Как да печелим от подкастинг
Как да печелим от подкастинг

PCMagazine, Брой 8
Категория: Видео редактори , Аудио редактори
Етикети: MP3 , iTunes , музика , видео , подкастинг
PC MAGAZINE
11.8.2008

Как да печелим от подкастинг

Изкуството да доведеш посланието си до вниманието на потенциалните си клиенти – от записа до дистрибуцията. Оливър Рист

Когато чуят за маркетинг чрез подкастове, специалистите от някои компании ококорват очи, тъй като подкастингът е една относително нова концепция. Но за да извършваш успешен „партизански“ маркетинг, много важно е да експериментираш с новото. А последните пазарни изследвания показват, че тази концепция има бъдеще: едно изследване, проведено наскоро от компанията Arbitron/Edison установи, че през 2007 година 13 процента от потребителите на интернет в САЩ са слушали подкастове. На графиката отдясно е показан броят на бизнеспотребителите, които са упълномощени да вземат решения за закупуване на високи технологии и в различна степен използват технологията на подкастовете. Какво чакате тогава? Можете да се включите към този вече готов пазар, и то срещу много по-малки разходи, отколкото бихте направили за зареждане на един резервоар на кола с бензин.

Audacity (audacity.sourceforge.net) е моят любим инструмент за записване на подкастове. Тази програма е безплатна; има версии за Windows, Mac OS и Linux; и на всичко отгоре е лесна за използване. Освен това тя има голяма общност от потребители. За да се запознаете с нея, направете справка в собствената Wiki страница на Audacity (www.audacityteam.org/wiki), където ще научите как можете да добавяте звукови ефекти, да редактирате и да правите много други неща. Лесно бихте могли да направите грешка при определяне на бюджета за хардуер, така че работете бавно и внимателно. Моите първи сесии на подкастинг бяха проведени със слушалки на Logitech, купени на цена 45 USD.

Да ви се чуе думата

Най-лесно е да направите MP3 файл; но да го разпространите и да постигнете най-добър ефект е цяло изкуство. Няма съмнение, че е лесно да предоставите вашия запис на iTunes – ако използвате iTunes 4.9 или по-нова версия, щракнете върху иконата iTunes Store, от Choose Centre (избери център) изберете категорията Podcasts и след това щракнете върху Publish a Podcast (публикувай подкаст). Но така просто изпращате вашето произведение в сайта, където вече има произведения на няколко милиона други любители. Ако искате да насочите вашия подкаст към определена публика, ще трябва да положите повече усилия.

Като начало трябва да имате поне елементарна представа за ID3 и RSS етикетите. ID3 етикетите са за категории информация, като Artist (изпълнител), Album (албум) и Composer (композитор) на MP3 файлове. Тези, които търсят, използват тези категории. ID3 етикетите могат да съдържат сравнително подробно описание на съдържанието на подкастовете, сериен номер, дата на запис и заглавие – дори можете да публикувате лого, което да върви с всеки запис.

След като си изясните идеята как да поставите вашия подкаст в „пространството за търсене“, голяма важност придобива позиционирането на същинското изтегляне. Хостовете на подкастове, като Big Contact (www.bigcontact.com) или Liberated Syndication (www.libsyn.com), могат много да ви помогнат. Те са представители на една бързо разширяваща се категория компании за уебхостинг. Можете да изпратите вашия подкаст в iTunes, като същевременно го запазите в сайта на хоста и получите достъп до разнообразни инструменти за управление и позициониране. Хостовете могат да предложат интегриране с приложения за създаване на подкастове; възможност за запис от телефон или за добавяне на изображения към вашия подкаст; софтуер за управление на фенове (fan-management software); управление RSS и метаетикети; и много други неща. Разходите за хостването могат да са от нулеви до 500 USD на месец.

Как да намерите най-добрия хост за вашата компания? Най-лесно е да използвате услугите на консултант. Групи като Princess Audio (www.princessaudio.com), What I Want Podcasting (whatiwantpodcasting.com) и Blast Podcast (www.blastpocast.com). Те могат да вземат вашите необработени MP3 файлове и да ги превърнат в озвучаване с професионални качества. Те ще ви помогнат да изберете подходящия хост за целите на вашия маркетинг, както и да вградите вашите подкастове в останалите маркетинг мероприятия в Web 2.0. RSS етикетите са добър пример за това. Съдържанието на подкаста може (и трябва) да бъде вградено във вашия уебсайт или блог за маркетинг. Това означава, че метаетикетите, използвани във вашия уебсайт за позициониране в търсачките, и RSS етикетите, използвани за привличане на подходящата публика към вашия блог, могат да привлекат и подходяща публика за подкаста.

Както консултантите, така и хостовете могат да ви предложат помощ чрез реклами с подкастове. Привличането на рекламодатели във вашия подкаст може да ви донесе доста приходи, които компенсират разходите за създаване на подкаста. А ако поставяте свои реклами в други подкастове, които евентуално биха достигнали до вашата публика, това само ще повиши популярността ви. Доставчиците на услуги за хостове и подкастове, като RawVoice (www.rawvoice.com), правят това професионално; те дори стигат дотам, че предлагат брокерски услуги за реклами.

Да преминем към видео?

Има друга форма на подкастинг чрез видео. При все че е подобен на аудиото, подкастингът чрез видео се развива по различен начин. Тъй като е нужен екран, за да се гледат видеоподкастовете, много от тях могат да се гледат направо от уебсайтове. Ако решите да се насочите към видеоподкаст, ще трябва да вградите и видеоплейър във вашия сайт. Цените за продуциране обаче са значително по-високи: трябва да имате не само видеокамера с високо качество и софтуер за редактиране на видео, но най-вероятно ще ви трябва и професионален водещ, тъй като не всяко лице е подходящо за показване по телевизията. Накрая, макар че има отделни консултанти за създаване на видео подкастове и за дистрибуция на подкастове, аз бих предпочел да търся един и за двете неща. Вие вероятно ще имате нужда от две външни услуги, за да помогнете на вашия видеоподкаст да успее.


Съдържание: