Ода за пакетирания софтуер
Ода за пакетирания софтуер

PCMagazine, Брой 8
Категория: Софтуер
Етикети: Microsoft , софтуер , SaaS
Джон Дворак
11.8.2008

Ода за пакетирания софтуер

Вместо Microsoft и други компании да наблюдават с опулени очи най-новите развития на софтуерния пазар, те биха могли с лекота да правят повече печалби, като рекламират пакетиран (shrink-wrapped) софтуер. Онлайн експерти, запалянковци по тънките клиенти и спецове по Web 2.0 от известно време говорят за смъртта на пакетирания софтуер (този, който се продава в магазините на компактдискове и DVD дискове) и за успеха на неговия заместител, познат под разнообразни сложни наименования: Software as service (софтуер като услуга, SaaS); софтуер при поискване (software on demand); абонаментен софтуер (subscription-based softeare). Като добавим и старомодния софтуер, който може да се изтегли от уеб, както и най-новия „уеб- софтуер“ (software in the cloud), човек би могъл да стигне до извода, че пакетираният софтуер е мъртъв.

Аз обаче не мисля така. Пакетираният софтуер има много предимства в сравнение с всякакви други онлайн приложения, които изобилстват с проблеми. Ето някои от тях.

1. МРЕЖОВИ ЗАБАВЯНИЯ. Първо на първо, приложенията, работещи във всякакви мрежи, стават жертва на мрежови задръствания и блокажи. Мога да изпиша цяла книга с примери и образци на неприятностите, които можете да си имате, когато работите с приложения чрез интернет. „По дяволите, трябва да завърша този отчет! Какво й става на тази мрежа?“ Или: „Синът ми пак тегли нещо с BitTorrent и блокира мрежата!“

2. НЯМА ЗАЩИТА ОТ ПРАВИТЕЛСТВЕНИТЕ ШПИОНИ. А това е същински убиец за онлайн приложенията. Съгласни ли сте правителството да филтрира всичко, което правите онлайн?

3. ИНДУСТРИАЛНИЯТ ШПИОНАЖ Е ЛЕСЕН. Тайните агенти на правителството обаче са по-малкото зло. Какво може да спре една многонационална корпорация да шпионира конкуренцията си? Точно сега зад океана се разгоря скандал с компании, притежание на Рупърт Мърдок, с обвинения, че са замесени в нещо подобно.

4. ТВЪРДЕ СКЪПО Е. Убедени ли сте, че „софтуер при поискване“ и „използвай само това, от което имаш нужда“ са мероприятия на софтуерните компании, чиято цел е те да правят по-малко пари от вас? Не, разбира се! Това са маркетингови заблуди с цел да се правят повече пари от вас.

5. ПО-ТРУДНО ПРОДАВАЕМ Е. Можете да ме обвините в остаряло мислене, но аз още поддържам идеята, че хората обичат да купуват красиви неща. „О, каква красива писалка!“ Един красиво опакован софтуерен пакет, стоящ на лавицата в магазина, ще се продава повече в сравнение с някой загадъчен уебсайт, който ви предлага нещо под наем.

6. ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НЯМАТ ЧУВСТВО, ЧЕ СА СОБСТВЕНИЦИ НА НЕЩО. Хората обичат да притежават неща, като книги и софтуерни пакети с ръководства и дискове в тях. Хората имат библиотеки, пълни с книги, много от които никога няма да прочетат, но ги държат само заради чувството, че ПРИТЕЖАВАТ нещо. Онлайн схемите не създават това чувство.

7. КОГАТО КОМПАНИЯТА, ПРЕДЛАГАЩА ОНЛАЙН СОФТУЕР ПОД НАЕМ, ФАЛИРА, СВЪРШЕНО Е И С ВАШИЯ СОФТУЕР. Хората не обичат да коментират много тази вероятност, но тя е факт. Някой ден компанията, която ви продава софтуер като услуга, може да прекрати дейността си и вие няма да останете с нищо друго освен с архивираните файлове (освен ако не съхранявате и тях някъде в интернет). Аз притежавам безброй дискове на компании, които отдавна са спрели дейността си, но софтуерът им работи.

8. ХОРАТА СА ЖЕРТВА НА СПОРАЗУМЕНИЕТО С УСЛОВИЯТА ЗА ПРЕ- ДОСТАВЯНЕ НА УСЛУГАТА (TERMSOF- SERVICE AGREEMENT). Има много случаи с хора, на които е прекратена услуга поради някакво забелязано нарушение. Заради тежките и трудни споразумения за условията за предоставяне на услугата потребителите могат много трудно да получат някаква защита. Ако вашата компания зависи от онлайн софтуер, в случай на възникване на правен проблем тя може да фалира много преди разрешаването му в съда.

9. ПОТРЕБИТЕЛИТЕ НЯМАТ КОНТРОЛ НАД ВЕРСИИТЕ НА СОФТУЕРА. Онлайн приложенията се актуализират в някакъв отдалечен сайт, така че вие трябва да се примирявате с промените, независимо дали ви харесват или не.

10. ПОТЕНЦИАЛНА ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ИЗМАМИ. Това е може би най-лошият аспект на онлайн софтуера. При пакетирания софтуер вие купувате продукта, притежавате го, а понякога дори получавате безплатни актуализации. При SaaS плащате, докато работите със софтуера. Представете си, че станете зависими от вашите онлайн приложения и един ден цените им нараснат четворно само защото компанията знае, че нямате друг вариант. Изкушението една компания да прави това е невероятно.

Това са някои от аргументите, които Microsoft и други компании трябва да изясняват на хората, които са съблазнени от идеята да изоставят пакетирания софтуер в полза на онлайн софтуера. Но защо не го правят? Отговорът е в точки 4 и 10 по-горе.

Колкото и сложни да изглеждат онлайн инициативите, те са част от един модел от ерата преди появата на персоналните компютри. При него всички програми работеха на една централна голяма електронноизчислителна машина и всички потребители седяха пред терминали. Всъщност идеята за онлайн софтуер сама по себе си е назадничава.

Все още най-ефективният начин да се реши този проблем е чрез мощни работни станции и настолни компютри. Впрочем съзнателно не включих в горния списък фактора „производителност“. Представяте ли си да редактирате документ онлайн, в който да фигурират поправките на десетина души? Господи!

Използването на интернет за ренесанс на древния и излязъл от употреба модел на работа с големи електронноизчислителни машини и терминали всъщност е прахосване на ресурси и в крайна сметка ще доведе до задънена улица. Единствената му привлекателна страна е, че има онлайн общност, която може да ви помага. Задайте си съвсем сериозно въпроса какво би ви накарало да извършвате текстообработка онлайн. За същите пари аз предпочитам да си купя кутия с диск и придружаващата го документация. С останалото ще мога да се справя и сам.


Съдържание: