Windows 8: поглед върху ранната версия на новата операционнна система на Майкрософт
Windows 8: поглед върху ранната версия на новата операционнна система на Майкрософт

PCMagazine, Брой 12
Категория: Софтуер , Операционни Системи
Етикети: Microsoft , Майкрософт , Windows 8
PC MAGAZINE
20.12.2011

Windows 8: поглед върху ранната версия на новата операционнна система на Майкрософт

Windows 8 е монета с две твърде различни лица. От една страна, е операционна система за таблет с пълен с „плочки“ потребителски интерфейс Metro, вдъхновен от Windows Phone 7. От друга страна, обаче е подобрено издание на настолната операционна система Windows 7. Първата е доста проста и ориентирана към потребителя, и конкурира успешно таблетите като iPad на Apple и моделите с Android на Google. Другата е операционна система, която се предпочита от опитните потребители на сложни и професионални програми за Windows.

Взех ранната версия на ОС, за да я разгледам. Версията, която тествах - Windows 8 Developer Preview - беше качена на компютър с операционна система Windows 8 preview за разработчици, работещ с процесор на Intel. Всъщност това си беше практически тест на една операционна система за таблет. Първото нещо, което забелязах, беше, че Windows 8 се зарежда за много по-кратко време в сравнение с другите версии на тази операционна система. Стартирането беше толкова бързо, че мониторът не можа да покаже екрана за самостоятелна проверка. В Microsoft са доста ентусиазирани по отношение на новите приложения в Metro стил, имайки предвид потребителския интерфейс Windows Phone 7 Metro. Това са приложения, оптимизирани за управление чрез докосване, които показват менютата и настройките си, само ако плъзнете пръста си нагоре. Ако го направите отдясно наляво, ще извикате Charms иконите за Търсене, Споделяне, Старт, Устройства и Настройки.

Ако сте отворили повече от едно приложение, като си прокарате пръста отляво надясно, се появява малък прозорец с другото отворено приложение. А ако си оставите пръста до лявата страна, този прозорец ще запълни една четвърт от екрана. В този преосмислен и организиран по нов начин Windows, работното пространство е най-обикновено приложение, което стартирате от екрана на Metro Start. Когато го стартирате, ще си помислите, че сте се озовали обратно в Windows 7.

Всъщност Windows 8 съдържа повечето от постиженията на Windows 7 – Aero Snap, списъците за прескачане (Jump Lists), Home Groups, Explorer Libraries, прикрепването на приложения в лентата за задачи (Taskbar app pinning) и всичко останало. Microsoft заслужава поздравления за подобно смело решение - да създаде операционна система с двойно предназначение. Windows 8 е не само по-съвършена и изчистена версия на интерфейса и приложенията в стил Metro, но въвежда достойни за похвала подобрения в останалата част от ОС. По-бързото стартиране, подобрената защита, магазинът с приложения и подобрените интерфейси за контрол, както и по-разумното използване на мощността на централния процесор за подобрено използване на захранването са отлични нововъведения. Съжителството между старите приложения и по-новите им версии за Metro все още е под въпрос.

Следете нашите публикации, защото тепърва ще изследваме новата версия на Windows 8 поосновно. Ще имаме много повече неща да кажем в следващите дни и седмици. – Майкъл Мъчмор


Съдържание: