Потребители и акаунти отвътре
Потребители и акаунти отвътре

PCMagazine, Брой 8
Категория: Софтуер
Етикети: Windows , Linux , Ubuntu
PC MAGAZINE
11.8.2008


Подобно на Windows и Linux позволява наличие на много потребителски акаунти на една и съща инсталация. Всеки акаунт ограничава потребителя по специфичен начин – достъп до файлове и папки, контрол върху настройките и т.н.

Процесът на инсталиране на Ubuntu изисква от вас да създадете сами потребителски акаунт. Този акаунт, който се нарича „приет по подразбиране” (default), се различава от всички други потребителски акаунти. В най-общи линии, приетият по подразбиране акаунт функционира като вход към администраторския акаунт, известен като „коренен” (root) акаунт в Linux. Тъй като коренния акаунт има достъп до всичко в системата, Ubuntu го „затваря”, но разрешава достъп до различните му функции чрез приетия по подразбиране акаунт. Например само приетият по подразбиране акаунт позволява създаване и промяна на съществуващи потребителски акаунти, но за да направите това, трябва да въведете парола. Ubuntu ви напомня да въведете парола, когато направите опит за достъп до функцията на администратора, при все че (много странно!) изисква парола за приетия по подразбиране акаунт, но никога за коренния акаунт. Другите потребителски акаунти не могат изобщо да имат достъп до администраторските функции. – Нийл Рандал

ПЪЛЕН КОНТРОЛ
Броят на елементите, достъпни от менюто Administration на приетия по подразбиране потребителски акаунт (отляво), определено надвишава броя на елементите на всеки друг акаунт. Акаунтът, показан отдясно, е типичен „настолен“ такъв. Същите опции има и в менюто на третия вид акаунт – „непривилегировения“.ПОКАНЕТЕ ГОСТ
Ubuntu позволява създаване на непривилегировани потребителски акаунти, чиито функции са строго ограничени – подобно на акаунтите за „гости“ в Windows. Разликите между един нормален акаунт за настолни системи (desktop account) и непривилегирования акаунт са показани по-горе, в страницата User Privileges (потребителски привилегии) на диалоговия прозорец Account Properties (свойства на акаунта). Непривилегированият акаунт обаче не е „безсилен“ – той пак има достъп до интернет и в него могат да работят всички програми, настроени на неограничено ползване. Но всички потенциално рискови дейности, като достъпа до външни устройства, са деактивирани.

 

СЪЗДАВАНЕ НА АКАУНТИ
Само приетият по подразбиране потребител или друг администратор може да създава акаунти в Ubuntu. За да създадете акаунт, изберете Users and Groups в менюто System|Adminstration. В прозореца се извеждат всички акаунти в системата заедно с името на всеки потребител, логина и главната директория. За да създадете нов акаунт, щракнете върху Add User и попълнете екрана New user account. Ако искате, Ubuntu може да създаде много трудна за разбиване парола (щракнете върху Generate random password). Само не забравяйте да си запишете тази парола някъде!

 

За да промените спецификата на който и да било акаунт, изберете същия в диалоговия прозорец User Settings и щракнете върху бутона Properties. Тук можете да зададете парола и привилегии на акаунта. Имайте предвид, че един от акаунтите всъщност е коренният (superuser account). Ако искате да работите в него, бихте могли просто да му зададете парола. Но също като в Windows не е хубаво да работите от суперпотреби- телски акаунт. В другите акаунти Ubuntu е конфигурирана така, че да ви спре, когато правите неща, които могат да повредят системата. Но не и в суперпотребителския акаунт. Вие и без това имате достъп до всички инструменти за конфигуриране чрез вашия приет по подразбиране акаунт.


Съдържание: