Компютрите и красотата
Компютрите и красотата

PCMagazine, Брой 8
Категория: GPS , Фото, Видео, Аудио, Графика , Фото редактори , Любопитно , Технологии
Етикети:
PC MAGAZINE
11.8.2008

Компютрите и красотата

 

Няколко програми за виртуално разхубавяване
36o C
Лято е. Август. Знаете какво означава това. Жега, припек, отпуски и блаженство. Затова, с ваше позволение, надявам се, ще избягаме за мъничко от процесорите, видеочиповете, твърдите дискове, операционните системи и ще се позабавляваме с няколко програми за виртуално разхубавяване... Така де, малко отмора, настроение и

Спомени и още нещо…
Преди време, когато компютрите не бяха толкова евтини, разпространени и не бяха се превърнали в част от домашното обзавеждане, а лаптопите в белег на социален статус, във времената, когато никой не беше чувал за 12Mbps интернет, а дори и най-големите мечтатели не бяха си представяли Skype, жените (особено кокетките, онези, по които всички плезим език) гледаха на хора като мен с особено лошо око, а на самите компютри с още по-лошо.

И първият път, когато (все още тийнейджър с мъхтак под носа) успях да накарам момиче да седне до мен пред монитора, беше с обещанието, че мога да й покажа как ще изглежда със... сини очи. След това със зелени. Това толкова й хареса, че после се захванахме да „подстригваме“, да удължаваме прическа, дори й показах какво ще стане, като отслабне, и дори, (въпреки че я беше доста срам да си го признае), й „свих“ коремчето и удължих лееко краката.

Как постигнах всичко това ли? Знаете, лесно е. Използва се магията на Photoshop. Фасулска работа – обикновен скенер (нямаше цифрови апарати, както сега), малко ретуш, слоеве, маски и Stamp Tool (а сега вече имаме дори Healing Brush и чудния Liquify).

В крайна сметка получих невинна целувка и много благодарности...

Твърде сложно

Недостатъкът на този метод е, че е доста... сложен. Човек трябва да си набави (купи, открадне, копира) Photoshop, трябва да се понаучи да работи с него, да разгадае всичките тези бутони, менюта, палети, да се потопи в опции и да има усет, подход и прецизна ръка. Неща, които стъписват повечето обикновени потребители, да не говорим за преобладаващата част от нежния пол. За да си измия ръцете и спестя обвинения в сексизъм, ще спомена, че познавам не малко майсторки на Photoshop, които слагат в малкия джоб на ризката си повечето отявлени мачо разбирачи, компютърджии.

В крайна сметка се появиха не малко разработчици, които създаваха не малко програми за виртуално разхубяване. Принципът е същият, само дето не се налага да учите Photoshop, разбира се – зареждате снимка, след това върху нея (подобно на слой) поставяте полупрозрачен пласт с „очи“, грим, прически, брадички, очила, обеци и т.н.

Бонусът при тези програмки, за разлика от Photoshop, е, че всичко е предварително нарисувано/сканирано и готово за употреба. Повечето приложения (като например чудесният Cosmopolitan Virtual Makeover) пристигат наистина със стотици аксесоари, които включват какво ли не.

С времето модните салони усетиха тази тенденция и съответно се оборудваха с различни „разхубавяващи“ приложения, за да покажат на своите елитни клиенти резултата от предстоящата козметична или фризьорска интервенция. Преди години се използваха скенери и трябваше човек да носи паспортна снимка, но сега това е анахронизъм – тя се прави на място с обикновен цифров фотоапарат и за секунди се прехвърля в компютъра, като коафьорът знае как да ви подготви, преди да ви снима – пълен анфас, плътно прибрана коса, никакъв грим и добре почистено лице.

Така трябва да се снимате и вие, в случай че искате да пробвате в домашни условия някои от програмите за виртуално разхубавяване. Не че не става да сложите снимка с пусната коса или в друг ракурс, но просто програмата няма да бъде максимално ефективна, ще се получат разминавания (особено при поставяне на нови цветни лещи или изпробване на червило), истинската ви прическа ще стърчи под виртуалната и други проблеми.

Така че грабвайте фотоапарата, отделете няколко минути да направите хубава и светла снимка, след което сядайте пред компютъра и започвайте с експериментите. За щастие виртуални, бързи, лесни, безболезнени... и обратими.

Cosmopolitan Fashion Makeover Deluxe

Започваме с може би най-хубавата от любителските програми за виртуално разхубавяване, защото тя обръща внимание не само на лицето и прическите, но поема изцяло грижата за вашия изискан и съобразен с модата външен вид, като обхваща тялото и дрехите.

Логото на Cosmopolitan е като магнит за голяма част от съвременните млади жени, съответно програмата носи изцяло духа на това популярно женско списание. Ще попаднете в наистина адски позната атмосфера. Тя се подсилва от цветовата схема на интерфейса (бяло и розово, разбира се), шрифтовете, формата на бутоните, рисунките и, разбира се, нежния (но леко менторски) женски глас, който подобно на добра и разбираща приятелка ви обяснява на чист английски кое за какво служи и съответно ви превежда през всички стъпки в първоначалната настройка на приложението.

 

Всъщност CFMD (нека да го изписваме съкратено така) създава ваш виртуален двойник, върху който прилагате всички експерименти с външния си вид.

Първата ви задача е да му зададете име (точно така, като тамагочи трябва да го кръстите някак си), после да въведете парола (за да не би случайно някоя коварна колежка или двулична приятелка да ви разгледа идеите) и след това да си изберете гласа, с който виртуалното ви копие ще си общува с вас. Записани са няколко женски тембъра, от които може да си харесате някой, но всички са едни звънливи, въодушевени и секси, сякаш преди малко сте влезли в салон за красота със златна Visa в джоба... Но това после.

Първо се налага да си вмъкнете лицето. Противно на общоприетата логика ще се наложи да направите малко обходни маневри. Което е досадно. Трябва първо да отворите външна програма, наречена Import Your Face. С нейна помощ може да сканирате/заснемете себе си или направо да заредите снимката на лицето си (в JPEG формат). След което се налага да посочите формата на физиономията си и да я напаснете спрямо шаблона (използвани са, разбира се, художествените пропорции при рисуване). Така че програмата да знае къде се намират очите, ушите, челото и брадичката ви.

 

Тук е може би подходящо да спомена, че ще се сблъскате с донякъде депресиращ момент. Просто ще разберете (с прискърбие), че лицето ви е леко криво и не попада в идеалните разчети на чичо Леонардо, но се надявам да го преживеете.

Интересното е, че модулът Import Your Face предлага опция за указване точната тоналност на кожата плюс три плъзгача за бърз ретуш на снимката. Можете да промените яркост, контраст и острота. С две думи – вършат работа.

Когато сте готови, трябва да запазите готовата физиономия във формат VMO2, да я запишете някъде и да я импортирате в Cosmopolitan Fashion Makeover Deluxe. Досадно, казах ви, но няма друг начин.

Ако ви мързи, а искате да разгледате приложението, авторите са оставили примерно лице на жена, наречена Стейси.

Генерирането на виртуалния 3D модел също е забавно. Стъпка по стъпка посочвате цвят на кожата (от розова до тъмна), форма на лицето, очите и типа на косата.

Дотук добре.

Следва обаче доста неприятна част за всяка суетна жена. Трябва (при това съвсем искрено) да кажете на програмата истинските си мерки. Знаете какво имам предвид – вземате шивашкия метър и си признавате колко ви е ханшът, талията, обиколката на бюста, размерът на чашките на сутиена, съответно ръстът и обиколката на бедрата. За да онагледят къде какво трябва да мерите, авторите са сложили един типичен рисуван модел (като от скиците на модните дизайнери) с твърде слаби и неестествени пропорции. Явно за да ви депресират допълнително, може би. По-депресиращо в случая, поне за мен, беше необходимостта да вадя калкулатор и да превръщам сантиметри във футове и инчове. Тези хора не са ли чували за Европа и система SI?

Ако сте издържали дотук, време е да погледнете истината в очите, тоест виртуалното си аз, и да му се „порадвате“ в 3D вариант.

Така като гледам, разработчиците са използвали технологията на Poser (програма за параметрично генериране на човешки тела и лица) и съответно са я вградили в собствения си продукт. И съответно стойностите, които сте въвели, модифицират виртуалната кукла така, че да заприлича на вас в телосложение, а снимката, която сте заредили, всъщност служи като текстура за лицето.

Иначе, ако нямате желание да погледнете истината в очите или просто не ви се губи време, CFMD предлага и четири примерни женски „манекена“, с които може да си експериментирате както ви скимне.

Финалната фаза от цялото това премеждие е фактът, че попадате в... собствената си виртуална стая. Която много прилича на истинската, особено в моментите преди излизане навън.

Като мъж се смях от сърце. Вечният въпрос „Какво да облека?“ тук присъства изписан с големи букви. В случая обаче програмата ви дава професионален съвет в зависимост от това къде ви предстои да попаднете – било то отиване на работа в офис, романтична среща, нощни барове, излети и неделни разходки или пък отпуска някъде. За всяка ситуация имате по няколко предложения плюс подробни указания как да се подготвите, да комбинирате одеждите и, разбира се, какво НЕ трябва да правите. Ще се изгубите сред десетки (не)писани правила, които някои жени спазват несъзнателно, други изучават подробно.

Честно казано, стана ми интересно. Сложна работа, наистина. Не само защото съм мъж. То било цяла наука или поне на мене ми се стори така. Коя туника с каква пола подхожда, кои цветове са идейни за излизане в дискотека или клуб, дали трябва да се носят жакети заедно с високи обувки и още и още, да не навлизам в подробности.

Важното е, че CFMD наистина не подценява ситуацията и създава увереност, все едно сте се срещали с истински експерт.

Иначе аз одобрявам с две ръце виртуалната гардеробна. Не за друго, ами защото ще спестите на милите си половинки (нас, ненагледните ви мъжлета) досадното чакане в коридора преди излизане. Най-малкото защото в Dressing Room може да се преобличате за секунди и да комбинирате дрехи, без да се налага да ги слагате наистина. Просто влачите (от гардероба) и пускате (върху виртуалния си модел). Проблемът в случая е, че програмата предлага наистина умопомрачаващо разнообразие от тоалети. Може би стотици, хиляди, не съм ги броил. Якета, поли, рокли, панталони, потници, фланелки, обувки, шапки и т.н. Най-добре пратете гаджето/съпруга за риба с приятели, а вие се потопете някоя съботна вечер в блаженството от хиляди джиджани дрешки и обувчици! А като се замисля, че на всеки един аксесоар може да му променяте и цвета, шарката и десена, както и размера, естествено... Не ми се връща в часовете по висша математика и комбинаторика, но като се замисля колко варианта може да изпробвате...

И ако все пак се колебаете, любимият ви Cosmo винаги пристига с невероятно решение – специално подбрани тоалети в зависимост от фигурата ви (нали не сте лъгали с мерките в началната настройка на виртуалния модел). Имате няколко дузини готови варианти за офис и кариера, нощни забавления, спорт, ежедневие, които също може да променяте, както сметнете за добре. Има и бонус – комбинация от дрехи, които ви карат да изглеждате по-слаба и секси. Признавам, визуалната измама, поне на компютърния екран, функционира безупречно...

В крайна сметка, след като сте готови, може да ... поръчате дрехите, с които сте се харесали. За жалост тази екстра не работи в България, но пък може да си калкулирате относително колко ще ви струват новите одежди – приложението ви позволява да въведете размер, количество (бройки), пресмята всичко в долари и накрая ви праща (поне теоретично) на сайт, където да поръчате всичко с кредитна карта.

Иначе програмката е пълна с десетки малки сладки забавления и екстрички, които да ви радват и забавляват. Като опция да сваляте нови виртуални дрешки или пък да си правите „виртуални“ снимки и да сравните с кой тоалет как изглеждате най-добре и, разбира се, да реализирате най-голямата си мечта – да се появите на първа страница на Cosmopolitan. Макар и наужким. Имате няколко варианта с различен цвят, текст и шрифтове, като накрая може да запишете готовата корица в .JPG формат, да я разпечатате, пратите на приятелки или качите за майтап в интернет, вие решавате.

Като цяло CFMD остави у мен наистина положителни впечатления, като изключим факта, че веднъж най- непредвидено заби, докато генерираше виртуалния модел, който бях подготвил така търпеливо.

Иначе програмата е много симпатична, съобразена с лайфстайла на съвременните млади жени (или поне на по-голямата част от тях), удобна е за работа, съдържа много бонуси и наистина е ефективна и полезна. И, разбира се, приложението е изпипано, подготвени са стотици дрехи и аксесоари, което й дава голямо предимство пред конкурентните продукти.

В комплект с Cosmpolitan Fashion Makeover Deluxe се доставя и Cosmolitan Virtual Makeover.

Там вече може да се потопите в щастието да експериментирате с лицето си, което включва грим, прическа, лещи и аксесоари, като обеци, шапки, колиета и всякакви други украшения.

Естествено, и тук трябва да създадете профил, в който да подскажете на програмата как изглеждате. Отново няколко стъпки. Зареждате снимки (слава богу, поддържат се всички основни растерни формати, включително тези на Photoshop, браво!), посочвате цвят на кожата, косата, очите, типа на косата (къдрава, права, чуплива), обема и дължината й и най-накрая трябва да си признаете чистосърдечно кои са ви любимите цветове и кои багри преобладават в гардероба ви.

Интересното е, че накрая програмата ви предоставя специализирани съвети (на английски, разбира се) в зависимост от това каква е косата и лицето ви. Съветите присъстват и в останалите етапи на виртуално разхубавяване – просто следете долната лента на работния прозорец – там ще ви подскажат например, че ако косата ви е твърда и с дебел косъм, ще е хубаво да я навлажните, след това обработите с нещо омекотяващо и подходящ балсам/шампоан, съответно да й добавите специална маска и т.н.

Интерфейсът на Virtual Makeover 3 е много... космополитански. На практика началният екран представлява корица на списанието, а функциите са „прикрити“ като заглавия от него. Просто се разходете с мишката и ще видите какво имам предвид – така например Hundreds of Hot Hair Looks звучи като име на статия, но в същото време стартира модула за избор на прическа, а Be A Cosmo Cover Girl веднага ви поставя на първа страница на списанието. Естествено, може да навигирате и чрез менютата в горната лента, които ви дават директен достъп до отделните модули. Имате шанса да си изберете както грим и прически, подбрани от Cosmopolitan, така и допълнителни.

За прическите мисля, че ви е ясно – стотици са, може да си избирате и поставяте всевъзможни варианти. Може да се отнесете сериозно, може и да се позабавлявате с шантавите варианти, които са включени – вие си решавате.

Много интересно е решен въпросът с виртуалното гримиране. Моите поздравления за разработчиците – обзе ме чувството, че „пипам“ с Photoshop, като в случая имах на разположение различни козметични инструменти – молив за вежди, руж, сенки, полагане на основа и фон дьо тен и, разбира се – червило. Трябва да отбележа, че не може да си „шарите“ където ви скимне – програмата държи да й подскажете доста прецизно (с помощта на околни точки) формата и разположението на устните, миглите, очите и бузите. Нужно е малко търпение там, но си струва – след това ще можете да изпробвате различни сенки, ружове и червила, без да засягате съседните региони. Просто приложението ограничава действието на конкретен инструмент само за мястото, за където е предназначен. Така че няма как да си сложите руж на клепачите...:)

Аналогично стои въпросът и с другите екстри и аксесоари. Като например цветните лещи. Напоследък са особено модни не само сред суетните жени, но и сред всички хора, които имат проблеми със зрението – имам приятели (включително и мъже), на които така и така им се налага да си купят лещи, защо да не си ги вземат цветни? Примерно сини или зелени. Забавно е, екстравагантно и носи настроение в компанията.

Естествено, настоящата програма предоставя доста широк избор от всякакви цветове и шарки и може доволно да се посмеете, ако заприличате на вампир или върколак (жълти лещи е наистина зловещо).

И накрая с очилата. По принцип изпробването на очила не е толкова сложно, както с грима и прическата, човек може да отдели време във всеки специализиран магазин или сергия, но пък е забавно да видите предложенията на Cosmolitan Virtual Makeover. Същото важи и за бижутата (също най-различни варианти) и шапките.

С други думи, вместо да обикаляте цял уикенд по специализирани магазини, козметични и фризьорски салони, може просто да си направите снимка (пак повтарям, най добре с прибрана коса, пълен анфас и почистено лице), след което лека – полека да си харесате прическа, да се гримирате, да си подберете обеци, цвят на очите и шапка.

Комбинацията от двете програми на Cosmopolitan може би представлява най-доброто, разнообразно и достъпно за обикновения потребител (по-скоро потребителка) решение за виртуално разкрасяване за момента. Добри думи заслужават не само възможностите, но също така забавните идеи и елегантният подход при реализирането им. Не трябва да забравяме, че и двете приложения носят атмосферата на Cosmopolitan, като отразяват по безупречен начин стила на живот и интересите на съвременните млади и амбициозни жени.

Единствената ми препоръка е да не стартирате по възможност програмите под Windows Vista. Проблемите със съвместимостта са дразнещи и постоянно изникват напълно неразбираеми съобщения за грешка (поне при мен). Под Windows XP такива грижи няма.

 

 

 


Съдържание: