Устройство мечта за видеопрофесионалисти
Устройство мечта за видеопрофесионалисти

PCMagazine, Брой 8
Категория: Устройства за съхранение
Етикети: твърд диск
PC MAGAZINE
11.8.2008

Устройство мечта за видеопрофесионалисти

Опитните потребители и професионалистите в областта на видеото, които искат да пренасят бързо огромни файлове, имат нов помощник. LaCie Little Big Disk Quadra използва двойка 250-гигабайтови дискове със скорост на въртене 5400 об/мин за постигане на бързи като светкавица скорости на пренос чрез eSATA (с 60 процента по-високи от тези на USB 2.0). Скоростите на FireWire 400 и 800 също са добри.

LaCie Little Big Disk Quadra е едно чудесно запаметяващо устройство както в ролята на външно настолно устройство, така и за пренос на информация от една машина на друга. В чисто техническо отношение то не може да бъде определено като портативен твърд диск поради това, че изисква адаптер за захранване от мрежата – поне когато работи с връзка USB и eSATA. (Преносът чрез FireWire 400 и 800 може да се извършва и със захранване от компютъра.) Когато двата 2.5-инчови твърди диска бъдат поставени един над друг, размерите на LaCie Little Big Disk Quadra стават едва 4.06 см на 8.38 см на 13.97 см. Устройството е напълно преносимо, при все че изглежда големичко заради металния корпус и охлаждащите ребра.

LaCie Little Big Disk Quadra може да бъде формaтирано или за Windows (NTFS), или за Mac (HFS+). Ако бъде форматирано с файлова система FAT32, за да бъде използвано и на двете платформи, размерът на файловете, които могат да се записват, ще намалее поради спецификата на тази ФС и лесно може да се окаже недостатъчен за пренос на видеофайлове. LaCie Little Big Disk Quadra се доставя богато заредено със софтуер за архивиране, като LaCie 1-Click; Retrospect Express на EMC (обслужваща програма за пълно възстановяване след срив); LaCie SilverKeeper (за Mac). Освен това то е защитено с приличен тригодишен гаранционен срок.

LaCie Little Big Disk Quadra е уникално устройство и може да изпълнява спокойно ролята на допълнение към хардуерния парк на един опитен потребител или професионалист в областта на видеото. – Джоуел Санто Доминго

LaCie Little Big Disk Quadra
Цена 450 USD
ПРЕДИМСТВА: Бързо, портативно запаметяващо устройство. Четири интерфейса. Много софтуер за архивиране. Шина за FireWire 400/800.
НЕДОСТАТЪЦИ: Има нужда от адаптер за захранване с променлив ток за USB и eSATA. След като бъде включено за първи път, трябва да бъде форматирано с файлова система NTFS или HFS+. Малко скъпичко. Не увеличава производителността си с USB.
Повече на тази тема – на адрес go.pcmag.com/littlebig


Съдържание: