. На първо място, лаптопът е малък, с екран от 13.1 инча, което заедно с неговото тегло от по-малко от 1.2 кг и дебелина от 17 мм са предпоставки за това компютърът да бъде ваш постоянен и верен спътник, без да се налага да обсебва вниманието ви поради тежест или размери.

Производителността от бизнес клас се подсигурява от най-новите процесори Intel Core i7 и SSD устройство за съхранение на данни, осигуряващо бързина на свързаните с дискови задачи процеси, както и значително намаляване консумацията на енергия от батерията. 256-гигабайтовото SSD RAID устройство в комбинация с високоскоростната паметDDR3 SDRAM с лекота се справят и с най-сложното работно натоварване. Лаптопът VAIO Z серия може да бъде снабден с новаторската „плоска батерия“, която вече бе представена в тазгодишните VAIO серия S. Вътрешната литиева полимерна батерия на лаптопа осигурява захранване за до 7 часа работа в движение. Тя се комбинира с втора тънка, плоска допълнителна литиева полимерна листова батерия, която може да бъде заредена отделно от лаптопа и добавена, без да се изважда вътрешната батерия. Листовата батерия се поставя, без да е необходимо да изключвате лаптопа, като увеличава издръжливостта му до 14 часа и подсигурява денонощна работа - дори ако сте далеч от електрическата мрежа.

Ефективната мобилност се подсилва още повече от клавиатурата с подсветка, широка подложка и ергономичен нов тъчпад без отделни бутони. С резолюция 1600x900 и размер 33.2 cm (13.1”) екранът VAIO Display Premium е снабден с антирефлексно покритие, което неутрализира отблясъците от директни източници на светлина и осигурява контрастно цветопредаване. Производителността на лаптопа VAIO серия Z е издигната до нови висоти от уникалната докинг станция Power Media – монолитен разширителен модул, който се свързва с VAIO посредством оптичен кабел. Конекторът за Power Media може да бъде използван и за да включите обикновени USB устройства към лаптопа VAIO, когато той не е включен към докинг станцията.

Оборудвана с високоскоростен входно-изходентрансфер на данни, основан на архитектурата с кодово име Light Peak, докинг станцията Power Media подсилва графичната производителност, като същевременно добавя редица допълнителни опции за свързване. Тя е снабдена и с отделение за оптично устройство за още по-голяма работна мощ и удовлетворяващи HD развлечения. Модулът се предлага със стилна стойка, която пасва на дизайна му. Включен в докинг станцията Power Media, лаптопът VAIO Z серия може да работи с до четири монитора (включително с неговия екран) посредством HDMI и/или VGA изходни портове.

В тази конфигурация VAIO Z е много привлекателен избор за професионалисти в сферата на дизайна, финансите и науката, които трябва да работят на няколко екрана едновременно. HD графичната карта от ново поколение AMD Radeon с 1 GB VRAM с лекота се справя със сложни графични задачи - от 3D CAD до игри. В заключение, може да се каже, че рядко се случва да се направи ревю на лаптоп и две страници да не са достатъчни, за да бъдат описани всички интересни характеристики. Такъв е случая с VAIO Z.

Както сигурно вече сте се убедили от описаните възможности на този изключително функционален ултрамобилен лаптоп, той притежава всичко необходимо, за да се превърне в полезен и верен спътник на хората от бизнеса, които често живеят на работното си място и често пътуват. В офиса те могат да продължат да работят с VAIO Z така, сякаш са пред настолен компютър с всички негови преимущества, а на път да усетят свободата да работят свободно и без неудобства навсякъде, където се намират.


Съдържание: