Екстремно дъно за екстремни потребители – Gigabyte GA-EP45-Extreme
Екстремно дъно за екстремни потребители – Gigabyte GA-EP45-Extreme

PCMagazine, Брой 8
Категория: Хардуер , Дънни платки
Етикети: дънна платка , Gigabyte , хардуер
Добрил Доков
11.8.2008

Екстремно дъно за екстремни потребители – Gigabyte GA-EP45-Extreme

Често на потребителите, изстискващи докрай своята система, им се налага да инвестират в допълнително охлаждане не само на процесора и видеокартата си, но и на дънната платка. Моделът GA-EP45-Extreme на Gigabyte предлага както доста впечатляващо охлаждане за чипсета и захранващите елементи, така и много повече – потенциал Платкa за сериозен овърклок, както и редица други удобства и предимства, които ще разгледаме в тази статия.

Платката

Gigabyte GA-EP45-Extreme използва чипсет Intel P45 Express (както може да се предположи и от името на модела), притежаващ поддръжка на PCI-Express 2.0, комбиниран с IСH10R. Паметта, която използва моделът е DDR2, организирана в общо 4 слота с поддръжка на двуканален режим, а максималната й скорост е 1200 MHz. Максималната скорост на FSB шината е 1600 MHz, с поддръжка на стандартизираните вече модели процесори, използващи FSB 800/1066/1333 МHz (Socket LGA775). Системата поддържа както SATA, така и Parallel ATA дискове, като за първите разполага с 6 SATA 3Gbps конектора и един АТА133. Интерес представляват захранващите линии на чипсета и паметта, при които е използвано двуфазно захранване, като са използвани т.нар. all solid кондензатори, станали вече стандартни за процесорното захранване при моделите от висок клас.

 

GA-EP45-Extreme разполага с 3 стандартни PCI слота за добавяне на разширителни карти и общо 3 PCIExpress 2.0 слота, които физически са разпределени по следния начин: 1 PCI-E със скорост на трансфер от x16 и два със скорост от х8. Въпреки по-ниската скорост на двата допълнителни PCI-E слота платката е изключително подходяща за изграждането на система, използваща CrossFireX конфигурация, тъй като тя официално е сертифицирана за поддържката му.

Вградените интерфейси и разширения в дъното са доста разнообразни и включват два гигабитови мрежови порта чрез използването на два Realtek 8111C чипа, звукова карта Realtek ALC889A с поддръжка на High-Definition Audio, 8 USB 2.0 порта, IEEE 1394a конектор, както и стандартните PS/2 входове за клавиатура и мишка. Тъй като е предназначен основно за потребителите, занимаващи се активно с овърклок и фини донастройки на системата си, GA-EP45-Extreme разполага с нещо изключително полезно – външен бутон за ресет на BIOS-а на системата, изведен на задния й панел.

Охлаждането

Както вече отбелязах в началото на статията, GA-EP45-Extreme използва доста интересно охлаждане, на което си заслужава да отделим малко внимание. Според самите Gigabyte то носи името Hybrid Silent-Pipe (е, пак по-добре от Circu-Pipe...) и представлява комбинация от охлаждащи елементи, използващи както блокче за водно охлаждане, така и радиатор с топлопроводи. Като цяло самото охлаждане е организирано така, че да покрива всички елементи осигуряващи захранване на процесора, както и северния и южния мост на чипсета.

 

Тестове и резултати

Тестовете, с които проверих възможностите на GAEP45- Extreme, включваха следните програми: Everest Ultimate Edition ver 4.5 build 1330; Sciencemark 2.0; Cinebench R10; собствения тест на WinRAR и SuperPi в режими 1М и 8М. Процесорът използван за тестовете, беше Intel Core 2 Duo E8500 както в режим по подразбиране, така и след овърклок до 3.9 GHz. Паметта беше 2х1 GB DDR2 TakeMS Mach2-Series, със стандартна работна честота от 1066 MHz и потенциал за овърклок.

Като цяло дъното се представи много добре както при стандартни настройки, така и след солиден овърклок – при повишаване на FSB шината до 420+ MHz не се наблюдаваха нестабилности и което е по-интересно – не се наложи повишаване на захранващото напрежение на чипсета.

В заключение мога да кажа, че Gigabyte GA-EP45- Extreme представлява едно отлично дъно, ориентирано към доста разнообразни потребителски сегменти. От една страна, купувачите, търсещи сериозен потенциал, при овърклок няма да останат разочаровани, а от друга, хората, за които е важна тихата работа на системата, също ще бъдат доволни благодарение на сериозното охлаждане.

 


Съдържание: