Какво ново при Windows?
Какво ново при Windows?

PCMagazine, Брой 8
Категория: Софтуер , Операционни Системи
Етикети: Windows , Windows Vista , Windows 7
PC MAGAZINE
11.8.2008

Какво ново при Windows?
Промоцията на Windows Vista бе бляскава и шумна, но наследничката на тази операционна система може да се окаже истинското завещание на Бил Гейтс. Какво ще ни донесе Windows 7? Ето какво научихме за нея досега. Едуард Менделсън

Ако изтеклата информация и слуховете за следващата версия на Windows са истина, Microsoft си е взела сериозен урок от фиаското на Vista. Windows 7 е кодовото название, дадено от Microsoft на наследничката на Vista. Windows 7 ще бъде по-малка, по-лека и по-пъргава от Vista. Според многобройните публикувани слухове и разкази, които водят началото си от изтекла информация от разработчици, очакваната операционна система на Microsoft ще бъде изградена на базата на по-модулна версия на ядрото на Vista. (И то може би няма да е тъй нареченото ядро MinWin, което заема само 25 МВ дисково пространство и работи само с 40 МВ памет.)

Едно модулно ядро би имало мрежова връзка, но няма да има графичен потребителски интерфейс. Това означава, че Microsoft би могла да изгради операционна система или с привлекателен за окото интерфейс, за радост на любителите на красивите неща, или минималистичен интерфейс, предназначен за компютрите от нисък клас, на които Vista в никакъв случай не би могла да работи – този хардуер, на който сега работи Linux и който се среща най-често на развиващите се световни пазари. Microsoft притежава корпоративните платформи и предлага несравними корпоративни инструменти за управление, но Linux направи завой около този пазар, за да заеме позиции сред евтиния хардуер, използван навсякъде другаде. Vista обаче е твърде огромна и тромава, за да се равнява с Linux на този пазар. Windows 7 ще бъде проектирана, за да бъде по-бърза, когато това се налага, и същевременно по-богата на възможности от Vista за системи от висок клас, предназначени за забавление и за използване в големи корпорации. (В интернет можете да потърсите един широко разпространяван видеоклип на Ерик Тролт от Microsoft, в който той разказва за концепцията за MinWin.)

Microsoft засега не е публикувала почти нищо официално за Windows 7. В една своя реч, произнесена в Япония пред Windows Digital Lifestyle Consortium, Бил Гейтс каза, че „тя ще е по-малко мощна, ще заема по- малко памет, ще е по-ефективна и ще има много повече връзки с мобилни телефони“. Освен това той добави, че „ако имате два персонални компютъра, файловете ви автоматично ще се синхронизират помежду им, така че няма да се налага да извършвате много работа, за да прехвърляте данни от единия компютър на другия и обратно“. Останалото, което знаем, е получено или от „изпусната“ информация от разработчици, или от интерпретации на длъжностни характеристики, взети от обяви за наемане на служители в Microsoft.

За да е още по-пълно объркването, не знаем кога точно ще се появи Windows 7, но се спрягат срокове от края на 2008 г. (много малко вероятен) до 2010 г. (по-правдоподобен). В публичните коментари относно Windows 7 се усеща известен скептичен тон, който говори, че компанията иска да забрави Vista колкото се може по-скоро. Така че може да се очаква софтуерният гигант от Редмънд да заработи с пълен ход към разработка на Windows 7. Що се отнася до петгодишния срок между ХР и Vista, главният изпълнителен директор на Microsoft Стийв Болмър се изрази по следния начин пред една група от MVP (Most Valuable Professionals – най-ценни професионалисти) на Microsoft: „Няма да позволим това да се повтори.“ Но си остава открит въпросът дали „Суперменът“ ще се превърне в „Цар Лъв“.

За да разберете защо следващото издание на Windows ще се нарича Windows 7, отворете прозореца с команден знак на сегашната версия, която използвате, и въведете командата VER. В Windows ХР SP3, номерът на версията, който ще се появи, е 5.1.2600. Във Vista SP1 той е 6.0.6001. Познахте ли коя ще е първата цифра, когато въведете VER след командния знак на Windows 7?

Потенциални нови възможности

Никой все още не знае какво точно ще виждаме в работното пространство на Windows 7 (ако не се смята фактът, че присъствието на Internet Explorer 8 е почти сигурно). Това отчасти се дължи на обстоятелството, че Microsoft до последния момент на разработката на своята операционна система добавя и премахва възможности в нея. Но ние открихме някои любопитни и интригуващи признаци. Да не говорим, че постоянно се появяват нови и нови такива признаци.

Първо, вероятно ще има нова, все още неспецифицирана интеграция с интернет „облака“. Windows 7 ще има вградени връзки с нещо, което се нарича „Live Mesh“ на Microsoft – базирана на уеб система за споделяне и синхронизиране на папки; за проучване на онлайн статута на приятелите ви; за синхронизиране на мобилни устройства с вашия персонален компютър. Live Mesh ще е налице много преди Windows 7 да се появи на пазара, но е сигурно, че очакваната операционна система на Microsoft ще притежава възможности за синхронизиране, които днес липсват в нея. Разбира се, OS X на Apple вече притежава известни такива възможности за споделяне и сътрудничество. Microsoft иска Windows да се изравни с нея в това отношение.

Второ, в Windows 7 най-вероятно ще има възможности за автоматизирано архивиране – което по същество ще е отговорът на Microsoft на Time Machine на Apple. Това стана очевидно от една снимка на екран, която наскоро бе „изпусната“ в медийното пространство. На нея е изобразен новият аплет Windows Health Center в Windows 7. Той много прилича на досегашния аплет Security Center, но притежава един допълнителен елемент с наименование „Data, Files, Photo and Music“, в който се казва дали Windows Backup успешно е архивирала въпросните файлове.

Очакваме нова система за установяване на мрежова връзка (networking setup), наречена HomeGroup, проектирана за улесняване на споделеното ползване на снимки, видеоклипове, музика, документи и принтери. Това е поредната територия, в която Apple е по-напред от Microsoft – и то до такава степен, че аз установявам принтерите в моята домашна мрежа с Windows с помощта на Bonjour for Windows на Apple, а не като се боря чрез методите на Microsoft. Остава открит въпросът дали HomeGroup ще може да работи със съществуващ хар- дуер, както прави Bonjour.

Един от моментите, на които Бил Гейтс обърна особено внимание, когато говореше за Windows 7, е възможността за връзка на тази операционна система с клетъчни телефони. Гейтс не изнесе никакви подробности, но спомена за подобрена синхронизация на файлове и нови форми на споделено ползване на приложения и игри. Един проблем, за който той не спомена, е смразяващият кръвта кошмар, свързан със сигурността, който може да възникне в резултат на интеграцията с вашия напълно открит клетъчен телефон. Най- лошият вариант е следният: някой, който ходи след вас по улицата, вмъква някакъв код във вашия телефон чрез Bluetooth. Този код се „самоинжектира“ във вашата система с Windows 7. Засега не е създаден успешен вирус за клетъчни телефони, но по-тясната им интеграция с настолните компютърни системи може да ги направи по-привлекателни за хакерите.

Целите на дизайна

Microsoft е планирала изцяло нов графичен потребителски интерфейс за версиите на Windows 7, които ще работят на много мощните компютри – същите, които понастоящем работят с Vista. Екипът, който проектира Office 2007, сега отговаря за този интерфейс. Твърде вероятно е да видим нещо подобно на Office 2007 Ribbon вместо традиционните менюта и ленти с инструменти на Windows. Но за разлика от Ribbon на Office 2007 новият потребителски интерфейс (какъвто и да е окончателният му външен вид) ще бъде нещо, което ще можете да включвате и изключвате. Така потребителите в бизнеса ще могат да запазят същия интерфейс, с който са свикнали от години, без да преминават през скъпо обучение.

Много идеи, върху които мисли екипът за разработка на Windows 7, могат да бъдат прочетени и коментирани чрез бутона за обратна информация Windows Feedback Button, който присъства в най-ранните билдове. Този инструмент подканва разработчиците да коментират петте „стълба“, на които ще бъде изградена Windows 7. Всеки от тези стълбове е разделен на известен брой сценарии, които имат само кратки и повърхностни описания. Тук ще ви представим кратки описания на „стълбовете“, придружени от някои предположения, до какво биха могли да доведат свързаните с тях сценарии за Windows 7. Пълният анализ представлява дълъг постинг от потребителя „Bryant“ в AeroXperience (www.aeroexp.org).

Петте стълба

Първият стълб е „Специализиран за лаптопи“. Сценариите, свързани с него, включват подобрения на защитата на данни, на скоростта и на безжичната връзка, на синхронизацията и на управлението на електрозахранването. Единият от сценариите носи името „Ползваемост на чувствителните на докосване екрани и на таблетните компютри“. Той може би има нещо общо със слуховете, че Microsoft, ужилена от чувствителния на докосване екран на iPhone на Apple, планира нещо още по-добро за Windows. И наистина Microsoft наскоро обяви плановете си да внедри технология за контакт с операционната система чрез екран с множествено докосване (multitouch technology) в Windows 7. Така потребителят ще може да въвежда информация, като докосва екрана и прави жестове пред него. Така на бял свят ще се появи нещо по-добро от интерфейса на iPhone, а екранът на вашия монитор постоянно ще бъде покрит с отпечатъци от пръсти.

Вторият стълб се нарича „Проектиран за услуги“. Той включва ефекта в стил Live Mesh, за който говорих по-горе, плюс обещаните подобрения на процеса на ъпгрейд от Vista до Windows 7. Впрочем ъпгрейдите никога не са били силната страна на Windows. Тази категория включва и „връзка с уеб, удобна за ползване от цялото семейство“, което вероятно означава някаква форма на филтриране, най-вероятно интегрирана в Live Mesh.

Третият стълб носи името „Персонализирана работа с компютър за всеки“. Тази категория включва работни пространства, които могат да се персонализират, и един съвсем мъгляво дефиниран сценарий, при който работното пространство може да се обвърже с местната култура. А това вероятно означава, че работното пространство ще използва местна музика и изображения. Към този стълб спадат възможността за достъп до вашите файлове отвсякъде (като Back to My Mac на Apple) и защитеният роуминг. Това очевидно е схема, която ще ви даде възможност за достъп до вашите маркировки (bookmarks) и пароли отвсякъде – удобство, което звучи като потенциален кошмар по отношение на сигурността.

„Оптимизиран за забавления“ е името на четвъртия стълб. Той обещава поточен пренос на медии у дома, графика с по-голяма разделителна способност, отколкото във Vista, и нова версия на Windows Media Center, носеща кодовото название Fiji (тя е вече в краен етап на разработка). До края на тази година Fiji ще бъде вградена в персоналните компютри Media Center, базирани на Vista, но очевидно нейна подобрена версия ще влезе и в Windows 7. Сред новите възможности на Fiji са поддръжката на QAM (така че сигналът от цифровата кабелна телевизия да може да се гледа на вашия персонален компютър без приставка (set-top box), както и поддръжка на тунери за DirectTV и по-добри справочници за наличните телевизионни програми с висока разделителна способност.

Петият и последен стълб е „Проектиран за по-голяма лекота на притежанието“. Той включва съкратено време на инсталация (говори се за около 10 минути) и много обещания за функционалност тип „просто си работи“ и други подобни удобства, които Microsoft обещава (не много убедително) още от ерата на Windows 95.

Виртуални среди

Една възможност, която има голяма вероятност да се появи в Windows 7, е вгра- деният „хиперсупервайзър“ (hypervisor), който позволява на Windows 7 да се стартира в и да взаимодейства с виртуални системи, като тези, създадени от VMware, и собствената VirtualPC на Microsoft. Това е добра новина за тези от нас, които разчитаме на Windows за ползване на стар софтуер; Vista направи твърде много стар софтуер неизползваем, така че Windows 7 може да обърне тази тенденция. Аз искам – но най-вероятно няма да получа – тясно интегрирана виртуализация за остарял софтуер. Ако Microsoft прояви достатъчно разум и изпълни моето желание, Windows ще придобие голямо предимство пред Apple, която просто изостави цялата поддръжка на приложения за версии на нейната операционна система преди OS X.

Основателната причина Microsoft да наложи модулното ядро е да даде възможност на някои от своите най-добре разработени, но най-малко познати технологии да видят бял свят. Например Vista е несравнима по отношение на поддръжката на различни азбуки за езици (особено на африканските езици), за които досега никога не е имало азбуки в Windows. За съжаление малко са нуждаещите се от тази технология хора, които биха могли да си позволят нещо по-мощно от един слаб компютър за Linux. Така че Windows 7 в края на краищата трябва да направи тази технология по- достъпна по цял свят.

Чрез Windows 7 Microsoft иска да ви предложи една по-лека, по-елегантна операционна система, за да спрете да мечтаете за Linux или за OS X. Разбира се, в крайна сметка тя пак би могла да ви сервира една претоварена, неудобна операционна система, която да продължи развитието по спиралата надолу, началото на което бе поставено с Vista. А дали Microsoft ще ви даде това, което искате, е въпрос, на който никой засега не може да ви даде отговор.

МЕСТЕНЕ НА СНИМКИ С ПРЪСТИ
На конференцията D: All Things Digital Microsoft използва лаптоп със специално проектиран екран, чувствителен на докосване, който приема информация едновременно от няколко точки на въвеждане. С това софтуерният гигант искаше да демонстрира новия начин, по който потребителите ще взаимодействат с Windows 7.

 

НОВАТА КАРТОГРАФИЯ
Изграден на базата на интерфейса за въвеждане чрез докосване на много точки на екрана (multitouch interface) и конструиран за компютърната платформа Surface, новият потребителски интерфейс дава възможност да променяте с пръсти местоположението на цифрови снимки и да увеличавате изображението на географски карти.НОВ ПОТРЕБИТЕЛСКИ ИНТЕРФЕЙС?
Ако потърсите в уеб с думите „Windows 7 Screens”, ще получите стотици онлайн изображения. Някои от тях са изтекли от билдове на разработчици, но други са създадени от ентусиазирани любители. Не е ясно кои от тях са истински, но всички безспорно са красиви и спретнати.РАБОТНА ГРУПА ВЪВ ВАШИЯ ДОМ
Не се намирате в офиса, но защо не емулирате неговия подход към мрежата? Носят се слухове, че Microsoft ще въведе нов вид поддръжка на мрежи в Windows 7, наречена HomeGroup, за улесняване обмена и съвместно ползване на изображения, музика и др.

 


Съдържание: