Авторските права (и неправди)
Авторските права (и неправди)

PCMagazine, Брой 8
Категория: закони
Етикети: DVD , блог , закони
PC MAGAZINE
11.8.2008

Авторските права (и неправди)

Днес нарушихте ли закона? Ако сте сътворили нещо за интернет, вероятно да. Художниците, библиотекарите, техническите специалисти и софтуерните инженери сега се борят за непрекъснато стесняващия се публичен домейн. Авторските права обаче не са измислени за тази цел! Тази тенденция може да бъде прекратена само от народно въстание.

Законът за авторските права е създаден, за да „способства за Прогреса на Науката и на полезните Изкуства, запазвайки за ограничено Време за Авторите и Откривателите изключителното им Право над техните Произведения и Открития.“ Текстът е взет от Конституцията на САЩ, откъдето идва и странната употреба на главни и малки букви.

Начинът, по който „изключителното Право“ способства за прогреса, е, като дава на творците монополно право да продават своите произведения или да продават правата си на някой друг, така че да могат да печелят от произведенията си и да продължат да творят.

Понастоящем се вихри един забавен и утопичен спор против авторските права, но той се базира на несигурното предположение за твърде много актове на щедрост. Преди появата на авторското право само богатите или тези, които имаха богати патрони, можеха да си позволят да отделят време, за да творят изкуство. В нашия пазарно ориентиран свят хората биха купили нещо, ако го считат за достъпно и ценно – и ако има наказание, в случай че го откраднат. Когато цената на това нещо и ограниченията около него са твърде високи, хората ще крадат. Звукозаписните компании все още се правят на шокирани – ШОКИРАНИ, представете си! – че неприемливите им условия водят до кражби. Но ако за кражбите няма никакво наказание, никой няма да плаща. В резултат ще бъдат създавани все по-малко произведения на изкуството, тъй като творците ще прекарват повече време в търсене на начин да хранят семействата си.

Едно от най-великите високотехнологични постижения на изминалото десетилетие бе свързано с това как технологията способства за огромна експлозия на творчеството. Именно поради тази причина организациите Electronic Frontier Foundation (EFF), Асоциацията за потребителска електроника (Consumer Electronics Association) и Центърът за демокрация и технологии (Center for Democracy and Technology) бяха въвлечени в един дебат във връзка с новия закон Orphan Works Act, от който се очаква да разшири публичния домейн. Вашите снимки, направени с фотоапарат на клетъчен телефон, клиповете ви от YouTube, постингите ви в блогове, записаните в домашни условия DVD заглавия, iMovies филмите на вашите деца – и дори актуализациите на вашия статут във Facebook – са произведения на изкуството.

Понастоящем все повече и повече американци създават трайни произведения на изкуството. Ако вие заемете някое от тях, най- вероятно ще нарушите закона за авторските права. Нищо ново в това – смятате ли, че Шекспир е имал оригинални сюжети за всички свои произведения и не е „правил заемки“ отникъде? Ако сте загрижени за законността, съдържанието в публичния домейн, което можете да използвате законно, за да творите вашите нови шедьоври, с течение на времето става все по-малко относително.

В един момент през миналия век повечето творби на изкуството, дотогава създавани от хора (които рано или късно умират), станаха създавани от корпорации (които са безсмъртни). Безсмъртните корпорации искаха авторските им права да покриват целия им безкраен живот. Конституцията на САЩ забранява неограничения срок на авторските права, така че те постоянно удължават и удължават сроковете на своите авторски права. Корпорациите са безсмъртни, но вие не сте, така че те биха продължили в този дух, докато хората не ги накарат да спрат.

Като творец не виждам защо трябва да продължавам да печеля от нещо, което съм написал преди петдесетина години. Трябва да се въведе някакъв срок на изключителност на произведението на изкуството или на изобретението. Но ако този срок надвиши определено време, той започва да обезкуражава творчеството. Ако мога да живея от една книга цели 90 години, нямам стимул да напиша следваща книга и никой няма да може да използва моите творчески способности като трамплин за създаване на следващия шедьовър.

С една дума, борим се за трохи. Поради това, че авторските права понастоящем важат до края на Западната цивилизация, законът Orphan Works Act би трябвало да позволи на хората да използват съдържание, чийто произход не може да бъде установен от тях. Един пример: ако намерите стара фотография на вашата баба като младо момиче, направена във фотостудио, Wal-Mart ще откаже да й направи копие за вас, тъй като фотографът (който вече положително е мъртъв) все още притежава авторските права. Новият закон позволява да извадите вашата баба от бездната на времето. Ако можете да кажете кой е направил снимката, ще трябва да си платите за привилегията, но ако не можете, пак ще можете да я ползвате.

Това звучи добре, но противниците на този закон – повечето творци от изобразителното изкуство и фотографията – казват, че някой просто може да се престори, че не може да намери създателя на съответното произведение. Затова можете да заведете вашата творба в регистър, за да защитите себе си, а това е свързано с плащане на пари за тази защита. Да, един добре написан закон Orphan Works Act би задоволил всички страни и това не е невъзможно. EFF предлага справките в този регистър на авторски права да са безплатни, но хората да бъдат накарани да се трудят доста сериозно в търсене на първоначалния творец на произведението. Творците естествено се страхуват от зализани и сладко говорещи юристи, които с лекота биха убедили всеки съдия, че са търсили много, много старателно, докато на практика не са си мръднали пръста. Orphan Works Act не е отговорът. Отговорът е във връщането към един разумен режим на авторски права.

Огромните възможности за творчество, които ни дава технологията, са опияняващи и най-доброто средство за реализацията им е един бликащ от енергия и пращящ от здраве публичен домейн. Безкрайните срокове на авторските права нито насърчават творчеството, нито защитават творците. Кажете на Конгреса да премахне всички тези глупости и да подобри публичния домейн, като скъси сроковете на авторските права, а не като хвърля на публиката малко огризки и кокали.

ИСКАТЕ ЛИ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ НЕЩО ОТ САША СИГАН? За други негови мнения посетете адрес go.pcmag.com/segan.


Съдържание: