AMD Phenom X4 9850 BE- начало на възхода на AMD?
AMD Phenom X4 9850 BE- начало на възхода на AMD?

PCMagazine, Брой 9
Категория: Хардуер , Процесори
Етикети: процесори , AMD Phenom
PC MAGAZINE
12.9.2008

AMD Phenom X4 9850 BE- начало на възхода на AMD?

От появата на серията Phenom на пазара измина доста време, което в общи линии доведе до няколко неща. От една страна, AMD успяха да се преборят с TLB проблема, довел до забавянето на така дългоочакваната В3 ревизия, а от друга, успяха и да повишат работните честоти на своите модели. В крайна сметка в настоящия момент серията Phenom за съжаление е все още сравнително далеч от това, което трябваше да бъде, за да възвърне на AMD предишните пазарни позиции, но да се надяваме, че това е само въпрос на време.

В тази статия ще разгледаме един конкретен модел на AMD, явяващ се представител на своеобразния висок клас на моделите, предлагани от фирмата. Става дума за процесора Phenom X4 9850 Black Edition, който позволява на потребителите да се развихрят в областта на овърклока, тъй като е с отключен множител. Що се отнася до тестовете, за тази цел процесорът ни беше предоставен от AMD.

Phenom X4 98 50 BE

Както вече отбелязах, процесорът Phenom X4 9850 ВЕ е представител на горния клас модели, предлагани от AMD. Освен четирите си ядра той разполага също така и с по 64 KB L1 и 512 КВ L2 кеш памет за всяко ядро, както и с общ L3 кеш от трето ниво за всички ядра, чийто обем е 2 МВ и е споделен между тях. Както можете да се досетите, при X4 9850 е използван Socket AM2+, което позволява доста гъвкаво да се конфигурират поотделно енергоспестяващите функции за всяко от ядрата. Стандартната тактова честота, на която се предлага X4 9850, е 2.5 GHz, като нивото на TDP за тази честота е 125 W.

Тук е моментът да отбележа една малка, но все пак важна подробност - тъй като и процесорът, който ще тествам, и дънната платка принадлежат по-скоро към пазарен сегмент, в който потребителите са по-скоро „про“, отколкото начинаещи, реших да пристъпя директно към тестване на процесора след овърклок. Причината за това мое решение се крие именно във факта, че едва ли някой от потребителите е склонен да даде подобна сума пари за такава конфигурация, след което да я използва на настройки по подразбиране. Ако пък все пак ви интересуват резултатите от такъв процесор без овърклок, едва ли ще е проблем намирането на такава информация. Стабилната честота, на която успях да стартирам процесора, беше 3.2 GHz, което за модел от сери- ята Phenom X4 не е лошо постижение, още повече че използвах въздушно охлаждане.

За да добавя база за сравнение, по която да съдим за възможностите на процесора, извърших същите тестове и на конкурентна система, използваща процесор на Intel. В случая става въпрос за система, базирана на процесор Core 2 Duo E8200, който също беше овърклокнат на 3.2 GHz (отново с въздушно охлаждане). Дънната платка при тази конфигурация беше ASRock X48 TurboTwins- WiFi, при която използвах същите 2 GB DDR2 памет и графична карта AMD Radeon 4870x2. За тестовете на процесора използвах следната система: дънна платка MSI K9N2 Diamond (чипсет Nvidia 780a) с 2 GB DDR2-1066 памет в двуканален режим и графична карта AMD Radeon 4870x2.

За тестовете използвах операционна система Microsoft Windows Vista Ultimate Edition при т.нар. чиста инсталация. Що се отнася до самите тестове, за разлика от друг път тук не използвах комплект от програми, които нямат голямо приложение в реалността при обикновения потребител, а заложих на използването на някои игри. Целта на това упражнение е да се покаже по- скоро производителността на модела в реални условия, вместо за резултати да се получават нищо не значещи за читателя данни.

 

Тестове и резултати

За тестовете на процесора използвах следните игри и резолюции: Crysis (в режими 1600х1200 и 1280х1024); Call of Juarez (1600x1200); Assassin’s Creed (1680x1050); World in Conflict (1920x1080); F.E.A.R. (1280x1024); Call of Duty 4: Modern Warfare (1280x1024); Bioshock (1680x1050) и Clive Barker’s Jericho (1280x1024). Настройките на изображението бяха зададени от контролния панел на Catalyst Control Center и включваха следното: 16х анизотропна филтрация на текстурите, максимално качество и форсиран 8х антиалайсинг за всички игри, с изключение за World in Conflict и Call of Juarez, където използвах MSAAx4. Освен споменатите игри използвах също така и последните две версии на програмите 3DMark на Futuremark – 3DMark 2006 и 3DMark Vantage.

Нека започнем с тестовете на Futuremark – 3DMark2006 и 3DMark Vantage. Както може да се види от резултатите, макар крайните резултати за системата като цяло и в 3DMark 2006, и в 3DMark Vantage да са доста близки, реално погледнато, процесорът ограничава възможностите на графичната карта, което е особено очевидно при графата GPU Score.

За съжаление по подобен начин стоят нещата и при всички игри, с които тествах възможностите на процесора. В Crysis прави впечатление как увеличаването на разделителната способност почти не променя резултата, показван от системата с Phenom, което ясно показва, че процесорът буквално ограничава видеокартата да покаже възможностите си. В Call of Juarez системите постигат почти еднакви резултати, като подобна е ситуацията и при тестовете с Call of Duty 4 и Clive Barker’s Jericho. За съжаление в тестовете с останалите заглавия Phenom демонстрираше по- слаба производителност в сравнение с Core 2 Duo E8200.

В допълнение към по-ниската производителност такт за такт спрямо Core 2 Duo моделите Phenom са и доста по-топли. И при двата модела използвах боксовите охладители – докато при интелския процесор боксовият охладител не е нищо повече от парче алуминий с ребра, вариантът на AMD вече използва топлопроводи. При една и съща тактова честота (3.2 GHz) Phenom-ът беше значително по-топъл при натоварване, което ставаше причина перката на охладителя да се ускорява до зашеметяващите (и доста шумни) 5600 об/мин. В същото време Intel-ският процесор беше сравнително хладен и нямаше проблеми да се охлажда с боксовия радиатор, без при това да се налага достигането на високи скорости от вентилатора му.

В крайна сметка със съжаление трябва да отбележа, че макар AMD към момента да имат доста сериозни предложения в ниския и средния сегмент от пазара, в high-end частта все още има какво да се желае. Остава ни само да се надяваме, че след като AMD осъществят прехода към по-малък производствен процес по-късно тази година (45 nm с ядрата Shanghai и Deneb), проблемите с топлината и слабия овърклок ще изчезнат. – Добрил Доков


 


Съдържание: