SilverStone Raven – мишка за професионални геймъри
SilverStone Raven – мишка за професионални геймъри

PCMagazine, Брой 9
Категория: Хардуер , Аксесоари
Етикети: мишка
PC MAGAZINE
12.9.2008

SilverStone Raven – мишка за професионални геймъри

Мощният компютър, най-добрата видеокарта и най-добрият дисплей са много важни за гладкото изпълнение на модерните игри, но те не са всичко, от което се нуждае геймърът. Една обикновена мишка или неудобна клавиатура са в състояние не само да убият удоволствието от игрта, но и да се окажат решаващи за победата. Затова производителите на периферия отдавна са насочили поглед към геймърите и се стремят да откликнат на техните нужди, предлагайки на пазара клавиатури и мишки, специално насочени за игровия сегмент. Обикновено те са не само по-прецизни, но и впечатляват със своя нестандартен и много често пищен дизайн.

Такъв е случаят и с последното предложение на производителя на компютърна периферия – лазерната мишка SilverStone Raven 3200 dpi, която производителят ни изпрати за тест. Мишката идва в голяма кутия, достойна да приюти и видеокарта от висок клас, като още от пръв поглед става ясно защо е необходим този размер – мишката е огромна! Поне такова бе първото ми впечатление, но след това то се потвърди и след разопаковане и работа с нея – действително размерът й е по-голям от този на стандартните десктоп мишки, като целта на това е по-голямото удобство и прецизност на действията при игра. При нормална работа с компютъра ползването на мишката поне според мен е малко неудобно, но може би се дължи и на факта, че не съм имал време да свикна с размерите й.

SilverStone Raven се отличава с много интересен дизайн – както се предполага от името на модела, което означава „гарван“, тя е изработена изцяло в черен цвят с корпус от въглеродни нишки и устойчиво на износване тефлоново покритие в долната част, както и 11 функционални бутона, пет от които могат да се програмират за различни функции по желание на потребителя. Вниманието привлича най-вече изпъкналият в лявата част кръгъл скрол бутон, който се използва за смяна на прозорците с функцията на Flip 3D в Windows Vista, а при натискане за смяна на резолюцията на сензора. В игрови режим същият скрол бутон се използва за смяна на резолюцията, а при въртене се изпълняват командите нагоре и надолу в игрите. Отделно мишката има и хардуерно ключе, чрез което може да се задава режимът й на работа – нормален и игрови.

Уникалното при тази мишка обаче е високата й резолюция от 3200 dpi, която може да се сменя на четири стъпки само с едно натискане на изпъкналия скрол бутон. По този начин геймърът може да ускори движението на мишката или да го забави само с едно щракване с палеца и по този начин да си осигури или по-висока скорост на реакция в игра, или по-добра прецизност при стрелба. Друго нещо, което ще накара професионалните геймъри да се влюбят, е възможността за независима настройка на чувствителността на мишката по вертикала и хоризонтала със стъпки от по 100 dpi, което на практика позволява на геймъра да спре да се съобразява със спецификата на мишката, а да я настрои така, че да му пасва по най-добрия начин, все едно че е продължение на неговата ръка.

И накрая не мога да не спомена оригиналния OLED дисплей в горната част на мишката, изобразяващ името на модела, буквата V от което е анимиран гарван, който размахва крила в полет.


Съдържание: