Поглед отвътре
Поглед отвътре

PCMagazine, Брой 8
Категория: Операционни Системи , Windows , Мрежи , Мнение
Етикети: Microsoft , WiMax , Windows , iPhone , AT&T , Wi-Fi маршрутизатор , безжични технологии , подкастинг
Джон Дворак
11.8.2008

Поглед отвътре

Точно когато пазарът започваше да преминава към EV-Do и други безжични технологии за клетъчни телефонни мрежи, се появиха информации, че всякакъв вид реално натоварване намалява до максимум качеството на услугата. А това, впрочем, са доста скъпи услуги. Така че сега по всичко личи, че 802.11 придобива по-голяма важност откогато и да било, а инженерите може най-накрая да накарат WiMAX да работи както трябва.

Колко време ще е нужно, за да може WiMAX да бъде внедрявана по някакъв смислен начин? Intel, най-големият поддръжник на тази технология, сега инвестира невероятните 500 милиона долара в японския пазар в усилията си да наложи WiMAX там. Ако този проект се увенчае с успех, със сигурност ще бъдат решени много проблеми.

Междувременно, откакто в живота ни навлезе iPhone, хората все повече и повече сърфират чрез своите клетъчни телефони. Не мога да разбера с какво оправдават пред себе си и пред половинките си високите месечни сметки, които плащат, но явно са убедени, че AT&T има нужда от все повече и повече пари. Забелязал съм, че където се съберат по няколко души на едно място, винаги ще се намери един, който ще извади своя iPhone и ще започне да сърфира в интернет, за да намери някое ценно късче информация.

Защо в публичното пространство не се говори повече за Wi-Fi връзката от следващо поколение? Като че ли всички изгубиха интерес, откакто доставчиците на мобилни телефони започнаха да объркват нещата за всички клиенти.

Впрочем да не забравя: наскоро, след като се оплаках горчиво как плащам на Comcast цели 80 USD на месец за мизерните 4 Mbps, получих писмо от един мой читател. Той ме убеди, че всеки Wi-Fi маршрутизатор осигурява различна скорост и рядко има два, които да работят с една и съща. Предполагам, че никой досега не е провеждал тестове за тази аномалия.

Пренасянето на огъня. Съмнявам се, че по същото време догодина eBay ще притежава Skype. Скъпият експеримент на eBay, свързан с използването на Skype като средство за безплатна комуникация между продавачи и купувачи, свърши в задънена улица. Повечето богати с умни глави са на мнение, че един ден Google ще погълне Skype заедно с всичките й потребители. Можете да бъдете сигурни, че Google ще намери начин да печели пари от подобна затворена публика. Покрай това най-вероятно Google Talk ще отпадне.

Долу подкастингът! Струва ми се, че преди около година всички започнаха да мразят термина „подкастинг“. Нормалните хора бяха доста смутени от този термин. За съжаление това е просто един компютърен термин, като „блогинг“ например. Всъщност блогингът (т.е. поддържането на блог) е по-лош термин. Тази дума си е грозна, откъдето и да я погледнеш, но просто няма друг начин да се опише тази дейност. Проблемът с опитите да бъде премахнат терминът „подкастинг“ е в това, че няма друго име, което да дадем на тази дейност. Така че аз очаквам той да си остане в публичното пространство, докато стане част от речника на всеки потребител.

Катастрофата може да се случи всеки момент. Не че ис- кам да кажа, че американската публика е обзета от по-голям непукизъм от публиката в други страни – неее, не! Работата е там, че американската нация се състои предимно от хора, които не се интересуват от високи технологии. Имайки предвид това, как бихме могли да очакваме преходът от аналогова към цифрова телевизия, който се очаква да се случи през 2009 година, да не бъде катастрофа? Това е лудост. Бих се обзаложил, че понастоящем около половината от обществеността не знае нищо за този преход въпреки безбройните съобщения, които бяха хвърлени в лицата им. По дяволите, подозирам, че половината от обществеността не знае името на сегашния президент на СА Щ. Сигурен съм, че средният американец, който току-що е купил нов телевизор с цифров часовник на него, си мисли, че телевизорът е цифров! Какво, прочее, ще стане, когато телевизионните сигнали за 24 часа станат цифрови? Хаос и оплаквания – това ще се получи! А дори и безредици и гражданско неподчинение.

Преходът от аналогова към цифрова телевизия никога не е бил планиран, за да протече по този начин. Аналоговата и цифровата телевизия трябва да съществуват едновременно поне няколко години, с бавен преход към втората и постепенно оттегляне на аналоговата в продължение на около 2 години. Когато през петдесетте години на миналия век бе въведена цветната телевизия (в СА Щ; в България тя дойде през седемдесетте години – бел. прев.) на обществеността й бе нужно твърде дълго време, за да извърши прехода. Първоначалните планове бяха преходът от аналогова към цифрова телевизия да бъде извършен преди няколко години. Ако процесът на преход бе започнал сериозно през 2006 г., ние, обикновените потребители, щяхме да имаме по-голям шанс да я внедрим и да я ползваме.

Най-смешното нещо, което съм чувал. Наскоро ни в клин, ни в ръкав Dell обяви, че се кани да продава Windows ХР до 2010 г. След това компанията смята да прехвърли клиентите си на Windows 7, която би трябвало да е готова дотогава. (Аз лично се съмнявам, освен ако Windows 7 не се окаже пребоядисана Vista.) Междувременно Microsoft каза „не“ на всички продажби на ХР след края на юни т.г. Dell си мисли, че ще може да инсталира ХР предварително на машините, които понастоящем продава с Vista. Номерът е в това, че пакетът ще бъде наречен Vista Bonus. Предполагам, че бонусът ще се състои в това, че Vista на практика ще липсва. Барабани и музиката да свири туш!

Microsoft Live Core. Продължават да се носят слухове за някаква нова операционна система на Microsoft, наречена Live Core. Откакто се понесоха други слухове – че Google и Yahoo! разработват някакъв вид онлайн операционна система, Microsoft се заинтересува от тази идея. Но ако някоя компания направи нещо подобно, това определено ще е Apple. Тя вече гледа на iPhone като на компютърна платформа от следващо поколение. По ирония на съдбата преди около десетина години аз говорех за джобния компютър и си го представях като нещо, подобно на iPhone, с изключение на това, че щеше да се синхронизира в поставката (craddle) и да се свързва с клавиатура и голям екран, когато не е в портативен режим. Според мен няма да мине много време и подобно устройство ще се появи. Засега iPhone е най-близко до идеалния джобен компютър. Най- любопитното обаче сигурно е, че не изпитвам никакъв интерес да го притежавам аз самият. Поне засега.

ИСКАТЕ ЛИ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ НЕЩО ОТ ДЖОН ДВОРАК? Той списва ежеседмична рубрика и за нашия уебсайт. Посетете го на адрес www.go.pcmag.com/dvorak. Можете да му пишете и по електронната поща на адрес pcmag@dvorak.com.


Съдържание: