MSI P35/P45 – изборът на съвременния геймър
MSI P35/P45 – изборът на съвременния геймър

PCMagazine, Брой 8
Категория: Хардуер , Дънни платки
Етикети: MSI , дънна платка
Добрил Доков
11.8.2008

MSI P35/P45 – изборът на съвременния геймър

Марката MSI съществува от доста време и едва ли има нужда от по-специално представяне. Моделите на фирмата често пъти предлагат отлично съотношение цена/производителност за съответния клас, за който са ориентирани, какъвто е и случаят с два от продуктите, които ще разгледаме. Става въпрос за две дънни платки, използващи чипсет на Intel и намиращи се по-скоро в горния сегмент от пазара.

MSI P45 Platinum

Първият модел, който ще разгледаме, е MSI P35 Platinum Combo и има една много интересна характеристика – възможност за използване както на DDR2, така и на DDR3 памет. Макар и да е сравнително отдавна на пазара, моделът все още има какво да предложи на евентуалните потребители. Използваната система за охлаждане е собствената разработка на MSI, носеща името CircuPipe. За филтрацията на захранването на процесора са използвани all solid кондензатори, които също се охлаждат от комплексната CircuPipe система.

Поддържаните процесори са всички модели Core 2 Duo/Quad (Yorkfield, Wolfdale) на Intel с честота на FSB шината 800/1066/1333 MHz. Както може да се предположи и от името на платката, използваният при нея чипсет е Р35 на Intel, поддържащ FSB с честота от 800/1066/1333 MHz. Южният мост е представен от ICH9, осигуряващ поддръжка на до 12 USB 2.0 порта и SATAII 3.0 Gbps. Паметта на системата може да бъде както DDR2 (667/800/1066 MHz), така и DDR3 (800/1066 MHz) с максимален обем от 8 GB за първата и 4 GB за втората и поддръжка на двуканален режим. В зависимост от това кой тип памет ще използваме трябва да поставим съответните „терминатори“ (тъй като много напомнят на терминаторите от RDRAM ерата) в оставащите слотове.

Системата разполага с два пълноразмерни PCI-Express слота (конфигурация 1х16 + 1х4) с поддръжка на CrossFire и два в размер х1. Освен тях разполагаме също така и с 2 стандартни PCI слота, един Ultra ATA конектор и 5 SATAII порта, както и 6 извода за свързване на вентилатори. На задния панел на платката имаме налице стандартните PS/2 конектори за клавиатура и мишка, 2 eSATA, 6 USB 2.0 порта и по един конектор за LAN, FireWire и Optical SPDIF, както и вградената 6.1 звукова карта.

MSI P45 Platinum

 

Следващият модел, който ще разгледаме, отново използва чипсет на Intel – P45, но този път паметта която можем да използваме, е само от тип DDR2 с максимална честота от 1200 MHz. Процесорният цокъл тук както и при предишния разгледан модел е тип LGA775, като върховият поддържан процесор при MSI P45 Platinum е Intel Core 2 Extreme, а скоростта на FSB шината може да варира в следните граници – 800/1066/1333/1600 MHz. Последната честота е особено интересна, тъй като буквално отваря пътя към сериозен овърклок на процесора. Що се отнася до паметта, тук разполагаме с общо 4 слота за DDR2 памет (поддържа се двуканален режим), чийто максимален обем може да е 16 GB.

За захранването на процесора са използвани кондензатори от тип all solid, за чието охлаждане се използва патентованата охладителна система, разработена от MSI. Този път тя не е CircuPipe, а е малко по-различна с общо пет топлопровода, всеки от които със собствен охлаждащ радиатор. Като цяло системата е доста масивна, което е голям плюс по отношение на качеството на охлаждане. Въпреки това като недостатък може да се отчете фактът, че площта на контактуване на топлопроводите с медното блокче на чипсета е сравнително малка, вследствие на което те може би няма да бъдат толкова ефективни.

На платката имаме налични два пълноразмерни PCI-Express слота, поддържащи скорост от х16, както и два PCI-Express x1. Освен тях имаме също така и два класически PCI слота, в които можем да поставяме други платки. Общият брой на SATA конекторите е впечатляващ – при този модел те са 8, като се поддържа работа на дисковете в RAID масив в режим 0/1/5 или 10. Освен тях имаме също така и един Ultra ATA конектор, поддържащ до две устройства с максимална скорост от 133 МВ/s. На задния панел на платката имаме налице два PS/2 извода (клавиатура и мишка), общо 6 USB 2.0 конектора и по един FireWire, еSATA, Optical SPDIF и LAN конектор.

Подобно на модела MSI P35 Platinum Combo комплектовката на Р45 Platinum е доста богата. Разполагаме с 4 SATA и 1 РАТА кабел, флопи кабел и два преходника от стандартен 12/5V към SATA захранване за твърд диск. Освен тях имаме още планка за задния панел, комплект „М-конектори“, допълнителна планка с два USB и един FireWire порта, CrossFire мост, диск с драйвери и ръководство за инсталация и употреба.

 


Съдържание: