Снимане и редактиране на по-добро видео
Снимане и редактиране на по-добро видео

PCMagazine, Брой 8
Категория: Софтуер , Фото, Видео, Аудио, Графика , Фото редактори , Видео редактори
Етикети: снимки , видео
PC MAGAZINE
11.8.2008


Милиони думи и снимки са посветени на обяснения за аматьорите кинолюбители как да снимат видео, но според моя скромен опит, този съвет може да бъде разделен на две правила. Тези правила се прилагат във всички платформи за редактиране, не само в Pinnacle Studio (което аз използвам тук), и ако ги спазвате, можете да си спестите много време и усилия.

ПРАВИЛО ЗА РЕДАКТИРАНЕ 1:
НАКЪСАЙТЕ ДЪЛГОТО ВИДЕО НА КЪСИ СЦЕНИ.

Вече знаете, че трябва да заснемате колкото се може по-къси видеосцени. Когато правя семейно видео, аз също така искам да го накъсам на индивидуални сцени, всяка различна от другата, защото това прави филма по-интересен за зрителя. След като определя сцените, използвам заглавия, за да съобщя на зрителя, че сцените се сменят, както й и инструменти за редактиране като специални ефекти и музика, за да ги разгранича. Опитайте се да разделите всеки сегмент визуално; аз правя това по няколко начина.

Например мога да сменя стила на редактиране, като използвам по-дълги клипове с гладък преход в някои сцени или по-къси клипове с по-впичатляващ преход в други. Също така мога да базирам някои сцени на неподвижни снимки и да превърна други в музикални клипове.

Запомнете: Не е двадесетминутно видео, а са шест разделени сцени, всяка произведение на изкуството, на което се наслаждават вашите зрители.

 

ПРАВИЛО ЗА РЕДАКТИРАНЕ 2:
ОТДЕЛЕТЕ ВРЕМЕ ДА ОПРАВИТЕ ВАШЕТО ВИДЕО.

След като премахнах ненужното, моята следваща стъпка е да направя видеото колкото се може по-добро. Повечето потребителски програми, включително Pinnacle Studio, ви снабдяват с филтри, които могат да поправят автоматично цветовете на вашето видео. Дори когато цветът на видеото ми изглежда добър, аз обикновено се опитвам да го филтрирам; понякога добавянето на филтъра прави цветът дори по-добър.

Ако видеото ви е твърде тъмно - често срещан проблем - потърсете контрол на яркостта да повишите яркостта му. Ако е нужно, използвайте нагласяването на контраста, за да елиминирате потъмняването.

Недостатъчно експониране като резултат от задно осветяване е друг често срещан проблем; появява се, като снимате на ярка светлина слънцето или прозорец зад обекта ви. Като много други програми Studio предлага филтър на светлината, който ви позволява да го нагласяте. Повечето програми също така предлагат филтри за стабилизиране на изображението, които могат да направят чудеса със снимките, правени на ръка, така че пробвайте и това.

 

СЪВЕТИ ЗА СНИМАНЕ

Дори и най-добрият редактор в света не може да произведе нещо, което може да се гледа без добро основно видео, което има две определящи характеристики. Първата включва качество и повечето притежатели на камера знаят това. Най-напред никой не обича да гледа раздрусващо се видео. Тъй като стативът е неудобен за разнасяне, вземете си монопод, те са около 1.52 м високи, когато са напълно разопаковани, но се свиват до лесно преносимите 45.72 сантиметра и струват под 20$. Иначе, наклонете се срещу стена или дърво, когато снимате, и се опитайте да сложите ръцете си на гръдния кош за по-стабилно снимане. Отпуснете и контрола за приближението - поддържайте го бавен и стабилен.

Ако снимате вътре, вероятно нямате достатъчно светлина за камерата си. Включете всяка възможна лампа, без да разваляте местоположението, и ако камерата ви има състояние за залез или за друго ниско светлинно състояние, пробвайте го. Не се притеснявайте от „размиване” на обекта ви - вероятно нямате чак толкова светлина.

Следващият белег на добро основно видео включва „покритие”, или снимането на материал, който да ви помогне при редактирането. Всеки път, когато влезнете на ново място, снимайте знака отвън, за да покажете на зрителите къде сте, и голяма снимка, за да помогнете на зрителя да схване сцената. Оттам снимайте наред, като се стремите да направите добър баланс между място и семейство. След пет години ще се интересувате повече да видите как децата ви са се радвали на Манхатън или на Маунт Ръшмор, отколкото самото място (и със сигурност децата ви ще искат да се видят във видеото, не Джордж, Том, Аби и Теди).

 


Съдържание: