Доверието мотивира!
Доверието мотивира!

PCMagazine, Брой 9
Категория: ИТ бизнес , Телекомуникации , ИТ политика , Мобилни технологии
Етикети: ИТ бизнес , Мобилтел , работа
PC MAGAZINE
12.9.2008

Доверието мотивира!

В Мобилтел служителите винаги са във фокуса на вниманието.

Списание PC Magazine Bulgaria заедно с вестник IT Forum стартира инициатива, която си поставя за цел да помогне на младите хора да се ориентират в пазара на труда и да добият представа за условията на работа в компаниите – информация, която несъмнено ще им помогне да бъдат по-информирани и да направят обосновано своя избор на житейското поприще.

Стартираме рубриката, като представяме една от най-големите български компании, мобилния оператор Мобилтел. За целта се срещнахме с директор „Човешки ресурси“ в компанията, двама служители от ИТ отдел, които не изпълняват ръководни функции, и обиколихме работните места, за да се уверим лично в условията на труд.

В М-Тел работят стотици хора, като всеки има ясно определени задължения. При започване на работа в компанията през първите месеци всеки служител има наставник, който го въвежда в естеството на работата и му помага да навлезе в нея. Този старт на работното място помага да се избегне стресът, който мнозина изпитват при започване на нова работа.

В М-Тел откриваме усмихнати хора. Те признават, че ежедневието им е динамично, но започват деня си с добро настроение и го завършват с такова, тъй като обичат работата си и атмосферата в компанията ги предразполага да се чувстват комфортно и да посрещат предизвикателствата с желание. От ръководството на компанията са наясно, че служителите прекарват по-голямата част от деня си на работното място, и се стараят да осигурят най-добрите трудови условия. Концепцията на повечето офиси в компанията, изградени на принципа на стъклените стени и прегради, предполага близост на колегите, но и оформя отделни помещения, в които всеки има свое лично пространство и свободата да го персонализира. Затова и по множество от бюрата видяхме плюшени мечета, календари с изображения на любими групи, чаши с кафе и др., с които служителите си създават собствен уют.

Хората с които се срещнахме, споделиха, че работата им в М-Тел им вдъхва усещане за сигурност и това изгражда лоялност към работодателя. Никой не е приеман като дребна брънка в голямата машина, а напротив – всеки е индивидуалност, важна и необходима част от цялата компания. Фактът, че преките началници се вслушват в предложенията, свързани с оптимизиране на работния процес, е допълнителен стимул за служителите, които споделят, че в М-Тел се чувстват „на мястото си“ . Работният процес се контролира от предварително поставени цели и задачи за изпълнение – разчита се на лоялността на служителя, като неговата ан- гажираност към процеса и успешната реализация на целите се награждават с финансови бонуси. По този начин всеки служител има стимул да даде най-доброто от себе си, без да пренебрегва задълженията си.

 

Както е модерно в повечето ИТ компании през последните години, работодателят се е погрижил и за тонуса на своите служители и избавянето от стреса. Всеки служител на компанията има достъп до безплатна фитнес зала, солариум и сауна, както и възможността да освободи напрежението с билярд или джаги. Нещо повече, организират се най- различни спортни занимания, като минифутбол турнир, картинг турнир, ски училище, туризъм и др., които да помогнат на колектива да се опознае и сплоти в извънработна обстановка.

В сградата на компанията има няколко кафенета и определени места за пушене. На разположение е и безплатен лекарски кабинет, както и възможност за беседа с психолог по всяко време. Всеки служител има възможност да се храни във фирмения стол или в близката пицария. Служебни М-Тел автобуси се грижат за транспортирането на персонала. Служителите, работещи до късно, като операторите в Информационния център, ползват и маршрутни линии, които ги карат по адресите им, а в случай на спешна нужда могат да се ползват услугите и на специализираните М-Тел „таксита“.

Директор „Човешки ресурси“ на М-Тел споделя, че има случаи, когато служители са сменили работата си, но след няколко месеца се връщат обратно заради колегите си и атмосферата в екипа, заради добрите практики в компанията, заради доверието и предизвикателствата в работата.

Михаил Калъчев
Управление на корпоративни ресурси
Сектор: Администриране на база данни
Позиция: Администратор на база данни

 

Харесва ли ви работата, която имате в Мобилтел?
Харесва ми, разбира се. Ако не ми харесваше, просто нямаше да работя за Мобилтел. За млад човек като мен парите не са най-важното нещо в момента. По-важно е да си удовлетворен, да натрупаш знания и да работиш с хубави хора в екип - талантливи колеги, добри специалисти, отворени за нови приятелства. Тук се създава една доста приятелска атмосфера, в която е спокойно да се работи.

С какво Мобилтел се отличава от другите ИТ фирми по отношение на политиката към служителите си?
Това, което отличава Мобилтел, не е непременно свързано със самата дейност, а с отношението на колегите и шефовете към служителите – много приятелско и, в общи линии, работим на равни начала. Това, което е важно за моя началник, е важно и за мен, но не защото той ми го налага като важно, а защото на мен всъщност ми е много интересно.

Как протича комуникацията между шеф и подчинен?
Говорим си на малки имена, напълно свободно споделяме идеи – приятели сме. Дори извън работната среда съвсем спокойно мога да споделя с него някой личен проблем – разграничението между нас не е толкова рязко, за да се страхувам от него. Контактуваме и извън работа на по бира с колеги.

Ако сравниш атмосферата на работа при предишен работодател с тази на Мобилтел, какви разлики би определил?
Основната разлика е във взаимоотношенията между колегите. Освен това Мобилтел като голяма компания дава повече сигурност, чувство за стабилност, за защитеност. Тук няма нещо, което да те притеснява в процеса на работа.

Георги Донков
Дирекция Управление и експлоатация на корпоративни системи
Отдел: Поддръжка на бизнессистеми
Позиция: Инженер Поддръжка

 

С какво настроение отивате на работа?
Аз отивам с положително настроение, защото смятам, че съм един от малкото щастливци в България, които работят това, което им е интересно. Тук има технологии, които са не само първи на българския пазар, но и в света, така че предизвикателства има много. В България реализацията на подобни мащабни технологии се брои на пръсти, не може навсякъде да се докоснеш до тях.

В Мобилтел успявате ли спокойно да балансирате между трите кръга – работа, семейство, приятели?
Отсечката семейство-работа долу-горе е балансирана, триъгълникът семейство-работа- приятели е леко разбалансиран, а квадратът семейство- работа-приятели-спорт е още по-наклонен на една страна (смее се). Но в общи линии - да, балансирам спокойно с всичките тези неща.

Всяка работа, освен професионални, акумулира и някакви личностни качества. Какви са те лично за вас?
Самообладание е едно от качествата. Когато работиш с много големи системи, понякога имаш и много големи проблеми и тук в подобни стресови ситуации колегите успяват да подходят професионално, да поемат въздух и без излишна паника да предприемат нужните действия. Тук в технологично отношение имаш възможност да погледнеш голямата картинка, не само едно малко парченце от пъзела. Малките фирми са строго профилирани в една област, докато тук можеш да видиш почти всичко.

Миглена Узунова
Директор дирекция „Човешки ресурси“

 

Каква е политиката за професионално развитие на служителите на Мобилтел?
Наскоро Мобилтел участва в едно международно изследване за ефективността на инвестициите в хората. С удовлетворение мога да споделя, че това, което Мобилтел демонстрира в сравнение с ИТ и телеком пазара в България, средно за страната и средно за Западна Европа е почти три пъти по-висока възвръщаемост и при трите групи. Това е едно от нещата, които ме мотивират да продължавам да работя в посоката, която сме избрали. Хората заслужават да бъде инвестирано в тях – от една страна, в името на служителите, от друга страна, в името на развитието на компанията.

Съгласно установените ни практики, когато един служител започне работа в компанията, той преминава през Ориентация – така наричаме първата среща с компанията, на която научава повече за Мобилтел - как изглежда структурата на компанията, какво е функционалното разделение вътре, както и детайли за бизнеса. През периода на адаптация с всеки нов служител работи наставник, който е по-старши служител в отдела и му помага на само в работата, но и в чисто човешките взаимоотношения с колегите.

Освен това, на новите колеги предоставяме бизнесобучение, което има за цел да ги запознае със същността на телекомуникациите, с особеностите на бизнеса. Това е много важно, защото е едно от нещата, които изграждат съпричастност към работата и компанията още в първите дни на новото работно място.

По отношение на специализираните обучения, в зависимост от позицията, бизнеснуждите и личните амбиции на всеки един служител, се препоръчват различни обучения. Всяка година актуализираме нашия вътрешен каталог за обучения, съдържащ както специализирани обучения според функционалните нужди, така и обучения за изграждане на бизнесумения, за усъвършенстване на мениджърски и лидерски компетенции.

Мобилтел има дългогодишна практика в инвестирането в обучение и развитие на служителите си, особено за колегите, които работят с нови технологии - те винаги са били във фокуса на нашето внимание. За да може компанията да се развива и да бъде на гребена на вълната, трябва нейните служители да са водещи специалисти в своята професионална област и да се чувстват част от успеха на М-Тел!


Съдържание: