Изпуснахте отбивката?
Изпуснахте отбивката?

PCMagazine, Брой 8
Категория: Хардуер
Етикети: хардуер
Добрил Доков
11.8.2008

Изпуснахте отбивката?

Никакъв проблем...стига да имате GPS!

В последните няколко години станахме свидетели на сериозен бум в развитието и използването на системи, определящи позицията на потребителя, който ги използва. Независимо от точката, в която се намират, тези миниатюрни уреди са способни да определят собствените си координати с точност до едва няколко метра, а в отделни случаи дори под метър. Устройствата, за които става дума в случая, разбира се, са GPS системите, позволяващи на потребителите си лукса винаги да знаят къде се намират.

Всъщност, ако трябва да сме честни, GPS системите съществуват от доста повече време от няколко години – първоначално те биват разработени от военните на САЩ, като целта им далеч не е била благотворителност. Независимо от този факт в момента комерсиалните потребители по целия свят могат да се възползват от изградената мрежа от GPS сателити, чрез които да определят позицията си. Както всяка друга система GPS си има своите предимства и недостатъци – за да разберем какви са те и на какво се дължат, нека разгледаме накратко принципа, на който се базира тя, както и процедурата за определяне на координатите.

Тестовете

За тестовете на устройствата използвах следната постановка: измерване на времето за засичане на достатъчно сателити за определяне на собствените си координати и издръжливост на батерията. Настройките на всички модели без изключение бяха максимална яркост на дисплея и изключен енергоспестяващ режим. Опитната постановка, в която устройствата трябваше да определят своите координати, беше в доста натоварена и застроена градска среда (центъра на София), което силно влияеше на сигнала в негативна посока.

При моделите, представляващи PDA с вграден GPS, настройките на процесора бяха поставени на „Auto“, като яркостта на дисплея отново беше на максимална сила. Както на тези устройства, така и при автомобилните GPS-и батерията на всеки модел беше зареждана до максимално положение с предвиденото за целта зарядно устройство в продължение на едно денонощие.

След като уточнихме тестовата постановка за всички модели, нека разгледаме всеки един заедно с резултатите от тестовете и впечатленията поотделно.

GoClever Navigator 3550A

 

Моделът Navigator 3550A на GoClever ни беше предоставен за тестовете от фирма „Аргус Компютри“. Този GPS представлява компактно устройство, предназначено основно за използване в автомобил, а софтуерът му е програмата iGO 2006, включваща карти за почти цяла Европа.

Устройството използва чувствителен на допир екран с диагонал от 3.5 инча и разделителна способност от 320х240 пиксела. Процесорът на GoClever 3550A е Samsung S3C2440A с тактова честота от 400 MHz, благодарение на което то успява да се справи пъргаво с обработката на информацията, както и скролирането на картата в GPS режим. Собствената памет с която 3550 А разполага, е с обем от 64 МВ оперативна памет и още 64 МВ ROM за съхраняване на ОС и други данни. Устройството разполага със слот за SD карта, като максималният възможен обем на SD картите, които могат да се използват, е 2 GB. Батерията на 3550А е литиевойонна и е вградена в самото устройство, като капацитетът й е 1260 mAh.

GPS чипсетът използван за изработката на GoClever 3550A e SiRF Star III, който на практика представлява и най-добрият възможен GPS чипсет наличен на пазара към момента. Честотата на обновяване на информацията получавана от GPS сателитите е 1Hz, а антената която е използвана в GoClever 3550A е вградена в устройството.

Освен като GPS приемник GoClever 3550A може да се използва и като мултимедийна система, която да служи като източник на забавление по време на дългите пътувания. За тази цел той разполага с възможност за просвирване на музика (МР3, WMA и WAV формат) или филми (формати WMV, MPEG4 и ASF) и разглеждане на снимки (JPG, GIF, BMP и PNG). В комплекта към устройството получаваме поставка с вендуза, която се прикрепя към предното стъкло на автомобила, зарядно устройство, което се включва към запалката в колата, USB кабел за връзка с компютър и зареждане, ръководство за употреба и диск с драйвери.

Както вече отбелязах, GoClever 3550A идва с включена карта както на България и околните и страни, така и на още доста държави от ЕС. Работата с интерфейса на устройството е доста лесна, а като забележка лично аз мога да посоча единствено твърде малките размери на бутоните, чието уцелване изисква малко повече време (или пък имам прекалено големи пръсти – въпрос на гледна точка). Макар на пръв поглед това да изглежда по-скоро като прищявка, бързото и лесно боравене с GPS-a е от огромно значение, особено когато карате автомобил със скорост от 120-140 км/ч и държите волана с една ръка. За да избегнете влизането в подобни ситуации (които биха могли да са доста опасни), независимо за кое устройство става въпрос, препоръчвам ви да задавате маршрута, по който ще се движите, предварително преди да тръгнете на път.

Времето, което беше необходимо на устройството да намери достатъчен брой сателити, за да определи координатите си, беше 47 секунди. След намиране на сателитите и определяне на координатите си устройството работи на батерия в продължение на един час и 55 минути. Предвид факта, че позицията му беше такава, че се виждаше доста малък отсек от небето (а съответно и брой сателити), устройството работеше в сравнително натоварен режим, времето, което то работи на батерия, е показателно за това колко може да се ползва то в плътно застроена градска среда.

Като цяло GoClever Navigator 3550A се показва като един наистина удобен GPS, подходящ за използване в градска среда. Въпреки това относително краткото време, което той постигна при работа на батерия, комбинирано с някои неточности на картата, използвана в софтуера, му попречиха да получи приза „Избор на редактора“. При все това поради малките си размери GoClever 3550A представлява много подходящ избор за потребителите, които не обичат огромните и заемащи доста място на таблото модели. В допълнение към това, отново поради малките си размери, GoClever 3550A може отлично да послужи не само на шофьорите, но и на тези от нас, които ходят пеш или карат колело. GoClever Navigator 3550A можете да намерите във фирма „Аргус Компютри“ на цена от 258.2 лв. с включено ДДС.

HP iPAQ 316 Travel Companion

 

iPAQ 316 Travel Companion представлява PDA, който отново принадлежи към групата на моделите, ориентирани към употреба в автомобил. Това обаче съвсем не означава, че няма да можете да го използвате като пешеходец или велосипедист – устройството има достатъчно малки размери за тази цел. Устройството ни беше предоставено за тестване от фирма „HP България“, а нещата, които се включват в комплекта към него, са поставка с вендуза за предното стъкло на автомобил; зарядно устройство, предназначено за включване на мястото на запалката (отново за автомобил), както и нормално такова, включващо се в контакта; защитен кожен калъф; USB кабел за връзка с компютър и ръководство за инсталация и употреба.

Дисплеят на iPAQ 316 е с диагонал от 4.3 инча и е чувствителен на допир, а разделителната му способност е 800х480, 65к цвята. За работа с устройството можем да използваме както собствените си пръсти, така и предвиденото в комплекта перо. Процесорът, който е използван при iPAQ 316, буди възхищение – той представлява SiRF Titan ARM11 Dual-Core процесор с тактова честота от 600 MHz – наистина впечатляващ продукт! Паметта, с която той разполага, е 128 МВ SDRAM опертивна памет и 2 GB ROM, върху която се съхраняват GPS данните или информацията на потребителя – клипове, музика, снимки и т.н. Разширението на паметта е възможно чрез предвидения слот за SD карта. GPS чипсетът на устройството е SiRF Star III, което означава, че то ще притежава по-висока чувствителност в сравнение с по-старите модели. Батерията, която се използва при iPAQ 316, е литиево- йонна с капацитет от 1700 mAh, но за разлика от модела на GoClever тук тя може да се заменя в случай на нужда (стига, разбира се, да разполагате с такава). Освен процесора си от хардуерна гледна точка iPAQ 316 притежава още някои впечатляващи характеристики. Любопитна особеност на iPAQ 316 е наличието на Bluetooth, което му позволява да бъде използван като хендсфри по време на шофиране.

Софтуерът, който се използва при iPAQ 316, е базиран на операционната система Windows Mobile CE 5.0, базиран на интерфейс собствена разработка на НР. Освен с панелите за настройка и навигация разполагаме още и с видео- и аудиоплейъри, както и с програма за разглеждане на снимки.

Картата, с която разполага iPAQ 316, е малко по-различна от използваната при другите модели – подобно на тях тя е векторна, но върху нея се полагат текстури, създаващи илюзията за растерна карта. Включването на 3D режима използва данните за околните височини и създава наистина впечатляваща илюзия за триизмерна картина. Всички тези глезотии обаче идват на своята цена – въпреки доста мощния процесор на моменти при скролиране се получава забележим „лаг“ в обработката на изображението. Въпреки това като цяло работата с устройството е лесна и удобна, а дисплеят е достатъчно „отзивчив“ дори и при боравене с пръсти вместо с предвиденото перо. Времето за което HP iPAQ 316 успя да намери достатъчно сателити, за да фиксира своята позиция, беше 45 секунди, което е едно много добро постижение. Що се отнася до времето, което той успя да издържи при работа на батерия, то беше 2 часа и 36 минути.

Благодарение на доста богатата гама от възможности, допълнени от удобния интерфейс и сравнително дългото време на работа на батерия, HP iPAQ 316 се показва като изключително удачен избор както за хората, търсещи GPS за „градска употреба“ така и за тези, които потеглят на по-дълъг път. Въпреки това тези му предимства се оказаха недостатъчни, за да получи той титлата „Избор на редактора“, тъй като основните неща, които се търсят в един GPS, са бърза и прецизна работа, висока чувствителност и дълго време на работа на батерия. За съжаление прекалено бързият процесор, използван в iPAQ 316, по-скоро се явява до известна степен пречка (по-кратък живот на батерията, по-тежък софтуер), отколкото тласък към върха. Цената, на която можете да закупите HP iPAQ 316 Travelmate, е 660 лв. с включено ДДС.

Избор на редактора за GPS система:

Asus R700

 

Моделът, който получава приза „Избор на редактора“ за GPS система, е именно моделът R700 на Asus, който не само притежава доста впечатляващи хардуерни характеристики, но и редица други преимущества. Asus R700 ни беше предоставен за тестване от фирма „Мост Компютърс“, а комплектът към него включва поставка с вендуза за поставяне на устройството на предното стъкло на автомобила; два броя захранващи адаптора – за включване на мястото на запалката и друг за 220 волта; USB кабел за свързване на устройството с компютър; слушалки с микрофон, които могат да се използват за телефонен разговор; кожено калъфче; MicroSD карта с обем от 2 GB и преходник към SD слот; ръководство за употреба и дискове с драйвери.

Дисплеят на Asus R700 е чувствителен на допир с диагонал от 4.3 инча и резолюция от 480х272 пиксела, поддържащ 65к цвята. Процесорът, използван при R700, е Samsung 2440 с тактова честота от 400 MHz. Паметта, с която разполага системата, е оперативна памет с обем от 64 МВ тип SDRAM и такава за съхранение на GPS данните и информацията на потребителя с обем от 1 GB тип ROM. В случай, че тази памет се окаже недостатъчна, устройството разполага с MicroSD слот, в който може да се добавя памет с обем до 4 GB (впрочем разполагаме с още 2 GB под формата на MicroSD карта в комплекта). GPS чипсетът на Asus R700 е SiRF Star III, което му гарантира по-бърза работа и добро ниво на чувствителност дори при сравнително лоши условия за сигнала.

Любопитна особеност на модела е наличието на вграден RDS/TMC модул, който, накратко казано, представлява система за следене на пътната обстановка и съответното ранно предупреждение на шофьорите чрез радиосигнал. Подобно на модела на НР Asus R700 също разполага с Bluetooth, което му позволява да бъде използван като хендсфри устройство по време на път. Батерията, която е използвана при R700 е литиевойонна с капацитет от 1300 mAh, като при нужда може да се извади и замени със заредена. Впрочем една от любопитните възможности на модела е наличието на възможност за следене на околната светлина чрез фотосензор, като при намаляването й се редуцира яркостта на дисплея с цел пестене на енергия.

Една от интересните възможности на Asus R700 представлява вграденият FM предавател, който може да се конфигурира да предава на зададена от нас радио- честота. Удобството в случая се явява възможността да се настрои радиото в автомобила да приема на зададената от нас честота, след което през iPAQ 316 да се стартира избран от нас плейлист с музика. В същото време софтуерът на устройството ще прекъсва музиката, когато има нужда да ни дава направления относно следвания от нас маршрут.

Софтуерът на R700 се базира на операционната система Windows Mobile CE 5.0, а GPS системата на програмата iGO 8, включваща карти на целия ЕС (включително някои страни, които не са в него). Освен с GPS системата R700 разполага също така с музикален (AAC, MP3, WMA) и видеоплейъри (MPEG4, H263), както и с програма за разглеждане на снимки.

Картата, която се използва при Asus R700, е във векторен форма, като е възможно представянето й в 3D формат. В този режим някои от по-важните точки (Points Of Interest – POI) се визуализират в триизмерен вид чрез текстуризирани полигони. Работата с GPS системата на R700 е пъргава и удобна, като при скролиране не се наблюдава забавяне. Времето, за което устройството успя да се свърже с достатъчно сателити, за да определи позицията си, беше 44 секунди. Що се отнася до времето, което устройството успя да работи на батерия, в тестовите условия на ниско ниво на сигнала то беше 3 часа и 18 минути.

Причината, поради която избрах Asus R700 за продукт, получаващ приза „Избор на редактора“, са богатите възможности на устройството, лесната и удобна работа с него, елегантният му външен вид и дългото време за работа на батерия, комбинирани с неговата балансирана цена. Като стана въпрос за цената, тя е доста апетитна – R700 можете да закупите от „Мост“ за 359.88 USD (без включено ДДС).

GoClever Navigator 4330A

 

Следващият GPS, който ще разгледаме, отново е с марката GoClever, по- конкретно моделът е GoClever Navigator 4330A. Този модел на GoClever ни беше предоставен за тестване от фирма „Солитрон“ и на практика представлява по-голямото „братче“ на вече разгледания модел 3550А в продуктовата гама на GoClever. Комплектът към Navigator 4330A включва две зарядни устройства (за 220 и 12 волта); поставка с вендуза за закрепване към предното стъкло на автомобила; USB кабел и ръководство за инсталация и употреба, както и SD карта с обем от 2 GB, включваща карти за GPS системата.

Устройството използва процесор Centrality Atlas III с тактова честота 372 MHz и разполага с оперативна памет с обем от 64 МВ SDRAM тип. Освен нея имаме налице още 64 МВ ROM памет, която се използва за системни нужди, като разширяването й става чрез предвидения слот за SD карти поддържащ максимален обем от 4 GB. Дисплеят на системата е с диагонал 4.3 инча (разбира се, touch-screen) и разделителна способност от 480х272 пиксела с 65к цвята. Както при модела 3550 A GPS чипсетът е SiRF Star III, но за разлика от него използваната тук батерия е с капацитет от 1600 mAh (литиевойонна).

Операционната система на Navigator 4330A е Windows Mobile CE 5.0, а използваният GPS софтуер е базиран на програмата Cardinale. В общи линии, програмата дава възможност за използване на GPS устройствата, но й липсват някои удобства по отношение на потребителския интерфейс, както и поддръжката на POI, триизмерно представяне на картата, статистика на пътуването и др. Както и при другите GPS системи Navigator 4330A може да се използва и като мултимедийна система – за тази цел той притежава както аудио и видеоплейъри, поддържащи същите формати както и Navigator 3550А, така и програма за разглеждане на снимки. Макар процесорът на устройството да беше с по-ниска работна честота от моделите на Asus или НР, Navigator 4330A по нищо не им отстъпваше, що се отнася до операции като скролиране, сърфиране през менютата и изобщо работа с модела като цяло.

Благодарение на по-големия екран работата с устройството е доста по- удобна (поне за мен!) в сравнение с модела 3550А, като дисплеят е достатъчно отзивчив и „пъргав“. Впрочем по-големият дисплей има още едно предимство – визуализиране на повече информация на същото ниво на увеличение спрямо модел с по-малък екран, което също допринася за удобството. Свързването и определянето на собствените координати на GoClever Navigator 4330A му отне 48 секунди, което не се различава съществено от времената на другите модели, използващи SiRF Star III. Впечатляващото в този модел беше времето, което той успя да издържи, работейки на батерия – в режим на използване като GPS Navigator 4330A постигна време на работа от 8 часа и 39 минути! Подобен резултат определено е впечатляващ, още повече че с едно зареждане на Navigator 4330A можете да прекосите по дължина цяла България без нужда от допълнително зареждане!

Въпреки това наистина сериозно постижение по отношение на енергоспестяването от страна на Navigator 4330A от неговия софтуер все още има какво да се желае – някои от бутоните в навигационния панел изискват известно експериментира, не докато стане ясно за какво точно служат. Комбинирано с „по- бедните“ възможности на устройството като цяло, тези фактори му попречиха да получи титлата „Избор на редактора“. Въпреки това, ако търсите GPS устройство, което да има наистина „безкрайно“ време за работа на батерия, то определено GoClever Navigator 4330A е вашият модел. Цената, на която можете да закупите модела, е 288 USDа с включено ДДС.

Best buy избор:

Easy Touch ET-909

 

Моделът ET-909 на фирмата Easy Touch отново ни беше предоставен за тестване от фирма „Солитрон“. Този модел GPS отново е предназначен за използване в автомобил, ето защо освен него в комплекта разполагаме с поставка с вендуза, две зарядни устройства – едно за 220 и едно за 12 волта, SD карта с обем от 2 GB с богат набор от карти, USB кабел за връзка с компютър, диск с драйвери, ръководство за употреба и платнено калъфче за самото устройство. Впрочем любопитна особеност е, че на кутията на устройството се посочва, че SD картата е с обем от 1 GB, докато тя на практика е 2 GB.

Процесорът, който е използван при ET-909 е Samsung 2440 с тактова честота от 400 MHz, които са напълно достатъчни за пъргавата работа на устройството. В допълнение към това мощността на процесора е от значение и когато ще използваме GPS-а като МР3 плейър, като запазим навигационните му възможности. Паметта на ЕТ-909 е разделена на две части – оперативна памет SDRAМ с обем от 64 МВ, използвана от системата по време на работа, и още 64 МВ ROM памет за запис на данните. Тъй като тези 64 МВ ROM памет всъщност са доста малко, ЕТ-909 разполага със слот за SD карта.

Дисплеят на Easy-Touch ET-909 е с диагонал на екрана 3.5 инча и разделителна способност от 320х240 пиксела (65к цвята). Подобно на другите модели GPS чипсетът, който е използван при ЕТ-909, също е SiRF Star III, което означава, че устройството ще се справя добре в градски условия. Батерията на устройството е литиевойонна с капацитет от 1100mAh, като за разлика от другите модели за зареждането й се използва собствен порт (при другите модели това ставаше чрез USB порта). USB портът на самото устройство е версия 1.1, което означава, че прехвърлянето на по-големи обеми информация ще отнема малко повече време.

Операционната система на ET-909 е Windows Mobile CE 4.2, a GPS софтуерът е на базата на изключително удобната и доказала се програма iGO. Освен като GPS устройството може да се използва и като видео- и аудиоплейър, както и за разглеждане на снимки. Боравенето с него е удобно и лесно, като дисплеят е достатъчно чувствителен, за да се използва безпроблемно дори само с пръсти вместо с предвиденото за тази цел перо. Благодарение на бързия процесор скролирането на картата и работата с нея също са лесни и удобни, а изчисляването на избрания от нас маршрут отнема съвсем кратко време. Впрочем както и при другите модели устройството има възможност за автоматично преизчисляване на маршрута до посочена от нас точка, в случай че се отклоним от първоначално изчисления път.

Свързването с достатъчно сателити за определяне на координатите отне на устройството 48 секунди, а времето за работа на батерия, което то постигна, беше три часа и 20 минути. Чувствителността на GPS системата е на отлично ниво, като тя успяваше да определи координатите си дори при много неблагоприятни за нея условия (в сграда, макар и в близост до прозореца). Всъщност, ако трябва да сме точни, чувствителността на GPS-а в ET-909 беше най-добра от всички разгледани модели, като устройството успяваше да фиксира позицията си дори във вътрешността на стаята (намираща се на първия етаж!).

Моделът ЕТ-909 на Easy Touch се нарежда сред устройствата със сравнително миниатюрни размери, което е както предимство, така и недостатък. Предимство е поради факта, че именно поради малките размери неговото използване е удобно не само в автомобил, но и за пешеходци или колоездачи. Недостатък обаче се явява по-малкият дисплей, чиито по-голям диагонал е „жертван“ за сметка на компактните размери на самото устройство. По тази причина, както и поради по-бедния набор от функции продуктът не успя да получи титлата „Избор на редактора“.

Въпреки това устройството определено може да се похвали с най-висока чувствителност измежду всички тествани модели, а предвид сравнително ниската цена, на която можете да го закупите, се превръща в изключително адекватна покупка. По тази причина счетох, че то би било най-подходящият избор за получаването на „титлата“ „Най-добра покупка“, тъй като притежа- ва отлично съотношение цена/стойност на покупката. И тъй като вече няколко пъти споменавам цената, можете да се сдобиете с това миниатюрно бижу за 252 USD с включено ДДС.

Prestigio GeoVision 430

 

Prestigio GeoVision 430 е следващият представител на моделите, предназначени за използване основно в автомобил. Prestigio предлага две разновидности на GPS продуктите си, като моделът GeoVision 430 е „старшият“ от двата и ни беше предоставен за тестване от фирма „Асбис“. Комплектът, който получаваме към устройството, е богат, като не бива да се пропуска и фактът, че GeoVision 430 е единственото устройство, което идва с допълнителна външна антена. Освен нея получаваме още две зарядни устройства (12 и 220 волта), поставка с вендуза за предното стъкло, USB кабел и солидно ръководство за употреба, подплатено с диск с драйвери.

GeoVision 430 разполага с доста голям дисплей с диагонал на екрана 4.3 инча, резолюция 480х272 и 65 хиляди цвята. Процесорът, който е използван при този модел на Prestigio е на Intel и е с работна честота от 400 MHz. Паметта на системата е с обем 1 GB, а в случай че тя се окаже недостатъчна, GeoVision 430 разполага със слот за инсталиране на SD карта с максимален обем 2 GB. Подобно на другите модели GPS чипсета тук е SiRF Star III, който в комбинация с допълнителната външна антена ще доведе до отлична чувствителност на устройството. Интерфейсът за връзка с компютър е на базата на USB 1.1, а за зареждането на вградената батерия се използва допълнителен извод. Впрочем, като стана въпрос за батерията, нейния капацитет не се споменава никъде – цитира се единствено очакваното време на работа на устройството, което е 2 часа и половина.

Софтуерът на GeoVision 430 е на базата на операционната система Windows Mobile CE 5.0, а GPS софтуерът използва собствена разработка на Prestigio, основана на програмата iGO. Устройството идва с предварително инсталирани карти на цяла Европа и Русия, като се поддържат 30 езика за визуализиране на менютата и гласови инструкции на 26 езика по време на работа. Както и при другите разгледани модели GeoVision 430 може да се използва и като аудио/видеоплейър и за разглеждане на снимки.

Работата със системата е удобна и бърза, а боравенето с дисплея със или без осигуреното за целта перо е напълно безпроблемно. Програмата iGO е достатъчно удобна за работа с нея по време на шофиране, а при отклоняване от маршрута той може да се преизчисли автоматично според зададения от нас режим на работа (най-къс път, най- бърз път и т.н.). Времето, което беше нужно на устройството, за да фиксира своята позиция, беше впечатляващо кратко – едва около 38 секунди. Добро впечатление прави и времето за работа на батерия, което то постигна – вместо цитираните данни то издържа почти три часа, и по-точно 2 часа и 56 минути.

Макар GeoVision 430 да предлага доста възможности (голям екран, удобен софтуер и др.) на потребителя, за съжаление предимствата му не са достатъчни за получаването на приза „Избор на редактора“. Въпреки това, ако търсите удобен за употреба автомобилен (а и не само) GPS на поносима цена, определено си заслужава да обмислите закупуването на това предложение от Prestigio. Впрочем, като стана въпрос за поносимата цена, за GeoVision 430 тя е 265 USD без включено ДДС.

Route 66 Maxi и Mini

 

Последният от „автомобилните“ GPS-и, който ще разгледаме, принадлежи към една по-неизвестна в България фирма – „Route 66“, която ни предостави устройствата за тестване. Всъщност моделите от този тип, които се предлагат на нашия пазар, са два – това са разновидностите Route 66 Maxi и Route 66 Mini. Двата модела имат почти еднакви характеристики и комплектовка, а основната разлика между тях е в размерите на дисплея и неговата резолюция. Комплектът към модела Maxi включва поставка с вендуза, закрепваща се за предното стъкло на автомобила, зарядно устройство за използване в автомобил (12 волта), USB кабел, диск с драйвери, ръководство и SD карта с обем 512 МВ, на която има записана карта на Европа. В комплекта на Route 66 Mini намираме същите неща, с тази разлика, че там SD картата е с обем от 1 GB.

Дисплеят на устройствата е сензитивен, като при Maxi варианта той е с диагонал от 4.3 инча и резолюция 480x272, а при Mini – 3.5 инча и 320х240 пиксела. И двата модела не включват перо, с което да се борави с тях, но това не е проблем, тъй като дисплеите и на двата са достатъчно отзивчиви при работа с пръсти. За съжаление нито в документацията, нито в интернет се споменава какъв е типът на използвания при серията процесор, единственото, което може да се намери, е неговата тактова честота – 266 MHz. Паметта и на двете системи е разделена на две части – оперативна памет SDRAM с обем от 64 МВ и 64 МВ ROM памет за запис на данните. Тъй като тази памет е недостатъчна за работа със съвременните системи, и двете устройства разполагат със слот за SD карта. Подобно на процесора не успях да открия информация за капацитета на батерията, единственото, което се споменава е, че тя е литиево- йонна и очакваното време за работа с нея е около два часа.

Операционната система, която е използвана за база и при двата модела, е Windows Mobile CE 5.0. Софтуерът и при двата модела е организиран доста по-различно, отколкото при вече разглежданите до момента продукти. Докато при тях имаме основно меню, в което имаме избор между това да стартираме навигационния софтуер, аудио/видеоплейъра, панела с настройки и т.н., тук стартирането на устройството директно ни въвежда в GPS софтуера. Като цяло софтуерът на Maxi и на Mini моделите е еднакъв, като настройките, с които разполагате и при двата модела, касаят основно GPS функционалността на устройствата. Една от странностите, които ми направиха впечатление, е в изцяло положителен смисъл – устройството предлага изключително богати настройки над GPS софтуера.

Боравенето с GPS-а по време на пътуване е удобно, като дисплеят реагира бързо и прецизно. Въпреки сравнително ниската честота на процесора устройството реагира отлично и не се бави както при скролиране, така и при обработка на картата. Що се отнася до точността на самата карта обаче, явно от Route 66 са използвали собствена адаптация на картите, тъй като на моменти наблюдавах известни разминавания с реалността. Като пример мога да посоча площада пред НДК, който според картата на Route 66 Maxi представляваше „Южен парк“?! В допълнение към това в няколко случая забелязах по-малки неточности от типа на затворени, преградени или еднопосочни улици, които според картата на устройството са проходими.

Свързването на устройството с достатъчен брой сателити за фиксиране на координатите му отне минута и 9 секунди на модела Route 66 Maxi и 2 минути и 12 секунди на модела Route 66 Mini, което е значително по-бавно в сравнение с другите модели. Въпреки това времето, което му беше нужно, е поносимо, тъй като все пак не сме на състезание по бързодействие. Що се отнася до батерията, времето, което тя издържа, при Maxi беше час и 48 минути, а при Mini беше повече от очакваното от производителя – 2 часа и 17 минути.

Ако това, което търсите, основно е GPS система с елегантен дизайн без излишни глезотии от сорта на аудио- и видеоплейър, то определено си заслужава да разгледате офертите на Route 66. Модел Route 66 Maxi можете да закупите на цена от 168 евро без включено ДДС, а по-малкото му братче Route 66 Mini на цена от 126 евро отново без ДДС.

Mio DigiWalker P560 PDA/GPS

 

Устройството, което ще разгледаме, е първото от двата представителя на един по-различен клас модели – PDA с вградени GPS възможности. Разглежданите досега модели предлагаха известна функционалност на мултимедийно устройство под формата на аудио- или видеоплейър, но с това се изчерпваха допълнителните им възможности. За разлика от тях обаче PDA устройствата разполагат с доста по-богат набор от функции – тук освен слушането на музика или гледането на филм нищо не ни пречи да стартираме интернет браузър и да сърфираме в интернет, както и да свършим малко работа с Office Mobile, когато разполагаме с няколко свободни минути.

Моделът, който ще разгледаме първо, е Mio DigiWalker P560, който ни беше предоставен за тестване от фирма „Мост Компютърс“. Комплектът на Mio включва две зарядни устройства (220 и 12 волта), поставка с вендуза за използване в автомобил, USB кабел за връзка с компютър (който също може да се ползва за зареждане), дискове с драйвери и ръководство за употреба. Дисплеят на устройството е чувствителен на допир, с диагонал на екрана от 3.5 инча и резолюция 240х320 пиксела.

Процесорът, използван в устройството, е Samsung S3C2443, използващ ядро ARM920T с тактова честота от 400 MHz. Паметта, с която разполагаме, е разделена на няколко части – оперативна SDRAM памет с обем от 64 МВ, допълнителен дял от 32 МВ SDRAM памет, предназначена за бързо съхраняване на текущите данни, и отделен flash диск с обем от 2 GB за дългосрочен запис. В случай че този обем ви е недостатъчен, Р560 разполага и със слот за SD карта. За лесно и удобно свързване на устройството с интернет е предвидена безжична мрежова карта, поддържаща стандартите 802.11b/g, както и Bluetooth 2.0. Батерията, с която разполага устройството, е литиево-йонна с капацитет от 1350 mAh, а GPS чипсетът е SiRF Star III.

Операционната система на устройството е Windows Mobile 6.0 Classic, разполагаща със софтуера, който върви с нея по подразбиране – Office Mobile, Internet Explorer, File Explorer, Windows Media Player и т.н. Що се отнася до употребата на GPS-а, за тази цел ще ви се наложи да закупите и съответно инсталирате съответната програма, тъй като такива не са включени в комплекта към Mio. За тестовете използвах програмите iGO 2006 и Destinator 6 със съответните карти за България и София.

Благодарение на бързия процесор устройството се справя превъзходно както с операционната система и нейния софтуер, така и с навигационните програми. За работата с Р560 може да се използва както предвиденото към комплекта перо, така и собствените ни пръсти, но все пак, предвид миниатюрните размери на бутоните, е по-добре да използваме първото.

Вероятно поради по-пъргавия процесор Mio P560 успя да се справи завидно бързо с определянето на координатите си – за разлика от другите GPS модели той извърши задачата за едва 32 секунди. Вероятно тук е моментът, в който ще си помислите, че по-бързият процесор (а и система като цяло) означава и по-кратко време на работа на батерия. Изненадващо, обаче случаят е точно обратният – времето за работа на батерия, което Mio P560 постигна, беше шест часа и седем минути!

Въпреки сравнително богатите възможности, които притежава устройството, то не получи титлата „Избор на редактора“ за този тип GPS-и, тъй като счетох, че моделът на Asus предлага повече (макар и да струва повече!). И все пак, ако търсите удобно PDA устройство, притежаващо функционалността на GPS система, без да е необходимо при това да е и GSM, то Mio DigiWalker P560 е избор, който си заслужава да обмислите. Цената, на която можете да закупите устройството, е 388 USD без включено ДДС.

Избор на редактора за PDA/GPS устройство:

Asus P535 PDA/GSM/GPS

 

Последното устройство, което ще разгледаме в статията, отново ни беше предоставено от фирма „Мост Компю- търс“ – става въпрос за модела P535 на Asus. Устройството представлява комбинация от PDA с вграден GPS, като същевременно може да се използва и като GSM. В случай че това не ви е достатъчно, ще добавя и вградената камера (със собствена светкавица), притежаваща резолюция 1600х1200 пиксела.

Комплектовката на устройството е сравнително богата – подобно на другите модели разполагаме с поставка с вендуза за използване в автомобил, както и две зарядни устройства (220 и 12 волта), USB кабел, хендсфри, кожено калъфче за защита на устройството, дискове с драйвери и ръководство за уптореба.

Процесорът, който се използва при този модел на Asus, е Intel PXA270 с тактова честота от 520 MHz. Подобно на другите модели паметта на системата е разделена в две части – оперативна SDRAM памет с обем от 64МВ и flash карта с обем от 256 МB за запис на информацията. Разширяването й тук става чрез слот за MiniSD карти, намиращ се в горната част на устройството. Дисплеят е по-малък, отколкото при модела на Mio – 2.8 инча, но разделителната му способност е същата – 240х320 пиксела. Поддържаната безжична мрежа е по стандарта 802.11b/g, като освен нея устройството притежава също така и Bluetooth 2.0 функционалност. Тъй като Р535 може да се използва и като GSM, той разполага с възможност за просвирване на 128 тонални MIDI формати както и МР3, вибрация и съвместимост с GSM900/GSM1800/GSM1900 мрежите. GPS системата, която е вградена в Р535, използва чипсет SiRF Star III, а батарията е литиевойонна с капацитет от 1300 mAh.

Операционната система на модела е Windows Mobile 6.0 Professional, включваща съответните пакети – Office Mobile, Internet Explorer и т.н. Подобно на случая с модела на Mio в комплекта към устройството не разполагаме с GPS програма, поради което се налага допълнителното закупуване и инсталиране на такава. За теста на Р535 аз използвах програмите Destinator 6 и iGO 2006 със същите карти, използвани при Mio DigiWalker.

Работата на устройството е изключително бърза и пъргава, вероятно в резултат на доста мощния процесор. Дисплеят е с достатъчна яркост и бързо време на реакция, като перото, предвидено в комплекта към устройството, също е удобно и лесно за използване. Подобно на случая с Mio DigiWalker вероятно ще си помислите, че по-бързият процесор автоматично ще означава и по-кратко време за работа на батерия – и ще сгрешите. Времето, което Asus P535 успя да постигне при работа само на батерия, е наистина впечатляващо – 8 часа и 47 минути! Намирането на достатъчно сателити за определяне на координатите на устройството му отне 56 секунди. Използването на Р535 като GSM e изключително лесно благодарение на добрата интеграция на тази функция в Windows Mobile, а качеството и силата на звука бяха повече от достатъчни. Вграденият фотоапарат прави снимки с добро качество дори при сравнително слабо осветена околна среда, макар в повечето случаи (снимки на по-обширно пространство) светкавицата да е с по-скоро декоративна функция.

Като цяло възможностите на Р535 превъзхождат тези на всички разгледани до момента модели, което и стана причината този модел да получи приза „Избор на редактора“ за този тип устройства. Цената, на която можете да закупите този модел на Asus, е 589.97 USD без включено ДДС.

Съзвездието GPS

 

Може би ще прозвучи странно, но идеята за създаването на система за навигация, базирана на сателити, съществува още от преди началото на Втората световна война. През 1939 г. немският учен Карл Янке обмисля система, при която като база се използват два сателита, намиращи се на стабилна орбита. Тези две тела трябвало непрекъснато да излъчват електромагнитен сигнал, който да се използва като база, от която да се определят координатите на всеки приемащ ги, тъй като на него му е известно тяхното положение.

GPS системата в сегашното й състояние и начин на функциониране става възможна едва след като СА Щ успяват да създадат технология за изработката на сравнително малък по размери часовник с изключителна точност, съперничеща си с тази на атомните часовници. Тъй като принципът на действие на GPS системата като цяло се базира именно на тези часовници, едва след тяхното изобретяване става възможно да започне нейното изграждане. Понастоящем GPS системата представлява цяло съзвездие, намиращо се в орбита около земното кълбо – 32 сателита се намират в стабилна орбита около планетата и непрестанно предават данните, които се използват от GPS уредите за определянето на собствените им координати.

Как разбираме къде сме?

 

Обобщено с няколко думи, принципът, на който се базират GPS системите, се състои единствено от един... часовник! Както вече споменах, изграждането на GPS системата става възможно едва след изработването на изключително точни и все пак леки часовници. Предполагам на всеки е ясно защо тези часовници трябва да са леки – извеждането им в орбита в комплект с останалото оборудване е доста енергоемка задача.

Принципът на работа е следният: всеки от сателитите, намиращи се в орбита, непрекъснато изпраща сигнал, съдържащ в себе си три компонента – времето, в което е изпратен сигналът, орбитата, на която се намира изпращащата го система, и служебна информация. Приемникът, намиращ се на земната повърхност, улавя сигнала и отделя необходимите му компоненти, които в случая се явяват първите два. Тъй като за изминаването на разстоянието от сателита до приемника на радиосигнала му е необходимо известно време, устройството сравнява времето, в което е изпратен сигналът (съдържащо се в него), и времето, в което е получен. Добавяйки и орбитата, от която е изпратен самия сигнал (отново съдържаща се в него), устройството може да изчисли разстоянието и позицията до изпращащия го сателит. Комбинирайки сигналите на два или повече сателита, GPS приемникът може да определи собственото си положение върху земната повърхност.

За дефинирането на двуизмерните си координати на GPS приемника са му необходими не повече от два сателита, по чиито данни той може да извърши това. Въпреки това координатите биха включвали доста сериозна изчислителна грешка, която ще се явява под формата на известно отклонение – понякога до над 10-20 метра. По тази причина, както и за да може да се определят координатите в три измерения (2D плюс надморската височина), GPS системите използват колкото се може повече видими сателити при определянето на своите координати. Съответно при този процес се наблюдава следната зависимост – колкото повече сателити се използват за дефинирането на позицията на приемника – толкова по-точно ще бъде определена тя.

AGPS, или как интернет идва на помощ

 

В съвременните градове, представляващи лабиринт от високи сгради, сигналите от GPS сателитите са доста трудни за приемане. Тъй като на различните устройства им е нужно различно време за улавянето на необходимия им брой сателити за определяне на координатите им, често пъти загубването на сигнала може да е много досадно и дори опасно. За да се избегне изчакването поради загуба на сигнала е разработена специфична система, наречена Assisted GPS, или още AGPS.

При тази система GPS устройствата (или GSM телефоните с такава функция) могат да се свързват чрез мобилен интернет с т.нар. Assistance Server-и. Функциите на тези сървъри са няколко – на първо място те разполагат с по- голяма изчислителна мощност, което им позволява на базата на фрагментирания сигнал, получаван от GPS устройството, да определят по-бързо неговата позиция, след което да му я съобщят. Благодарение на AGPS системата е възможно значителното редуциране на времето, което е необходимо на GPS приемника да определи своята позиция – например след преминаване през тунел или след загуба на сигнала му в гъсто застроен градски терен.

Като недостатъци на AGPS могат да се посочат нуждата от връзка с интернет, която, макар да може да се осъществи чрез GSM, не винаги е налична (особено в по- отдалечени местности).


Съдържание: