Поглед отвътре
Поглед отвътре

PCMagazine, Брой 8
Категория: Софтуер , Операционни Системи , Linux , Windows
Етикети: Windows , Linux , Asus , Vista , уеб
Джон Дворак
11.8.2008

Поглед отвътре

Тарикатската атака на ASUS. Най-интересната история, доста омаловажавана от медиите, е, че ASUS ще вгради ROM чип за първоначално зареждане във всички свои дънни платки. Този чип ще зарежда Linux автоматично, още с пускането на компютъра. Щраквате ключа за захранването и компютърът заработва! (Крайно време бе някой да се сети за това нещо!) Разбира се, ако искате машината да зареди Windows, ще трябва да натиснете друг бутон.

Това развитие е важно, защото през деветдесет процента от времето единственото нещо, което иска потребителят, е да сърфира в уеб. Често пъти, преди да замина в командировка, забравям да проверя какво ще е времето там, където отивам. За да направя тази проверка, трябва да стартирам моя компютър, да изчакам цяла вечност, за да се зареди операционната система, и след това да се свърже с интернет. А сега само включвам захранването и бум! – браузърът се появява, прочитам нужната ми информация и готово!

Това е една невероятно подривна и пагубна идея, по няколко причини. Първо на първо, тя кара хората да свикнат с Linux, осигурява им безболезнено включване в интернет и бързо намиране на нужната им информация. Второ, показва им, че в повечето случаи това е всичко, от което имат нужда. И накрая, по този начин Windows изглежда катоподсистема, не по-различна от която и да било програма, която стартирате под Windows. Психологическият ефект от това е силен, а резултатите може да се окажат опустошителни за Microsoft.

От такава нова архитектура по съвсем естествен път ще се развият приложения за Linux, заместващи познати приложения за Windows. Те ще се появяват едно по едно. Windows ще се зарежда само за някои по-бавни приложения, като Adobe Photoshop или Illustrator. През останалото време потребителите ще си остават в Linux, която ще бъде възприемана като много бърза и отзивчива – нещо, което определено липсва в Windows.

На мен ми е съвършено ясно, че ASUS прави това, за да помогне на хората да се запознаят достатъчно с Linux, за да може свръхпортативният компютър EeePC на ASUS даразшири своя пазарен дял. EeePC работи с Linux.

По-интересното е, че другите производители на дънни платки ще се наложи да предложат нещо подобно. Тъй като Linux в основата си е безплатна, увеличението на цената за тази възможност ще е минимално – вероятно около долар. Това е единствената най-голяма заплаха за Microsoft, откакто тя стана публична компания. Нещо повече – това е по-голяма заплаха и от Google и това е сигурно. При това тя не е открита, а е потайна и лукава. Единственият начин Microsoft да предотврати тази заплаха е сама да разработи механизъм за моментално зареждане на операционната система след включването на компютъра.

Дилемата на Google. Докато Microsoft се тормози заради Google, Google все още е атакувана заради нарушение на авторски права, свързано със съдържание на компанията Viacom, публикувано в YouTube. Viacom иска компенсация в размер на един милиард долара. Google би могла лесно да плати тези пари, ако загуби делото, но това ще отприщилавина от подобни съдебни процеси и тя ще бъде постоянно под съд по подобни дела. Google сега си мисли, че ако загуби делото, цялата Мрежа ще се превърне в бъркотия. Струва ми се, че закупуването на YouTube не бе най-гениалната идея, без значение какъв ще е изходът от това дело.

Междувременно, след един разговор с Брустър Кейл, директор на Internet Archive (www.archive.org), на мен ми стана ясно, че тъй рекламираният проект на Google за сканиране на книги в най-добрия случай изглежда повърхностен и недомислен. В крайна сметка той ще доведе до това, че Google ще е собственик на всякакви странни видове притежания. „Самите библиотеки ще трябва да лицензират повторно сканираните копия на собствените им книги”, твърди Кейл. Но по-интересен и още по-тъжен е фактът, че преди няколко месеца Microsoft се хвана на същата въдица и постави началото на свой собствен проект за сканиране, без обременителни сделки и договори с библиотеките. След като сканира 300 000 книги, Microsoft се предаде. Сега тя прекратява този проект и предава безплатно сканираните копия на библиотеките, а в случаите с книги от обществен домейн – на обществеността.

Проектът на Microsoft бе по-елегантен от този на Google, защото имаше по-добри инструменти за търсене, така че потребителите можеха по-лесно да се ровят сред колекцията за изследвания и цитати. При по-старите книги можехте да изтеглите PDF файлове. Малко хора знаеха за този проект, тъй като той беше и си остана тайнствена, не много публикувана рожба на търсачката на Microsoft.

Освен това Microsoft дава възможност на големите библиотеки да запазят и своето оборудване за сканиране. То струва около 30 USD за пълно сканиране и оптическо разпознаване на символи на книга от 300 страници, което означава, че Microsoft е инвестирала около 10 милиона USD. Според мен сега, когато в Microsoft стигнаха дотук, никой в компанията няма представа за какъв дявол предприеха всичко това. Тъжно, наистина.

Оплакванията от Vista. След като открито заявих, че няма да мина на Vista, докато програмните грешки в нея не бъдат отстранени, аз започнах сериозно да се занимавам с тази операционна система и чак сега, след като обърнах поглед към миналото, разбрах странните коментари, които бяха направени, когато Vista бе публикувана за първи път. Собствениците на персонални компютри, запознати с Vista, я мразеха, но потребителите на Mac твърдяха, че е чудесна. Според мен последните просто са си играли с Vista и са се радвали на чудесния й външен вид и въздействие. Те никога не са я ползвали на практика.

Vista не е напълно неизползваема; тя просто е трудна за ползване. Менютата й са реорганизирани по очевидна причина, възможностите на ХР като че ли липсват или трябва да бъдат активирани от някоя твърде отдалечена директория, а най-основните функции са объркани и усложнени. Като че ли Microsoft е смятала, че компютрите трябва да бъдат превърнати в устройства, неизползваеми от потребителите им на практика.

Накратко, Vista успя да стане по-сложна от ХР, работи по-злеот ХР и е по-скъпа от ХР. Всички са шокирани от това, че Vista не е големият успех на Microsoft. Междувременно Microsoft, която напоследък като че ли е по-запалена по онлайн бизнеса, отколкото по бизнеса със софтуер, възнамерява да пусне на пазара Windows 7 през 2009 г. (ако имаме късмет).

Дотогава бизнесът вече може да е в руини.

ИСКАТЕ ЛИ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ НЕЩО ОТ ДЖОН ДВОРАК?

Той списва ежеседмична рубрика и за нашия уебсайт. Посетете го на адрес go.pcmag.com/dvorak. Можете да му пишете и по електронната поща на адрес pcmag@dvorak.com.


Съдържание: