Gigabyte GeForce GTX670 OC Windforce 3X
Gigabyte GeForce GTX670 OC Windforce 3X

PCMagazine, Брой 5
Категория: Хардуер , Графични карти
Етикети: графични карти , графичен ускорител , Gigabyte , GeForce GTX670 OC
Иван Соколов
31.5.2012

Gigabyte GeForce GTX670 OC Windforce 3X

С появата на GTX680 стартира и продуктовата гама на графични ускорители под марката NVIDIA GTX600. И след като най-бързата модификация видя бял свят, дойде ред (на 10-ти май) да срещнем и втората по графична сила видеокарта на NVIDIA с 28 nm графично ядро – GeForce GTX670. От Gigabyte не изчакаха технологичното време за представяне на нереферентен дизайн и вече ни предлагат своето собствено решение за GTX670, което поразително много прилича на GTX680OC – N670OC-2GD. За разлика от доста по-малката по размери референтна карта GeForce GTX670, при N670OC забелязваме размери на графичен ускорител от висок клас.

След бързо съпоставяне с N680OC се вижда, че става дума за един и същи графичен ускорител – двете карти са напълно еднакви, споделящи единно PCB, както и един и същи охладител. Основната разлика между N680OC и тук разглежданата N670OC е в броят на стрийм процесори и текстурници, както и в работната честота на графичното ядро. Според идеята на NVIDIA за GTX670, N670OC също е с 1344 CUDA ядра и 112 текстурника (1536 CUDA и 128 текстурника при GTX680). Предвид означението „ОС“, не е случаен фактът, че GPU-то работи при завишени фабрично честоти. Вместо референтните 915 MHz основна честота при GTX670OC тя е 980 MHz. Наред с това VGA Boost опцията е доста агресивно настроена и без да променяте допълнително настройки, под 3D товар честотата на ядрото се повишава до поне 1150 MHz.

Това е една много сериозна стъпка, която обаче е безпроблемна за този графичен ускорител на фона на охладителя, който е поставен върху ядрото. Ако искате да получите дори повече, след овърклок можете да постигнете и 1300 MHz напълно стабилна честота. Както и при останалите свои фабрично овърклокнати карти, Gigabyte поставя патентованото си охлаждане Windforce 3X и в N670OC-2GD. Под трите вентилатора се крие доста сериозно количество алуминий под формата на ребра на големия двусекционен радиатор, който се грижи за оптималната температура на ядрото и паметите около него. Поради това платката е доста тежка и създава усещането за масивност на изработката.

Трите вентилатора на Windforce 3X създават достатъчно въздушен поток (дори и при понижени обороти), за да можем спокойно да кажем, че този графичен ускорител е създаден с идеята да работи при едни наистина ниски температури. Стойности над 75оС за GPU-то са едно табу, а по-реално се виждат числа от порядъка на 70-72оС. Трите вентилатора са и доста тихи, като до едно доста прилично ниво на обороти почти не се чуват, а след това създаденият шум не е напълно неприятен. Едва ли обаче ще стигнете до това ниво, ако кутията на компютъра ви притежава добра вътрешна вентилация.

 

Без съмнение можем да кажем, че Gigabyte N670OC-2GD е един уникален графичен ускорител, който парадира със своята визия и възможности, но съвсем не без покритие – качествената изработка, сериозният охладител и много доброто ниво на производителност правят N670OC един от най-добрите и смислени варианти за видеокарта, базирана на NVIDIA GTX670. Това ни даде основание да й присъдим нашата престижна награда „Избор на редактора“ напълно заслужено.


Съдържание: