Цялото кралско войнство – GTX200 срещу RV770
Цялото кралско войнство – GTX200 срещу RV770

PCMagazine, Брой 8
Категория: Хардуер , Графични карти
Етикети: Nvidia , тестове , ATI , geforce , видеокарта , Radeon
PC MAGAZINE
11.8.2008

Цялото кралско войнство – GTX200 срещу RV770

Макар в миналия брой да разгледахме отблизо два от новите продукти както на ATI, така и на Nvidia, с това не изчерпахме всички предлагани модели. След официалното обявяване на модела Radeon 4870 от страна на ATI, вече можем да кажем, че фирмата е на път да запълни всеки сегмент от потребителската гама с изключение на върховия – все пак за там ще трябва да изчакаме анонса на Radeon 4870x2. В тази статия ще разгледаме и съпоставим един срещу друг вече наличните на пазара модели от новото поколение и на двете фирми, формиращи острието на тяхната атака – GeForce GTX280/GTX260 и Radeon 4850/4870.

В статията ще разгледаме общо 4 видеокарти – по две от ATI и Nvidia, съответно разпределени в две двойки – GeForce GTX260, GeForce GTX280, Radeon 4850 и Radeon 4870. Двата модела на Nvidia бяха производство на фирмата Xpertvision и ни бяха предоставени за тестване от фирма „Аргус“, а двата модела на ATI бяха на фирмата Sapphirе. Моделът Sapphire Radeon 4850 ни беше предостаавен за тестване от фирма „Ролдекс“, докато по-голямото му братче – Sapphire Radeon 4870, ни беше осигурен за тестване от фирма „Солитрон“.

Системата, използвана за тестовете, беше следната конфигурация: процесор Core 2 Duo E8500@3.8 GHz, дънна плат- ка ASRock X48TurboTwins-WiFi с 2 GB DDR2 памет Mach2-Series на фирмата TakeMS. Тъй като моделите на Nvidia и Radeon 4870 на ATI поставят сравнително високи изисквания към захранването на системата, в случая то беше продукт на фирмата Chieftec, a моделът също ни беше предоставен от „Аргус“ – CFT-850- 14C (A-PFC) с номинална мощност от 650 W и максимална – 850 W.

Тестовете, които използвах, за да сравня възможностите на видеокартите, бяха два типа – вездесъщите синтетични тестове на Futuremark – 3DMark 2006 и 3DMark Vantage, както и няколко DirectX 10 игри. Впрочем, като споменах DirectX 10, всички тестове бяха проведени с използването на Windows Vista Ultimate Edition и следните драйвери за моделите – в случая с GeForce ForceWare 177.39, a при Radeon-ите – Catalyst 8.6.

Игрите, използвани за тестване на възможностите на картите, бяха следните: Crysis (островното fly-by демо); Call of Juarez (собственият вграден тест); World in Conflict (собственият вграден тест); Assassin’s Creed (сцената с излизането на открито в началото на играта); Call of Duty 4 (стартовата сцена с десанта на кораба) и Bioshock (стартовата сцена до влизането на героя в батискафа). За изчисляване на средния брой кадри използвах програмата Fraps версия 2.9.4.

Настройките на изображението бяха следните: зададени през контролния панел на драйверите 16-кратна анизотропна филтрация и максимално качество на картината, а с изключение на Crysis за всички игри беше зададено максимално възможно ниво на качество, ефекти, обработка и т.н. В Crysis нивото на всички настройки беше на High, с изключение на шейдърите, които бяха на Very High.

Xpertvision GeForce GTX 280

 

За да спазим хронологичния ред на появата на продуктите (въпреки че не е необходимо), първо ще разгледаме модела GeForce GTX280, тъй като на практика той беше и първият от новото поколение, който беше анонсиран. Моделът на Xpertvision идва комплектуван с 1 GB DDR3 памет с тактова честота от 1107 MHz (т.е. 2214 DDR), а честотата на графичния процесор е съответно 602 MHz за ядрото и 1296 MHz за шейдърите. Платката използва референтния за модела охладител, който се справя безпроблемно с отделяната от ядрото и паметта топлина по време на работа. В комплекта към картата получаваме диск с драйвери, ръководство за инсталацията и употребата й, както и два преходника – един DVI към HDMI и DVI към D-Sub.

Инсталацията на картата е елементарна, а за захранването й се изискват два PCI-E конектора – един с 6 извода и втори с 8. Тъй като картата не идва с преходник, добре е да проверите дали захранването ви разполага с подобен конектор, иначе рискувате да се сдобиете с доста скъпо украшение на бюрото си, поне докато не си купите и ново захранване. Впрочем, като стана въпрос за това, моделът на Chieftec разполагаше с всички необходими конектори.

Xpertvision GeForce GTX260

 

По-малкото братче на GTX280 беше анонсирано малко след появата му и на практика представлява нещо като орязан вариант на по-мощния продукт. За разлика от GeForce GTX280 GTX260 разполага с по-малък брой шейдърни процесори – 192 срещу 240 за първата. Освен по-малкия брой шейдърни процесори тактовата честота и шината за комуникация между ядрото и паметта при GTX260 също са орязани. Често- тата на ядрото за GTX260 е 576 MHz, на шейдърите 1242 МHz а на паметта – 999 MHz (1792 MHz DDR). Шината на паметта тук е редуцирана от 512 бита на 448 бита, а що се отнася до обема й при GTX260, той е 896 МВ.

Охладителят, използван при производството на Xpertvision GeForce GTX260, отново е референтният за модела, което, както вече споменахме, не е изненадващо – все пак той се справя отлично със задачата си. Подобно на случая с GTX280 тук в комплекта получаваме диск с драйвери, ръководство и два преходника – DVI към D-Sub и DVI към HDMI. За разлика от GTX280 обаче за захранването на този модел на Xpertvision ще са ви необходими 2 нормални PCI-E конектора с по 6 извода.

Sapphire Radeon 4850

 

За модела Radeon 4850 на AMD/ATI едва ли има какво повече да се каже, което вече да не е било казано или написано някъде, особено като се вземе предвид фурорът, който предизвика на пазара с появата си. На практика към момента не е обявявана карта с подобна производителност на такава цена, което като следствие за потребителите може да се опише само с няколко думи – високият клас слезе при „масите“. Тактовата честота на графичния процесор е 625MHz, а на паметта 993 MHz (1986 MHz DDR), като обемът й е 512 MB с 256 битова шина за комуникация между нея и паметта.

Охладителят на видеокартата, използван от Sapphire, е нормалният референтен модел за Radeon 4850, за който вече стана ясно, че има нужда от корекция на оборотите. Ако не си спомняте, в случая става въпрос за това, че когато картата е в режим на изчакване (idle ) или леки 2D изчисления, вентилаторът на охладителя работи едва на около 20% от скоростта си. Като краен резултат от това картата се нагрява до, меко казано, зашеметяващи температури – в режим idle или натоварена с леки 2D изчисления картата достига до 70-75 градуса! Въпреки тези сравнително високи температури охлаждането очевидно няма проблеми да се справи с отделянето на топлината, тъй като дори при сериозното натоварване на картата нейната температура не прехвърля 85-90 градуса.

В комплекта към картата получаваме диск с драйвери, кратко ръководство за инсталацията й, DVI-HDMI и DVI-DSub преходници, кабели за свързването й с телевизор чрез нейния TV-Out, както и CrossFire конектор. За захранването на Sapphire Radeon 4850 ще ви е необходим само един PCI-E конектор с 6 извода, както и захранващ блок с мощност от поне 450 W.

Sapphire Radeon 4870

 

„Големият брат“ на Radeon 4850 в случая се явява моделът Radeon 4870, от- ново производство на фирмата Sapphire. Подобно на случая с 4850 използваният охладител е референтният за модела и отново подобно на по-слабия модел на ATI по време на работа той се нагрява до доста впечатляващи температури. Въпреки това ситуацията при картата по време на работа е същата, каквато беше и при Radeon 4850 – независимо от по-високите температури картата работи и се представя безпроблемно при всички тестове.

Освен самата карта в комплекта към нея получаваме също така преходници от DVI към D-Sub и HDMI, както и Sapphire Radeon 4870 съответните кабели, с които можем да използваме TV-Out-a на видеокартата. Любопитното тук е, че получаваме два преходника от стандартните захранващи конектори на захранването към PCI-E конектори с по 6 извода, което ще ни позволи да използваме картата без оглед на това дали захранващият ни блок разполага с тях. Това обаче съвсем не означава, че следва да пренебрегнете необходимата минимална мощност, посочена като изискване от ATI, тъй като така бихте рискували цялата си система. Както и при Radeon 4850 в комплекта разполагаме с CrossFire мост, чрез който бихме могли да си изградим CrossFire система при наличието на дънна платка с поддръжка на такава.

Тестовете

При тестовете на Futuremark GTX280 успява да постигне най-високия брой точки. Въпреки това тези тестове едва ли могат да се използват като база за сравнение, тъй като вече сме ставали свидетели на варианти, в които видеокартата постига високи точки, но за сметка на това издиша в реалните игри. И все пак, ако трябва да съм честен – за пръв път виждам 3DMark Vantage да върви плавно на всички тестове...

 

В Crysis картата се представя като недвусмислен победител благодарение на няколко фактора – по-висок брой шейдърни процесори, работещи на по-висока честота, както и повечето памет на картата, което й се отразява положително при по-високите резолюции. Любопитното е, че дори при активирането на доста тежкия режим на 8х антиалайсинг картата все пак успява да поддържа около 36 кадъра в секунда при 1280х1024, което е достатъчно за игра, макар и не напълно комфортна. Тук просто няма място за съмнение – победителят е Xpertvision GeForce GTX280, а за второто място се борят GTX260 и Radeon 4870.

    

В Call of Juarez картата изненадващо отстъпва на Radeon 4870 въпреки споменатите разлики в честотите на паметта и графичното ядро. По-любопитното (и отново изненадващо) е, че GTX280 показва резултати, доста близки до тези, демонстрирани от Radeon 4850, намиращ се в значително по-нисък клас. Тъй като на практика графичният процесор при Radeon 4850 и 4870 е един и същ, по-скоро се налага изводът, че не толкова GeForce GTX280 изостава, колкото, че в този тест и съответно игра Radeon 4870 успява да покаже пълния си потенциал благодарение на DDR5 паметта.

В World in Conflict ситуацията буквално се променя наобратно – тук водещи са и двата модела на Nvidia както преди, така и след активиране на антиалайсинг. Очевидно използваният при тази игра енджин се възползва по- добре от архитектурата на Nvidia, което всъщност не е нищо ново – подобни резултати се наблюдаваха още при предишните поколения и на двете фирми. Въпреки това е по-скоро изненада, че ATI успяват да доближат резултатите, показани от моделите на Nvidia.

 

Assassin’s Creed – тестовете при тази игра осъществих в два режима – 1280х1024 с включен 8х антиалайсинг и 1920х1080 без антиалайсинг. При използването на по-ниска разделителна способност Radeon 4870, макар и с малко, води пред всички останали модели, като 4850 изостава забележимо. След повишаването на резолюцията до доста високите нива от 1920х1080 обаче спадът в кадрите при моделите на ATI (и особено при Radeon 4850) е относително малък – в този случай моделите на Nvidia показват резултати, почти идентични с тези на Radeon 4850. Благодарение на използването на DDR5 памет Radeon 4870 успява да се справи значително по-добре с по-високата разделителна способност, вследствие на което затвърждава лидерското си място.

 

Последните две игри, които използвах за тестовете, са Call of Duty 4: Modern Warfare и Bioshock. Резултатите в двете игри са буквално огледални един на друг – докато при първата лидерството принадлежи на Nvidia, в Bioshock на челното място застават и двата модела на ATI. Не е трудно да се досетим, че причината за това се корени в използваните в графичния енджин оптимизации, които се изпълняват по- добре от всяка от архитектурите.

 

 

В заключение

Както може да се види от показаните в тестовете резултати – ако търсите най- бързата видеокарта (...поне на нашата планета), която можете да откриете, то изборът ви очевидно и недвусмислено е GeForce GTX280. В 4 от общо 7-те теста тя убедително зае първото място, а в още един (Assassin’s Creed) беше заплашително близо до него.

Ако търсите висока производителност, но далеч не сте склонни да пожертвате все още сериозната сума, изисквана за придобиването на GTX280, то вашият избор несъмнено се крие в модела Radeon 4870. Картата ще ви предложи производителност, почти съизмерима (че и превъзхождаща на моменти) с тази на GeForce GTX280, но на по-поносима цена.

В случай че това, към което се стремите, е оптималното съотношение между цена и производителност, то подходящите за вас модели са „по-малките братчета“ на GeForce GTX280 и Radeon 4870 – GeForce GTX260 и Radeon 4850. И двата модела ще ви осигурят далеч по-добро съотношение цена/производителност, без при това да се налага да редуцирате сериозно настройките на любимите си игри. И макар на пръв поглед нарицателното „по-малък брат“ да изглежда малко пренебрежително, не се съмнявайте – тези видеокарти таят в себе си мощ, каквато само преди година изглеждаше недостижима за този ценови клас!


Съдържание: