Дефектни GPU от Nvidia при мобилните системи?
Дефектни GPU от Nvidia при мобилните системи?

PCMagazine, Брой 8
Категория: Процесори
Етикети: Nvidia , процесори , GPU
PC MAGAZINE
11.8.2008

Дефектни GPU от Nvidia при мобилните системи?

Наскоро Dell и HP публикуваха списък с модели лаптопи, произвеждани от тях, при които използваните графични процесори на Nvidia в известен смисъл са дефектни. Става въпрос за „опаковката“ на GPU-то, при чиято изработка не са спазени спецификациите за използването им в мобилна система, тъй като там циклите на нагряване и охлаждане са значително по-динамични, отколкото при десктоп системите. Като краен резултат след известно време на ползване графичната карта на лаптопа започва да показва проблеми под формата на артефакти при 3D или 2D графика, цветни линии по екрана, липса на изображение и т.н.

Според публикуваната от Nvidia, Dell и НР инфор- мация дефектът на графичния процесор засяга почти всички модели, използващи видеокарта с ядро GeForce 8400M/8600М, както и част от моделите с GeForce Go 7000/6000, Quadro NVS 135M и Quadro FX 360M. Към момента решението на проблема, предлагано от НР, е удължаване на гаранционната поддръжка, а Dell публикува „кръпка“ към системните драйвери, при която охлаждането на видеокартата работи непрекъснато.

Ако притежавате лаптоп с някой от споменатите модели графични карти или сте наблюдавали някои от описаните симптоми, посетете сайта на производителя, за да потърсите решение на проблема си.


Съдържание: