ZyXEL NBG-416N: Мощ и функционалност в по-малко от 5 вата!
ZyXEL NBG-416N: Мощ и функционалност в по-малко от 5 вата!

PCMagazine, Брой 11
Категория: Хардуер , рутери
Етикети: ZyXEL , рутер , безжичен рутер , безжични рутери , Зиксел
Тервел Няголов
1.12.2011

ZyXEL NBG-416N: Мощ и функционалност в по-малко от 5 вата!

Когато става въпрос за удобство при ползването на мрежа у дома, първата асоциация за това е свързана с безжичния маршрутизатор и свободата, която дава той. Тъй като безжичната свързаност вече не е лукс, а необходимост, на пазара могат да се намерят множество видове маршрутизатори за домашно ползване, но досега няма такъв, който да съчетае функционалност и енергоспестяване. Някак си не сме свикнали да мислим за енергоемкостта на безжичните маршрутизатори, смятайки го за незначителен разход.

Това обаче не е точно така, особено като се има предвид, че безжичният маршрутизатор работи 24 часа в денонощието, 365 дни в годината. А разходът на енергия следва да се прибави към стойността на самия рутер, за да изчислим неговата цена. Средно безжичните маршрутизатори за домашно ползване потребяват по 18 вата на час енергия, което според калкулатора на сайта на електроразпределителното дружество ЧЕЗ означава, че за една година разходът на енергия е 157.68 kWh. За да си представим количеството, ще споменем, че това е енергия, достатъчна, за да се отоплявате всяка вечер и нощ с електрически радиатор с 2 киловата мощност в продължение на седмица.

Взимайки всичко това предвид, идва ред да разгледаме новото зелено предложение на ZyXEL– безжичният маршрутизатор NBG-416N. Уникалното в него е неговата изключително ниска енергоемкост, чиито върхови стойности не надвишават 4 вата на час. Според същия калкулатор на ЧЕЗ, това устройство, при положение че е максимално натоварено през цялата година, ще потреби 35.04 kWh или по-малко от 5 лв. годишно. При това без да пострада неговата функционалност и обхват на работа. За да постигне този нисък разход на енергия, NBG-416N автоматично преминава в режим на готовност, когато няма мрежова активност и мигновено отговаря, когато пристигне заявка от компютър в домашната мрежа.

Също така рутерът е оборудван с превключваем адаптер за захранване, който покрива най-високото ниво от стандарта Efficiency Level V. Допълнително рутерът следи различни други параметри, които спомагат за намаляване консумацията на енергия. Сред тях е засичане на статуса на връзката, както и дължината на свързаните Ethernet кабели. Важно е да се уточни, че тези 4 вата са максимална стойност на потребление, което не се надвишава дори и при пълен товар и включени едновременно четирите конектора за LAN мрежа. В режим на готовност рутерът харчи до 1 ват, следвайки изискванията на стандарта Efficiency Level V.

Маршрутизаторът е съвместим със спецификацията Wireless N Lite (и обратно съвместим с b/g), като максималната скорост, която може да предложи e 150 мегабита в секунда. Това е три пъти по-бързо от предишния стандарт 802.11g и за нуждите на домашната употреба тази скорост е повече от достатъчна, за да задоволи дори стрийминг на висококачествено видео от домашен медиа център към телевизор. Благодарение на вградената Wi-Fi Multimedia технология (WMM), ZyXEL NBG-416N дава възможност да се приоритизират различните видове трафик, така че да се постигне максимално качество без прекъсване или забавяния при мултимедиен стрийминг, провеждане на гласови или видеоразговори.

Инсталацията на рутера е елементарна и настройките чрез специалния бутон WPS могат да отнемат до 2 минути, като е достатъчно да натиснете този бутон на рутера и бутона WPS на клиентското мрежово устройство. Когато решихме обаче да не ползваме нито диска, който идва с рутера, нито бутона за автоматична конфигурация WPS, при първото свързване с рутера Windows ни предложи да го конфигурираме, при което за по-малко от минута успяхме да го настроим до най-високо ниво на защита на безжичната мрежа. Достатъчно беше да си изберем SSID име на рутера, както и парола за безжична връзка.

Приятна изненада беше наличието на български уеб интерфейс, който може да се избере от настройките на рутера. Това значително улеснява работата с устройството за по-голямата част от хората, за които то наистина е насочено , а именно - домашните потребители. Не на последно място, трябва да споменем и цената, на която може да придобиете това устройство, а тя е изключително конкурентна – 39,60 лв.


Съдържание: