Кажете „Здравей“ на Mac Micro
Кажете „Здравей“ на Mac Micro

PCMagazine, Брой 9
Категория: Хардуер , Телекомуникации , Технологии , Мобилни технологии
Етикети: телекомуникации
PC MAGAZINE
12.9.2008

Кажете „Здравей“ на Mac Micro

Телефонът от трето поколение iPhone 3G ознаменува появата на нов тип компютърна платформа. Благодарение на своите функции от трето поколение (3G) и на AppStore, най-хубавият iPod, появявал се някога под слънцето, е вече и един от най-добрите джобни компютри. „Най-после един приличен телефон!“, сигурно ще възкликнат някои потребители.

Във физическо отношение той не е много по-различен от предишния iPhone, но при него са решени две от основните слабости на последния: лошото качество на разговорите и бавните скорости на интернет. iPhone 3G прилича на предшественика си по външен вид, по начина си на действие и по впечатлението, което създава у потребителя. Около екрана има малка тънка метална рамка, а задният капак на телефона е пластмасов, а не метален. При iPhone 3G липсва поставеният във вдлъбнатина изход за слушалки, като вместо него е монтиран изход, който става за обикновени слушалки. Уви, разочароващият 2-мегапикселен цифров фотоапарат на предишния iPhone, който има малко опции за настройка, не е променен. Секцията на плейъра iPod също не се е променила и е отлична.

Първият iPhone бе с твърде разнообразни възможности, но бе слаб в качеството си на телефон. Apple този път се е справила с това предизвикателство. Слушалките и високоговорителят са по-силни в сравнение с тези на предишния модел iPhone, а 3G мрежата осигурява задоволително качество на звука. Приемането на глас чрез iPhone 3G е много добро, а приемането на радиочестотни излъчвания също е подобрено благодарение на новия пластмасов заден капак.

Едно от най-големите подобрения в iPhone 3G е достъпът до HSDPA 3.6 - най-бързите мрежи за сваляне на медии от интернет. Но това, което печелите като скорост, губите като време на работа на телефона с едно зареждане на батерията му: HSDPA съкращава живота й наполовина. iPhone 3G има и вградена безжична връзка Wi-Fi 802.11b/ g, с вграден клиент за виртуална частна мрежа. Моделът, който ни бе изпратен за тестване, се свърза без никакви проблеми с мрежи, защитени с WPA и WPA2.

В iPhone 3G вече е внедрена същинска GPS технология и това е едно отлично нововъведение. iPhone 3G се „ориентира“ без проблеми на открито. Докато бродехме сред градската джунгла на Манхатън, една синя точка в приложението Maps ни водеше по маршрута. За съжаление няма приложение за указания за шофиране.

Друго вълнуващо нововъведение е възможността за синхронизация както с Microsoft Exchange, така и с новата онлайн услуга Mobile Mac на Apple. Ние синхронизирахме за секунди телефона със сървър Exchange 2007. Електронните съобщения ни бяха изпратени бързо.

Но може би най-хубавото нововъведение е AppStore, който предлага каталог на над 500 (и повече) външни програми за iPhone 3G. Тези програми могат да правят всичко – от осигуряване на туристически пътеводители, настроени според мястото, на което се намирате, до поточен пренос на уебрадио. Вие можете да избирате и изтегляте приложения по ефира направо чрез телефона. (Притежателите на iPhone от първо поколение и на iPod също могат да имат достъп чрез надграждане до софтуера iPhone 2.0.) Много от тези приложения са безплатни. Ние ви гарантираме, че само 15 минути след активиране на вашия iPhone 3G вие ще можете да ползвате поне половин дузина от тях.

При все че има недостатъци, iPhone 3G е мощен, лесен за ползване и забавен. Със сигурност ще бъдат разработени приложения, които ще коригират някои липсващи негови възможности и ще го направят още по-добър. От чисто практическа гледна точка засега това е най-умният телефон. Затова той без проблеми отнесе нашата награда „Избор на редакторите“. – Саша Сиган и Тим Гидиън

Apple iPhone 3G
Цени: с памет 8 GB, 199 USD; 16 GB, 29 USD с договор.
ПРЕДИМСТВА : Телефон от трето поколение (3G). Истинска GPS. App Store добавя стотици външни програми. Качеството на гласовата връзка е много по-добро, отколкото това на предишния модел iPhone. По-удобен изход за слушалки.
НЕДОСТАТ ЪЦИ: Все още му липсват запис на видео, гласово набиране, поддръжка на стерео Bluetooth, обмен на съобщения с изображения и редактиране на документи. 3G функциите съкращават значително живота на батерията.
Повече на тази тема – на адрес go.pcmag.com/ophone3g


Съдържание: