Intel Ivy Bridge – наследникът на Sandy Bridge - смяна на производствения процес и на начина на конструиране на чиповете
Intel Ivy Bridge – наследникът на Sandy Bridge - смяна на производствения процес и на начина на конструиране на чиповете

PCMagazine, Брой 5
Категория: Хардуер , Процесори
Етикети: процесор , Intel , Интел , Intel® Core™ processor , Core i7 , Core i5 , Ivy Bridge , Sandy Bridge
PC MAGAZINE
31.5.2012

Intel Ivy Bridge – наследникът на Sandy Bridge - смяна на производствения процес и на начина на конструиране на чиповете

Преди малко повече от една година Intel ни представи процесорите Sandy Bridge с представители Core i5 2500K и Core i7 2600K. Успехът им бе направо зашеметяващ. С появата на Ivy Bridge, Intel не само смени производствения процес, но и самия начин за конструиране на чиповете. Бе въведена т.нар. 3-gate технология за създаване на основната единица на силициевия кристал – транзистора. Това се изпълни заедно с преминаване от технология на производство с 32 nm към 22 nm. Процесорите Ivy Bridge са до голяма степен идентични със Sandy Bridge.

От Intel споделят, че макар да има промени по архитектурата, те са по-скоро минимални и не могат да доведат до сериозни изчислителни разлики. Можем да гледаме на Ivy Bridge като на стъпка напред спрямо Sandy Bridge, при която са оправени част от недостатъците на архитектурата и са въведени минимални подобрения, които да дават между 2 и 10% по-добра производителността. Разбира се, ще има ситуации, при които разликите ще са малко по-големи, но те ще са по-скоро рядкост и ще се дължат на това, че Hyper-Threading е с подобрена ефективност (това засяга предимно мултинишковите приложения), както и на дребните промени по контролера на паметта.

Сега процесорите на Intel поддържат не само нисковолтовата памет DDR3L, но и работни честоти до DDR3-2800. Реално погледнато по-високите честоти при паметта ще са полезни при използване на обновеното графично ядро. По отношение на новия графичен домейн Intel е решила да постигне доста повече, защото в някои игри разликата на новата версия HD4000 спрямо старата HD3000 е над 50%.

При новата графика също имаме две версии. По-бързата е HD4000, която предоставя пълния брой изчислителни блокове (EU), а именно 16. По-бавната е HD2500, която подобно на HD2000 притежава 6 EU, но архитектурните подобрения позволяват на HD2500 да показва до 20% по-добри 3D възможности спрямо HD2000.

Преминаването към 22 nm технологичен процес предполагаше и една друга промяна, и то в положителна посока – овърклокинга. След появата на Sandy Bridge и неговите отлични възможности за повишаване на честотите, очакванията за Ivy Bridge бяха още по-големи. Първоначалните опити обаче не изглеждат много обещаващи, защото Ivy Bridge демонстрира проблеми с постигането дори на еквивалентни на Sandy Bridge честоти след овърклок. Това се крие в няколко проблема, които са доста определящи. От една страна, това е новата технология за производство и 3-gate процеса. Изглежда идеята на инженерите на Intel не е била в достигането на нови висини при овърклок и това веднага се е проявило и в реалните постижения. Наред с това имаме и намаляването на големината на кристала, което понижава и контактната повърхност на чипа с охладителя. Съвсем логично охлаждането на кристала се влошава. От друга страна, за първи път от много време компанията не използва течен припой за свързване на защитната капачка със самия кристал, а термоконтактна паста. Това крие доста проблеми, особено когато пастата не е от най-качествените.

Странно или не, изглежда Intel не използва достатъчно добър продукт и това води до изкуствено завишена работна температура на кристала. След премахване на капачката и нанасяне на проводяща паста от висок клас според първоначалните тестове се оказва, че температурата може да бъде понижена с до 20oС. Ако трябва да говорим с реални стойности, Ivy Bridge под формата на Core i7 3770K е способен на овърклок до около 4.6 GHz при използване на висок клас въздушен охладител и напрежение около и над 1.3V. При тези настройки обаче се пригответе за около 90oС температура под максимално натоварване. При по-ниските честоти - до около 4.4 GHz, няма да ви е нужно толкова напрежение, като до около 1.2V би трябвало да e достатъчнo, пък и температурата ще е по-приятна за гледане.

Що се отнася до четириядрения Core i5 3570K, при него можете да очаквате малко по-добри резултати. Постигането на 4.4 GHz с напрежения до 1.15V е много вероятно, като при тази настройка работната температура е повече от прилична (около 65oС – 70oС). За 4.6 GHz ще са ви необходими поне 1.25V. И при двата процесора постигането на над 4.6 GHz ще е в комбинация с повечко късмет и по-добър (воден) охладител.

Каква разлика в производителността дават новите чипове Ivy Bridge? Ако сравняваме с Core i7 2700K, новият Core i7 3770K е между 0% и 10% по-бърз в зависимост от това дали говорим за 3D игри (почти никакъв прираст) или за многонишкови приложения като кодиране на видео или работа под Photoshop. По-сериозната разлика е при вградената графика – HD4000 е способен да даде до 70% по-висока производителност спрямо HD3000, което помага за „подкарването“ на доста повече игри. Като цяло новите процесори на Intel са една удобна стъпка напред, преди появата на новата архитектура Haswell и преминаването на още едно ниво нагоре в развитието на съвременните процесори на Intel.


Съдържание: