Бил Гейтс за миналото и бъдещето на персоналния компютър
Бил Гейтс за миналото и бъдещето на персоналния компютър

PCMagazine, Брой 12
Категория: Личности
Етикети: Бил Гейтс , персонален компютър , Закон на Мур
PC MAGAZINE
20.12.2011

Бил Гейтс за миналото и бъдещето на персоналния компютър

Ако все още не сте разбрали, през август тази година персоналният компютър на IBM навърши 30 години. През последните три десетилетия представата за персоналния компютър претърпя огромно развитие и стана причина за появата на цели индустрии. От смартфоните и таблетите до „облака“– всичко това е продукт на първоначалната идея за персоналния компютър. PCMagazine интервюира Бил Гейтс, президент и съосновател на Microsoft, като го запита какво мисли за персоналния компютър и какво според него бе неговото отражения върху света.

PCM: Коя бе най-великата иновация при персоналните компютри през последните 30 години?

БИЛ ГЕЙТС: Влиянието на Закона на Мур направи възможни много забележителни неща. При софтуера, според мен, естествените потребителски интерфейси във всичките им форми са еднакво значителни. Днес ги приемаме за даденост, но графичният потребителски интерфейс бе изумително достижение, благодарение на което работата с компютър стана много по-лесна и достъпна за всички. Днес сме свидетели как технологиите на разпознаване и синтез на реч стават масово разпространени. Сензорните екрани на телефоните, таблетите и персоналните компютри откриха един невероятен нов свят, пълен с приложения.

PCM: Как персоналните компютри промениха живота на хората към по-добро?

БИЛ ГЕЙТС: Персоналният компютър подобри света в почти всички аспекти, за които можете да се сетите. Изумителни са постиженията при телекомуникациите, сътрудничеството и ефективността. Нови видове забавления и социални медии. Достъп до информация и даване възможност за изява на хора, които никога преди не са били чувани. Но все още изоставаме в някои области. Например образованието... Тук може да се направи толкова много, за да може да високите технологии са полезни, а учениците и студентите да бъдат обхванати от тях. Също така и да се помогне на учителите, а обучението да се персонализира за всяко дете.

PCM: какво очаквате през идните 30 години?

БИЛ ГЕЙТС: На персонално ниво високите технологии ще бъдат интегрирани по-безпроблемно в нашия живот. На ниво общество те ще допринесат за решаване на много от най-големите предизвикателства. Например здравеопазването – ще спомогнат за научните открития, диагностиката и осигуряването на здравни услуги за най-бедните жители на света... А в много други области, в това число енергийната ефективност и опазването на околната среда, компютрите вече са и ще продължат да бъдат важни инструменти за събиране на данни, анализи и иновации.


Съдържание: