Изградете мрежата на бъдещето днес!
Изградете мрежата на бъдещето днес!

PCMagazine, Брой 8
Категория: Мрежи , безжични
Етикети: мрежи , WiFi , D-Link , Wireless , безжична мрежа , Linksys , кабелни системи , FTTP
PC MAGAZINE
11.8.2008

Изградете мрежата на бъдещето днес!

Заповядайте в новата епоха на цифровите забавления – и си спестете ненужните ъпгрейди и други разправии – като подготвите вашата домашна мрежа за бъдещето чрез най-бързата технология от висок клас, която може да се намери днес. Ерик Грифит, прегледи от Оливър Рист

Време е да спрем да питаме защо на еди-кой си му трябва домашна мрежа. Удобството да имаш достъп до интернет, до принтерите и до мрежовите запаметяващи устройства от всеки компютър – дори ако добавим към всичко това домашния център за забавления – е красноречив аргумент.

При едно проведено наскоро изследване сред нашите читатели 88 процента от тях казаха, че имат по два или повече компютъра в домовете си. Като добавим принтерите, конзолите за игри и дори някои телефони, излиза, че практически всеки има по няколко устройства, свързани към домашната му мрежа. Какво тогава чакате вие? Хвърлете се без страх в примамливите води на домашните мрежи! Най-основното за тях ще научите в статията „Home Networking 101“ (Всичко за домашните мрежи) на адрес www.go.pcmag.com/homenetworking101.

Прочетете споменатата по-горе статия, след което се върнете тук, където ще ви разясним най-основните положения около трите най-бързи съвременни технологии за домашни мрежи: Gigabit Ethernet, 802.11n и Fiber to the premises. Технологии, които могат да осигурят връзка от най- висок клас в сградата, в която живеете.

КАБЕЛНА МРЕЖА: Направете вашето окабеляване гигабитово

През последните десетина години безжичните Wi-Fi мрежи печелят цялата любов и доверие на желаещите да си направят домашна мрежа. И с основание – самият факт, че не се налага да пробиваш дупки по стените и да прокарваш кабели, е изумителен! Но ако искате да получите най-добрата възможна връзка срещу вложените средства, препоръчваме ви да се насочите към кабелна Ethernet мрежа. Повечето продукти за Wi-Fi предлагат дори Ethernet портове като допълнителна опция. В карето на решения края на тази статия ще научите много за това къде и как да прокарате Ethernet мрежа във вашата къща.

Gigabit Ethernet (която се нарича също 1000Base-T, но ние ще си я наричаме Gigabit Ethernet) е най-бързата засега кабелна компютърна мрежа за свързване на домашно мрежово оборудване. Тя осигурява стократно увеличение на пропускателния капацитет в сравнение с по-старата 10Base-T (която работеше с 10 мегабита в секунда) и десетократно в сравнение с Fast Ethernet (100Base-T при 100 Mbps), която днес е вездесъща. Някои компании вече използват мрежи 10 Gigabit Ethernet, но те няма скоро да намерят място сред потребителските продукти.

Ако използвате Gigabit Ethernet вместо Fast Ethernet за домашни мрежи, ще трябва да платите доста сериозна разлика в цената. Е, няма да платите десетократно по-голяма цена за десет пъти по-голяма скорост, но именно тези големи първоначални капиталовложения обясняват защо компании като Linksys и D-Link продължават да предлагат маршрутизатори и комутатори с Fast Ethernet на по- ниски цени. Например Linksys предлага два почти идентични Wi-Fi маршрутизатора, базирани на 802.11n (WRT160N и WRT310N), но последният, който има и Gigabit Ethernet, е по-скъп с 40 USD. Той има четири Ethernet порта, всеки по 10 USD, или общо 40 USD. Linksys твърди, че версията Fast Ethernet е за клиенти, чиито компютри не поддържат Gigabit Ethernet и поради това те не са готови да инвестират в ъпгрейд.

Това обаче не може да бъде оправдание за вас. Можете да намерите мрежов Gigabit Ethernet адаптер за настолен персонален компютър на цена под 30 USD от Belkin или Linksys (както и от много други марки). Belkin дори продава Gigabit Ethernet адаптер, който се включва в USB порт и струва 44.99 USD. Един самостоятелен четири- или петпортов Gigabit Ethernet комутатор струва 36 USD в Amazon.

Ако имате намерение да използвате безжична мрежа 802.11n, подберете маршрутизатор, който да има и Gigabit Ethernet-комутатор за кабелната половина на мрежата. След като на практика скоростта на 802.11n достига до 230 Mbps, трафикът ще се „задръсти“ при Fast Ethernet-връзка с по-малко от 100 Mbps. (Реалните скорости никога не са толкова високи, колкото тези, които заявяват производителите, поради външни фактори като мрежовото натоварване).

Освен това трябва да вземете предвид видовете Ethernet кабели, необходими за поддръжка на Gigabit Ethernet. Кабелът от най-висок клас – Category 5 – се използва масово за Fast Ethernet и се предполага, че е подходящ и за Gigabit Ethernet, но той бе изместен от Category 5e за постигане на по-висока производителност. (Буквата e идва от enhanced – подобрен.) Кабелите Category 5e и по-скъпият Category 6 се препоръчват за Gigabit Ethernet.

Можете да купите Ethernet кабели с различна дължина и разнообразни оплетки за екраниране. Можете да купите или само кабела, или кабела с монтирани накрайници. Или пък можете да купите стотици метри кабел в кутия. Тогава ще трябва сами да закрепите накрайниците към краищата на кабелите, като имате предвид, че не трябва да правите единичен кабел, по-дълъг от 100 метра, ако искате да се радвате на пълна производителност. Монтирането на накрайниците на осемте медни жички на края на кабела може да е малко трудна задача за непосветените и да изисква специални инструменти и познания за това кои жици в кои крачета трябва да попаднат.

В YouTube има няколко видеоклипа, които илюстрират този процес. Сайтовете, специализирани за кабели, продават всички необходими инструменти и ръководства. Например Cables to Go продава 1000 фута (304.80 м) кабел Category 5e за 319.99 USD, а Category 6 – за 449.99 USD. Най-новият вид Ethernet кабел, Category 6а, се продава на цена 499.99 USD за 1000 фута. Ако окабелите къщата си с кабел Category 6а, ще подсигурите напълно вашата мрежа за бъдещето. Защото този кабел е подходящ за 10 Gigabit Ethernet.

Окабеляване на вашия дом с кабел Category 5e

Не ви ли се струва, че днес всичко има възможности за безжична мрежова връзка? Вашият лаптоп, принтерът ви, личният ви цифров помощник и дори цифровият видеорекордер. Всичко това е много удобно, но все още не трябва да пеем заупокойна молитва за добрия стар Ethernet кабел. Ако изграждате домашна мрежа, една част от нея определено трябва да си остане кабелна.

У дома вие гледате видеоклипове, изтегляте филми и дори се радвате на забавления по поръчка от интернет. Въпреки че пропускателният капацитет на технологията за безжична мрежова връзка Wi-Fi непрекъснато расте, ако бъде споделена между цялото ваше оборудване и всичките ви съседи, тя ще се окаже с ограничен ресурс. Ако можете да видите безжичните маршрутизатори на вашите съседи, значи споделяте пропускателен капацитет. Ако вие и още няколко ваши съседи теглите едновременно, вие се конкурирате за „време в ефир“ и за вмъкнати пакети.

Оборудването, което си стои на едно място и не се движи насам-натам (като мрежовите принтери), трябва да бъде с кабелна мрежова връзка. Хардуерът, който е натоварен с големи количества данни – като споменатия по-горе цифров видеорекордер – също трябва да е с кабелна мрежова връзка. А ако винаги използвате преносимия си компютър на едно и също място вкъщи, защо не прокарате кабел и до него? Така ще забележите подобрение на производителността, когато сте с връзка с интернет – особено като се има предвид, че уебсайтовете стават все по-богати на съдържание.

За тази задача можете да избирате между три вида кабели: Category 5, Category 5e и Category 6. Ако искате да подсигурите вашата мрежа за бъдещето, преминете на последния вид. Ние избрахме Category 5e, защото този кабел е много по-евтин и ако стане нужда, може да се справи и с гигабитови скорости. – Бил Макроун

Да започнем

1 Ние изградихме модел на стена, за да ви покажем как трябва да постъпите. Нашият модел стои върху черния под. Отдолу има една греда със сечение 5 см на 10 см, а вертикалните греди със същото сечение са носещи. Стената е от гипсокартон, закрепен с винтове или закован към вертикалните греди. Дюшемето (което е само отдясно) започва от стената, но има вътрешни стени, които стоят върху дюшемето и то не прекъсва под тях. 


2 Ако имате мазе, най-добре е да пробивате дупките отдолу, от мазето. Обикновено вътрешната част на стената може да се намери, като се търсят други дупки – като тези за кабели, водещи до контакти и ключове, или до телевизори, телефони или кабелни модеми.

 

3 Ако се спускате надолу от таванско помещение, завържете една гайка на канап и направете дупка откъм горната страна на таванската плоскост. Тъй като тази плоскост е таванска, няма да има черен таван, през който да проби- вате, но горната плоскост често пъти е двойна. Гледайте да направите пробив между гредите. Нанесете на канапа маркировки с дължина по половин метър, за да знаете колко далече сте навлезли в стената. Закрепете кабелите с тиксо към канапа и използвайте закривено като кука парче твърда жица, за да промушите канапа. След това издърпайте канапа до края.

 

4 Ако работите отдолу, може би ще установите, че кабелът Category 5e е прекалено твърд, за да мине през дупката. Ако монтирате разклонителна кутия, това няма да е проблем, защото ще работите през по-голяма дупка.

 

5 Ако първоначално изтегляте кабел с твърда сърцевина, ще можете лесно да го прокарате през дупката. Същият процес може да бъде извършен и с помощта на специален професионален инструмент, но мога да се обзаложа, че са малко тези от вас, които имат такъв.

 

6 Кабелът трябва да се подготви за прокарване чрез увиване на тънка жица около него. Увийте кабела и жицата с изолирбанд, за да не се задържа в дупките, и използвайте тънката жица, за да издърпате кабела нагоре. Когато работите откъм таванското помещение, използвайте същата техника, но свържете канапа към кабела, вместо към тънката жица.

 

Оголване и подготовка на краищата на кабелите

1 След като прокарате кабела, оголете около 1 сантиметър от външната изолация на кабела, като внимавате да не нарушите усуканата двойка жици в него.

 

2 Подредете отделните жици в подходящ ред: оранжево-бяло, оранжево, зелено-бяло, зелено, синьо, синьо-бяло, кафяво-бяло, кафяво. Може да не успеете да различите цветните маркировки на някои от белите жици, така че си отбележете с коя друга жица е свързана бялата. Винаги можете да оголите малко повече изолация, за да видите цветната маркировка, ако има нужда.

 

3 Използвайте модулни клещи за оголване и отрязване на краищата на кабели, за да отрежете оголените краища на жиците до подходяща дължина.

 

4 Вкарайте жиците по такъв начин, че всяка да върви по вътрешния канал докрай, между металните челюсти на Ethernet съединителя.

 

5 Стиснете съединителя с клещите, за да го монтирате на мястото му. Сега той е готов за включване във вашето компютърно оборудване.

 

6 Можете да монтирате и мрежови контакти на стената, за да може вашата мрежа да има изчистен, професионален вид. Този контакт Radio Shack има вграден адаптер „женско- женско“, така че можете просто да включите кабела отзад и да включите компютърното оборудване към гнездото отпред.

 

ДА НЕ СЕ ВИЖДА Аз прокарах този кабелен канал в ъгъла на моя килер и по този начин го скрих от хорските погледи.

 

Преминаване от под към под

Ако се налага да прокарате кабел от мазето до втория етаж или от първия етаж до таванското помещение, вашето скрито оръжие са килерите. Търсете килери, които са разположени един над друг на различни етажи. Килерът на всекидневната на първия етаж може да е непосредствено под килера на спалнята, който да е горе. Никой не би забелязал кабел Category 5, преминаващ от пода до тавана в дъното на килера, но ако искате да направите всичко както трябва, пробийте по-голяма дупка и монтирайте PVC кабелен канал.

Този канал би послужил идеално за прокарване на няколко кабела и би опростил добавянето на още кабели по-късно. PVC кабелен канал с ширина 2-3 сантиметра ще ви свърши работа. Най-добре е да работите с няколко къси парчета: едното нагоре към тавана, другото надолу към пода, със съединител по средата. Добре е да оставите една дължина от канапа в канала, за да улесните изтеглянето на допълнителни кабели в бъдеще.

Можете да направите и това, което правят телефонните техници от десетилетия – да прокарате кабелите по фасадата, високо на външната стена. След като окабеляването е добре прокарано и върху него бъде нанесена боя, няма вече да го виждате. Не опитвайте да проникнете във външната стена, ако нямате опит. Това е почти невъзможно заради изолацията (и тук авторът има предвид американските дървени къщи, при които външните стени са от две дървени плоскости с изолация между тях – бел. прев.).

Ако имате климатична инсталация, която освен това може и да отоплява, можете да прокарате кабелите по въздуховодите, но за целта трябва да използвате подходящ кабел. Направете справка с местните строителни норми и с органите за пожарна и аварийна безопасност. Прокарването на кабели във въздуховодите понякога е трудно. Използвайте големи, прави участъци. Освен това специалният кабел за прокарване във въздуховоди е доста по-скъп, така че ако избегнете въздуховодите, може би ще спестите пари.

ВНИМАНИЕ: Ако никога досега не сте правили тези неща, потърсете помощ от приятел със съответните познания или от професионалист. Едва ли искате, пробивайки дупка, да попаднете на електрически кабел, водопро- водна тръба, въздуховод или каквото и да било, скрито зад стената от гипсокартон. Затова първо проучете трасето на кабела добре.

БЕЛЕЖКА НА ПРЕВОДАЧА: Авторът има предвид американските технологии на строителство на жилищни сгради. Повечето жилищни сгради в СА Щ почти изцяло се изграждат от дърво. В България жилищните сгради са масивни (от стоманобетон и тухли) и техниките, описани от автора, биха важали само за бунгала и малки дървени летни сгради.

БЕЗЖИЧНИ МРЕЖИ: 802.11n увеличава скоростта

802.11 е спецификация на IEEE (Институт на инженерите по електротехника и електроника в САЩ), която се нарича още Wi-Fi и е добре известна в последната си версия, под името 802.11n. Ключът към успеха на всяка нова разновидност на Wi-Fi е да се постигне обратна съвместимост, като същевременно се подобряват покритието и скоростта на пренос на данни. Всичко това е постигнато в 802.11n. Тази технология предлага единствения вариант за изграждане на безжична мрежа от следващо поколение във вашия дом.

В 802.11n са направени много големи подобрения в сравнение с предишните версии на 802.11. Първо, тя използва технологията на множествен вход и изход (multiple-input, multiple output, MIMO), която поставя по няколко умни антени на всеки край на връзката, за да може да изпраща и приема сигнали едновременно. Освен това 802.11n има допълнителен 40-мегахерцов канален режим с двойна ширина за удвояване на изпратените и приетите данни. Тъй като използването на този канал с по-стари мрежи може да предизвика смущения, организацията Wi-Fi Alliance, която тества продуктите за съвместна работа, не го изисква. Няма продукти, които да се доставят с включени подобни 40-мегахерцови канали. Ако използвате стандартната 20-мегахерцова ширина на канала, ще си останете „добър съсед“ за другите безжични мрежи във вашия квартал. Всъщност 802.11n превключва автоматично на 20-мегахерцов канал, ако открие друга мрежа в съседство, която използва 20-мегахерцов канал. А ако вашата безжична мрежа е достатъчно далече от тези на вашите съседи, опитайте 40-мегахерцовата опция, за да се убедите как тя повишава производителността.

Цялата тази модерна технология означава, че по ефира ще могат да се пренасят много повече данни едновременно. Така скоростта на пренос на данни на 802.11n ще се повиши на 300 Mbps. Всъщност 802.11n има заявка за максимална скорост на пренос на данни 600 Mbps, макар че досега никой не я е видял на друго място освен в лабораторията. На практика максимумът на пропускателния капацитет е около 200 Mbps. Нито една компания обаче не предлага продукт за 802.11n с антенна конфигурация 4 по 4 (по четири антени от двете страни на връзката), която е необходима за постигане на оптималния пропускателен капацитет.

802.11n осигурява съвместимост с по- старите Wi-Fi устройства, като поддържа две радиочестоти – 2.4 GHz (използвана от по-старата технология 802.11b, както и от сравнително по-новата 802.11g) и 5 GHz (използва при вече съвършено рядко срещаната технология 802.11a). Тези две радиочестоти не са лицензирани от Федералната комисия по телекомуникации (FCC) на САЩ и си имат своите предимства и недостатъци: 2.4-гигахерцовата честота има по-добро покритие и може лесно да прониква през стени, но се използва от всичко и от всички – от безжичните телефони до Bluetooth слушалките и т.н. Затова при нея има повече смущения. 5-гига- херцовата радиочестота няма толкова голямо покритие, но в нея има много повече канали за избор в рамките на разрешения честотен диапазон, така че има много по-малко смущения.

Двулентовите (dual-band) 802.11n продукти поддържат едновременно 2.4-гигахерцовата и 5-гигахерцовата радиочестота. Ако вашият маршрутизатор може да работи едновременно с тези две радиочестоти, можете да разделите мрежата си на сегменти. Например единият сегмент би могъл да поддържа лаптопи, използващи 2.4-гигахерцовата честота за връзка с интернет. А другият сегмент би могъл да използва домашната система за забавление на честота 5 GHz. Маршрутизаторът Linksys Wireless-N WRT600N предлага подобни двулентови възможности. Следващата стъпка са двучестотните продукти с избираеми честоти, които могат да работят и с двете радиочестоти, но използват само по една от тях. Чудесен пример в това отношение е Airport Extreme Base Station на Apple.

Двулентовите маршрутизатори обикновено имат вградени Gigabit Ethernet портове за кабелна връзка. Тази комбинация е чудесна, защото кабелната връзка трябва да е в крак с безжичната, а не както бе в миналото. Изводът е, че едновременното наличие на двучестотна връзка и на Gigabit Ethernet в един маршрутизатор е най-добрата мрежова технология, която можете да си купите днес.

Много 802.11n маршрутизатори поддържат само 2.4-гигахерцовия канал, тъй като той е достатъчен, за да са съвместими с повечето днешни Wi-Fi устройства, работещи с 802.11b/g. Тези едночестотни 802.11n маршрутизатори може да се доставят с Fast Ethernet, а не с Gigabit Ethernet портове, което ви спестява няколко долара.

Това ли е всичко, което може да се каже за Wi-Fi? Можем също така да станем свидетели на навлизането на тъй наречените mesh мрежи. Mesh мрежата използва всеки възел, в това число маршрутизаторите и персоналните компютри, за разширяване на мрежата. Така в къщата се създава виртуална „паяжина“ от взаимовръзки. Общинските и корпоративни Wi-Fi мрежи вече използват mesh технологията. Засега всички mesh продукти използват специализирана технология – пример за това можете да намерите в Meraki (www.meraki.com). Официалната спецификация за безжичните mesh мрежи е в процес на разработка и се нарича 802.11s. Поне една компания, PacketHop, твърди, че разполага със софтуер, който би могъл да внедри технологията 802.11s в мрежови продукти още днес – при все че за тях все още няма никакви клиенти. Wi-Fi Alliance създаде специална работна група, която разглежда mesh технологията и преценява какво ще е отражението й върху бъдещите продукти.

IEEE (Институтът на инженерите по електротехника и електроника в САЩ) все още не е ратифицирал спецификацията 802.11n. От две години тя е в тъй наречения работен режим (draft mode). В основни линии, работата върху нея е привършена и работната група трябва просто да постави подписите си върху нея. Но окончателната й ратификация вероятно няма да се състои преди 2009 г. (без майтап!). (През миналата година по същото време тази дата бе отложена за септември 2008 г.) Доставчиците на Wi-Fi продукти и дори Wi-Fi Alliance нехаят за това, че спецификацията въобще не е ратифицирана. За тях тя е „практически завършена“ и техническите условия в нея вероятно няма да претърпят много промени с ратификацията. Ъпгрейдите на продуктите, разработени според 802.11n в работния й вариант (draft-n продуктите), не би трябвало да създават проблеми след одобряване на окончателния стандарт 802.11n.

До днес Wi-Fi Alliance е сертифицирал 273 draft-n продукта като съвместими с други Wi-Fi продукти. Сред тях има някои уникални устройства, много от които за комуникация и домашни забавления, които подобряват качеството на мултимедиата чрез Wi-Fi Multimedia (WMM), за качествени услуги с глас, аудио и видео. Чудесен пример в това отношение е новият LCD телевизор с висока разделителна способност MediaSmart 1080p на Hewlett-Packard, който сам по себе си е медиен разширител. Вече има няколко медийни разширителя и мрежови мостове, които внасят безжична мрежова връзка Wi-Fi във вашия център за забавления. Освен това Wi-Fi Alliance завършва програмата Voice Personal за тестване на потребителски Wi-Fi телефони. Досега тя е сертифицирала 150 мобилни телефона.

Почти всички тези устройства за видео и глас продължават да използват 802.11g и Fast Ethernet, за да поддържат ниски цени (единственото изключение е Apple TV, защото използва 802.11n, но не и Gigabit Ethernet).

D-Link Xtreme N Duo Media Router
Цена 359 USD
D-Link Xtreme N Duo Media Router (модел DIR-855) си има всичко: усъвършенствани възможности, великолепен пропускателен капацитет и дори красив външен вид, който можете да персонализирате чрез допълнителни залепващи се с гел „кожи“. Той поддържа едновременно 2.4- гигахерцовата и 5-гигахерцовата радиочестота, като прехвърля клиентите с 802.11n в сравнително свободния 5-гигахерцов спектър, докато клиентите с по-стари технологии за безжична мрежова връзка си остават в 2.4-гигахерцовия. Всичко това се прави с цел да се избягнат смущенията.
Повече на тази тема – на адрес go.pcmag.com/dlinkdir855

 

Linksys Dual-Band Wireless-N Gigabit Router
Цена 199.99 USD
Този маршрутизатор на Linksys (WRT600N) е предишният носител на нашата награда „Избор на редакторите“ за безжични мрежови устройства, работещи с технологията 802.11n. Той съперничи на D-Link DIR-855 по всичко освен по отношение на производителността и възможностите за качество на услугата. Резултатите му при теста за пропускателен капацитет бяха малко по-ниски от тези на DIR-855. На всичко отгоре последният предлага повече опции за защита на трафика, особено при поточни медии. Впрочем изминаха седем месеца, откакто направихме преглед на Linksys Dual-Band Wireless-N Gigabit Router. Искам да кажа, че Linksys имаше предостатъчно време, за да направи промени.
Повече на тази тема – на адрес go.pcmag.com/linksyswrt600nNetgear RangeMax Dual Band Wireless-N Router
Цена 129.99 USD
Този маршрутизатор на Netgear (WN-DR3300) е един от първите евтини двучестотни модели, на които правихме преглед. Той може да излъчва или на 2.4-гигахерцовата, или в 5-гигахерцовата радиочестота. При все че не притежава някои възможности за управление от висок клас, които се срещат при другите маршрутизатори, Netgear RangeMax Dual Band Wireless-N Router притежава „качество на услугата“ (quality of service) за аудио- и гласов трафик, както и солидна защита. По-голям е проблемът с производителността, която показа по време на тестовете; тя бе малко разочароваща и при двете честоти.
Повече на тази тема – на адрес go.pcmag.com/netgearwndr3300

 

SMC Barricade N ProMax Wireless Broadband Router
Цена 160 USD
Barricade N ProMax Wireless Broadband Router (SMCWGBR14- N) притежава много възможности, характерни и за носителя на наградата „Избор на редакторите“ D-Link, но с едно важно изключение: той излъчва само с 2.4-гигахерцова честота. Това означава, че е възможно 802.11g и 802.11n да „се сритат“, от което ще пострада пропускателният капацитет. Това пролича от малко разочароващите резултати от нашите тестове за производителност, при все че този маршрутизатор се представи прекрасно на теста за покритие. Barricade N ProMax Wireless Broadband Router е идеален за най-основните задачи, свързани с безжични мрежи.
Повече на тази тема – на адрес go.pcmag.com/smcwgbr14n

 

Linksys EasyLink Advisor
Безплатен с хардуера на Linksy
Подобен по форма и функции на Network Magic, Linksys EasyLink Advisor е софтуер, който работи само на маршрутизаторите на Linksys. Той е достъпен само ако стартирате приложения компактдиск за установяване и изтърпите една досадна и агресивна процедура на изтегляне. Linksys EasyLink Advisor не е толкова лесен за ползване, колкото Network Magic, но е безплатен за притежателите на маршрутизатори на Linksys, което е плюс.
Повече на тази тема – на адрес go.pcmag.com/lela

 

Network Magic
Цена на основната версия 29.99 USD за три персонални компютъра; версия Pro 49.99 USD за осем персонални компютъра.
Основната цел на създателите на Network Magic очевидно е била лекотата на работа и подобряването на достъпността в мрежата и трябва да признаем, че е постигната със завиден успех. Макар че тази простота на моменти е досадна, този софтуер ще улесни повечето новаци и домашните потребители, като им помага както при установяването, така и при справянето с проблеми.
Повече на тази тема – на адрес go.pcmag.com/workmagic

 

ИНТЕРНЕТ: Fiber to the premises (влакнесто-оптична връзка във вашия дом)

Дори да разполагате с най-бързата домашна мрежа на света, няма да можете да изтегляте файлове от интернет и да зареждате уебстраници бързо, ако вашият доставчик на услуги за интернет осигурява бавна връзка. Уви, можете да избирате между два вида връзка с интернет – DSL (digital subscriber line, цифрова абонатна линия), осигурена от телефонната компания, и кабелен модем на вашия доставчик на кабелна телевизия. Но за малцина избраници има и нещо по-добро. Технологията Fiber to the premises (влакнесто-оптична връзка във вашия дом – FTTP, наричана също fiber to the home (влакнесто-оптична връзка с дома)) представлява влакнесто-оптичен кабел, прокаран директно до вашата къща и свързан с маршрутизатора. Тази връзка осигурява най-бързата възможна връзка с интернет. Каналът за данни (data pipe – комуникационен канал, предназначен за пренос на данни, а не на аудио) е толкова голям, че FTTP рядко се продава единствено за интернет услуги. Тя обикновено се продава в пакет с услуга за телефония или телевизия – става дума за VoIP и IPTV. Да не забравяме и технологиите Fiber to the node (или neighborhood, влакнесто оптична връзка до възела или квартала, FTTN) и Fiber to the curb (влакнесто-оптична връзка до бордюра, FTTC). При FTTN влакнесто-оптичният кабел се прокарва до район в непосредствена близост до къщите и от него се изграждат отклонения с медни кабели до всяка къща - също като при DSL. FTTN е по-бавна от FTTP.

Тайнствени съкращения

Какво е това WPA във вашата Wi-Fi мрежа? А какво означава Wi-Fi? Тук ще ви разясним значението на някои мрежови термини и съкращения, подредени по азбучен ред.

802.11n Най-новата, най-добра Wi-Fi технология. Тя може да работи в 2.4- и 5-гигахерцовия честотен диапазон и използва MIMO (вж. по-долу) за постигане на по-добра скорост и по-добро покритие. Все още предстои тя да бъде напълно ратифицирана от IEEЕ, но вече е на разположение на доставчиците на продукти. Обратната съвместимост с технологиите 802.11b/g/a зависи от използваните радиочестоти.

Dual-band (двучестотна) Възможност един маршрутизатор/точка за достъп да под-държа 2.4-гигахерцовата и 5-гигахерцовата радиочестота – или едновременно, или една по една.

IEEE Institute of Electrical and Electronics Engineers (Институт на инженерите по електротехника и електроника). Това са влъхвите, които създават и актуализират стандарти като 802.11.

Mbps
Мегабита в секунда. Типична характеристика, изразяваща скоростта на пренос на данни и използвана при широколентовите връзки и мрежите. Можете да я срещнете написана така: Mbits/s. 1 Mbps се равнява на 0.125 MBps (мегабайта в секунда; 8 бита са равни на 1 байт).

MIMO Произнася се „мимо“. Съкращение от английското „multiple input/multiple output“ (множествен вход/множествен изход). MIMO използва умни антени за подобряване на пропускателния капацитет и покритието на безжичните мрежи.

Wi-Fi (уай-фай) Макар че се римува с “hi-fi“ („хай-фай“, „High Fidelity“, или „висока вярност“ - маркировка на аудиотехника, осигуряваща честотен диапазон на възпроизвеждане на звук от 14 Hz до 20 KHz. Използваше се през седемдесетте години на миналия век – бел. прев.), Wi-Fi не означава „безжична висока вярност“. Това е търговската марка на безжичните мрежи, работещи според стандартите 802.11 на IEEE. Логото “Wi-Fi Certified“, поставено от Wi-Fi Alliance върху даден продукт, означава, че той е тестван за съвместна работа с други Wi-Fi продукти.

WPA Wi-Fi Protected Access (защитен достъп до Wi-Fi). Протокол, заменил Wired Equivalent Privacy (WEP) за осигуряване на по-добро удостоверяване и криптиране на връзки в безжична мрежа. Създаден от Wi-Fi Alliance, който изисква поддръжка на WPA за сертифициране.

WPA2 Wi-Fi Protected Access, версия 2. Ъпгрейд на първото издание на WPA с цел пълна поддръжка на протокола за защита 802.11i. Използва криптиране, базирано на AES, което изисква специален криптиращ чип. Дори и днес много устройства не притежават WPA2 – дори Xbox 360 Wi-Fi adapter и Sony PlayStation Portable.

Повече обяснени съкращения и подробни прегледи на мрежови запаметяващи устройства, домашни сървъри и автоматика ще намерите на адрес go.pcmag.com/tomorrowsnetwork.

Добавете музика и филми към вашата мрежа чрез медиен разширител (media extender)

Един медиен разширител би ви дал възможност да извършвате поточен пренос на музика, филми и снимки от вашия компютър или от интернет до вашата система за домашно кино. Най-новите подобни продукти от второ поколение са много по-лесни за установяване и са конструирани със стил.

AppleTV (начална цена 229 USD) е моят любим медиен разширител, тъй като предлага богат избор филми под наем. Но ако не сте потребител на iTunes, той не е за вас. TV+ на компанията Archos (цена на дребно 250 USD за 80-гигабайтовата версия) предлага поточен пренос, както и един отличен цифров видеорекордер (DVR). Той ви осигурява достъп до медиите, съхранявани на вашия компютър, но може и да записва любимите ви телевизионни предавания. Установяването на MG-350HD на MediaGate (цена на дребно 200 USD) е същински кошмар, но работи. Най-новият модел – MG-450HD – предлага незначителни подобрения.

Освен това можете да направите избор измежду няколкото медийни разширителя за Windows Media Center (WMC), предлагани от компаниите D-Link, Linksys и Samsung и др. Ако на вашия компютър има WMC, вие сте запознати с потребителските интерфейси на тези системи – те са еднакви. Нещо повече, всички тези продукти работят по един и същ начин: извършват поточен пренос на съдържание, организирано от WMC на вашия компютър. Някои се доставят с допълнителни опции, като DVD носач (tray) или допълнителна връзка. Xbox 360 също има възможности за пренос чрез WMC.

Ако се интересувате от медийни разширители само за музика, обърнете внимание на системата от висок клас Sonos: тя е с цена при директно закупуване 999 USD и изисква минимални усилия за установяване. Дистанционното управление на Sonos е изумително, а поддръжката на iTunes, Napster, Pandora и Rhapsody е вградена. Squeezebox Duet на Logitech също извършва пренос на вашата музика по цялата къща (при все че неговото дистанционно управление е досадно бавно). Той включва музика от вашия персонален компютър, както и акаунти от Rhapsody и Slacker – на цена при директно закупуване 399.99 USD.

Освен това има разширители само за видео. Най-добрите от тях събират съдържанието от интернет. VUDU е приставка към телевизор (set-top box, цена при директно закупуване 295 USD), която извършва поточен пренос със стандартна и висока разделителна способност, но не и на съдържание на вашия компютър. Netfix Player from Roku се установява за секунди и работи с „моментални“ оферти на сайта на Netflix. Изборът на филми е ограничен, но като се има предвид цената от 99.99 USD (при директно закупуване от Roku), това си е направо без пари. Дисковете се изпращат направо до вашия дом по обикновената поща, но докато чакате, можете да гледате някой филм по поръчка. За разлика от повечето други разширители Netflix Player няма твърд диск, така че работи само чрез поточен пренос от интернет. – Тим Гидиън


Съдържание: