25 години PC Magazine: Част 1
25 години PC Magazine: Част 1

PCMagazine, Брой 2
Категория: Софтуер , Операционни Системи , Виртуализация , Телекомуникации
Етикети: операционни системи , виртуализация , IPTV , енергийна ефективност , безжични технологии
PC MAGAZINE
14.2.2008

25 години PC Magazine: Част 1

Идните 25 години и високите технологии Нашето списание (по-точно американското му издание) се роди през януари 1982-ра година в една скромна стая в апартамент в Сан Франциско. PC Magazine бе плод на ума на първия главен редактор, Дейвид Бърнел, и се появи по вестникарските будки в САЩ само пет месеца след дебюта на първия персонален компютър на IBM – 4.77-мегахерцовия Intel 8088, който всъщност постави началото на индустрията на персоналните компютри. Както виждате, доста скромно начало. Но с течение на времето ние се развивахме със същите темпове, с които напредваше индустрията на високите технологии, която постепенно и неусетно променяше нашия живот. Постепенно тя се превърна в основна сила в глобалната икономика и създаде милиардери и безброй малки компании. Само през третото тримесечие на миналата година в световен мащаб бяха продадени 67 милиона компютри.

Още от самото начало аналитиците и редакторите от PC Labs изпитваха, анализираха, обсъждаха, възхваляваха, критикуваха или коментираха по най-различни начини продуктите на електронноизчислителната техника, за да дадат на вас, нашите читатели, безпристрастни съвети за купуване и ползване на най-добрите продукти за вашия дом или компания.

В този специален брой ние ще направим едно малко пътешествие в бъдещето – когато днешната електронноизчислителна техника и високи технологии ще изглеждат праисторически. Така както днес изглежда 4.77-мегахерцовият процесор 8088 на Intel. Ние поканихме водещи фигури в индустрията на високите технологии, както и наши аналитици и редактори да споделят своите смайващи прогнози за бъдещето на електронноизчислителната техника. А тези техни откровения и прогнози са наистина завладяващи – като се започне от Global Computing Grid на Винт Сърф, основател и баща на интернет, мине се през робоинтелекта на 2032 година на главния изпълнителен директор на компанията iRobot Колин Енгъл и се стигне до естествения потребителски интерфейс, прогнозиран от президента на Microsoft Бил Гейтс. Ръководителите на микропроцесорните гиганти AMD и Intel също изказаха своите тежки прогнози. И не само това: ние разровихме архивите, за да създадем ретроспекция на най-ранните дни на PC Magazine и списък на любимите ни флопове – помните ли Microsoft Bob и CueCat? Ще намерите анализ на концептуални устройства, които някой ден вероятно ще се продават в магазините, както и интервюта с някои от най-ерудираните учени изследователи от най-големите лаборатории в САЩ, които понастоящем работят върху проекти и ще определят насоките на развитието на електронноизчислителната техника през идните 25 години.

Така че нека да видим какво ни готви бъдещето.

ЦЯЛОСТЕН ПОГЛЕД

Преосмисляне на начина, по който ползваме технологията
Майкъл Милър
Главен редактор 1991–2005 г.

В света на високите технологии има неща, които не се променят. С всяка изминала година хардуерът става все по-добър благодарение на еволюцията на полупроводниците, подчинена на Закона на Мур, както и на усилията на хиляди способни инженери. Софтуерът се стреми да догони хардуера, като разработчиците се стараят да улучат точния баланс между нуждата да работят на най-популярните системи и желанието да използват най-последния и най-модерен хардуер.

Но големият въпрос е не за това как напредва технологията, а как ще я използваме ние. В идеалния случай нашият нов свят на комуникации ще доведе до бързи подобрения на глобалния стандарт на живот, здравеопазвнето, опазването на околната среда и образованието. Компютрите може би ще се слеят с биомедицинските устройства до такава степен, че технологията ще се вгражда в нашите тела. Така тя ще ни помогне да живеем по-здравословен и продуктивен живот. А ако сме умни, няма да чакаме 25 години, за да бъде разработена технологията, която да ни помогне да решим глобалните проблеми с енергията и опазването на околната среда.

В по-краткосрочен план – в срок до пет години – персоналните компютри ще станат многоядрени, като някои от тях ще бъдат оптимизирани за изпълнение на определени задачи. Сървърите, сред които домашните, и някои настолни системи ще имат огромни твърди дискове, като най-често срещани ще са тези с капацитет 2 терабайта. Лаптопите също ще имат твърди дискове с огромен капацитет и ще се свързват безжично с интернет с високи скорости, където и да се намират, чрез WiMAX и LTE (Long Term Evolution).

Повечето от нас ще работят на 64- битови операционни системи, макар че аз лично не бих останал изненадан, ако компаниите преминат относително бавно към тях. Софтуерът все повече и повече ще използва многото ядра на бъдещите централни процесори, и то по начини, които ще са много по-напредничави и футуристични в сравнение с това, което виждаме днес. Почти всяко приложение ще има онлайн допълнение (или онлайн конкурент). Съхранението на данни онлайн и онлайн приложенията ще бъдат масово разпространени, при все че много от по-големите организации ще предпочитат да съхраняват данните „у дома си“, за по-голяма сигурност и по-добра съвместимост. Ние ще можем да получаваме нужната ни информация от високоскоростни умни телефони, които ще „усещат“ къде се намират и ще имат много по-добра връзка, по-добри приложения и гласови контроли.

Все още ще имаме многобройни и разнообразни устройства – лаптопи, умни телефони, сървъри, плоски телевизори, цифрови фотоапарати – но всички те ще се свързват с помощта на по-бързи безжични USB и Wi-Fi връзки. След десетина години джобните устройства ще станат още по-умни и ще могат да общуват без наша намеса. Разпознаването на глас ще бъде масово разпространено и много от нас ще бъдат в постоянна връзка с интернет данните, на които държат най-много.

Законът на Мур може постепенно да изгуби силата си, след като производителите на чипове, преминаващи към все по-миниатюрна геометрия, се сблъскат с чисто физически ограничения. Но фундаменталните подобрения на компютърния хардуер и софтуер най-вероятно ще продължават безспир благодарение на човешкия гений. Когато все по-смаляващите се днес геометрии достигнат границите си – което ще се случи след 10 до 25 години – производителите на чипове ще преминат към други технологии, като триизмерните (3D) чипове.

Много от днешните проблеми, свързани с технологията, ще си останат – от защитата на личната информация и сигурността до управлението на нуждата от чести актуализации на софтуера. Базите от данни ще следят всяко наше движение онлайн. Мобилните устройства, „усещащи“ мястото, на което се намират, ще знаят точно къде сте в момента. Камери ще записват всички наши движения на обществени места. Събирането, използването и споделянето на всички тези данни е проблем от политически и обществен, а не от технологичен характер. Най-вероятно ние няма да престанем да се оплакваме от това колко дълго време е нужно за изпълнение на това или онова. В света на високите технологии все ще си има неща, които ще си остават едни и същи.

ЗАБАВЛЕНИЕ

Поколението на IPTV: Предварителен преглед
Джон Дворак

Според мен технологията се намира в един континуум, чието начало бе поставено в началото на 19 век – времето, когато Европа и САЩ са били обхванати от мания да се строят канали и железопътни линии. По същия начин в края на 20-и век целият свят бе завладян от високите технологии. Нуждата от връзка между хората за обмяна на стоки, услуги и информация бе един от постоянните въпроси, стоящи за решаване пред нашата цивилизация. Най-важните въпроси – тези за скоростта и ефективността и компютърните и мрежовите технологии – ще продължават да са на дневен ред, докато историята неотклонно се движи напред.

След 5, 10 или 25 години според мен компютърните технологии ще имат една нова и много важна функция: доставката на това, което днес познаваме като телевизия и радио. Революционният преход към тази технология носи името IPTV – използването на интернет и на домашния сървър за предоставяне на видео- и аудиосъдържание по поръчка, когато и където вие го поискате. Това включва телевизионни програми от всички телевизионни мрежи по цял свят.

Ще предпочетете ли да гледате френската версия на един телевизионен сериал, чието излъчване от Париж е започнало преди три години? С помощта на IPTV ще можете да гледате този сериал, когато и където искате, на нашите телевизори с големи екрани. Всъщност всеки филм, от всеки каталог, може да бъде показван на вашия телевизор по този начин.

Това е посоката на развитие на забавната индустрия. Основен двигател и проводник на това развитие ще бъде настолният компютър. IPTV революцията ще започне през идните 5 години. След десетина години тя ще бъде узряла, но не повсеместна. А след 25 години хората ще се смеят, когато чуят как тези медии са били разпространявани в миналото. „Ти сигурно се майтапиш? – ще ви питат те. – Специална кабелна система? Освен това телевизията е била излъчвана в ефира чрез големи антени? Странно.“

ГОЛЯМАТА КАРТИНА

В името на високата енергийна ефективност

Бил Макроун
Главен редактор 1984 – 1991 г.

Бъдещето е на плътността. Понастоящем около 14 процента от електроенергията, произведена в САЩ, се консумира от компютри. Броят на компаниите и личните потребители, които имат присъствие онлайн, ще нарасне неизбежно. Ние се развиваме по посока на забавлението по поръчка, където вече никога няма да се ядосваме, че сме пропуснали това или онова телевизионно предаване. Всъщност и днес всичко вече може да се изтегли от интернет. Нещо повече – в бъдеще изтеглянето на медии ще бъде законно. Ресурсите, необходими за съхранение и пренос на тази огромна информация, ще са с невиждани мащаби.

Сървърите, които хостват тази дейност, ще работят по 24 часа в денонощието, по 7 дни в седмицата. Те работят в сгради, където най-големият разход (след този за закупуването на самата сграда) е сметката за електричество. Много от днешните blade сървъри консумират толкова много електроенергия, и генерират толкова топлина, че рамите вече не могат да бъдат напълнени докрай с оборудване. Решенията, които водят до преразход на електроенергия като локалните климатици, които духат охладен въздух само към рамите с оборудване, ще трябва да бъдат преосмислени в името на намаляването на консумацията на електроенергия, по-високата ефективност и невероятната гъвкавост при преминаването във и излизането от режими на дълбока хибернация         .

Ако надникнем още по-далеч в бъдещето, ще видим, че самите сгради и помещения, в които ще се съхраняват сървърите, ще бъдат препроектирани, така че отделената от сървърите топлина ще се използва за отопление на сградата и за генериране на енергия. Например сградите, които използват горивни клетки за паралелно снабдяване с енергия, биха могли да използват пропиляваната досега топлина за поддържане на оптимални работни температури на тези горивни клетки.

Ще се доближим много към персоналния компютър, който ще има един-единствен чип, в който ще бъдат вградени много централни процесори, графичната подсистема, управлението на периферните устройства и на паметта. Това решение ще допринесе за по-добро управление на електрозахранването, като ще се активират само тези компоненти, които са необходими за изпълнение на задачата. Консумацията на електроенергия е най-важна за сървърите, но от нея полза ще имат и настолните и портативните компютри, които ще претворят още по-добре на практика принципа „по-бързи, по-малки, по-добри и по-евтини“.

Така както LCD мониторите постепенно изместиха тези с електроннолъчева тръба, постепенно органичните светодиоди един ден ще изместят течните кристали. Само 20 процента от светлината, създавана от задното осветление на един LCD монитор, успява да премине през поляризиращите слоеве и течните кристали и да достигне до нашите очи, докато органичните светодиоди създават светлината на своята повърхност. След десет години ще се появи мечтаният днес екран – с плътно подредени един до друг светодиоди, с много цветове (а не само с традиционните днес червен, зелен и син) – който ще създава кристални и реалистични цветове, непостижими за днешните екрани.

Днес светът е пренаситен със сензори и те ще се увеличават все повече и повече. Сензорите за видеокамери вече са безбожно евтини. Всеки детек- тор за дим или инфрачервен датчик за движение може да бъде заместен или подсилен от видеокамера. Изображенията, създадени от нея, м о г а т д а бъдат пренасочени към домашен сървър или записани на оборудване, на което ще се съхраняват изображенията, заснети за една седмица. Това ще по- могне при разкриването на извършени престъпления.

Благодарение на други развития в областта на сензорите джобното устройство за медицинска диагностика Star Trek tricorder ще стане реалност. Първоначално то ще намери приложение в области, като ранно откриване на диабет, рак на кожата и нарушения на обмяната на веществата. В по-дългосрочен план това устройство ще намери приложение в медицински уреди за обща диагностика, в които ще бъдат вградени бази от медицински данни. Разнообразни свръхзвукови и инфрачервени сензори, обединени в едноединствено устройство, ще дадат на лекарите възможност за неоперативен поглед под кожата на пациента.

Самата интернет ще бъде преустроена почти изцяло, за да може да управлява по-добре тези устройства и разноо- бразни поточни медии. При нея ще се използват много по-широко безжичните комуникации от четвърто поколение, като WiMAX, WiBro и Xmax.

Това е само началото. В главата ми се въртят още много идеи.

МОБИЛНОСТ

В бъдеще всичко ще бъде безжично
Саша Сиган

Бъдещето на безжичната връзка е навсякъде и във всичко. Индустрията на клетъчните телефони навлиза във втория четвърт век на своето развитие. Ето защо е време да се освободим от допусканията, според които безжичната връзка се развиваше от времето, когато започнаха да се издават лицензи за клетъчни телефонни мрежи – т.е. от 1983 година.

През идните пет години Apple и най-вероятно компанията Sprint ще са водещи по отношение на оформянето на нашето мнение за джобните безжични устройства. iPhone промени нашата представа за интерфейс на джобно устройство: вместо обикновен екран на мобилен телефон с няколко допълнителни менюта в най-горната му част ние сега искаме по-ползваеми, многостранни, стабилни и лесни за ползване джобни компютри. Всеки, който желае да развива идеята за умен телефон, трябва да върви по стъпките на Apple, т.е. да работи в името на интерфейса.

Ако компанията Sprint успее наистина да внедри своята услуга Xohm WiMAX, тя ще бъде комбинирана с новите short-range безжични технологии, за да може безжичната интернет да бъде „вкарвана“ в най-разнообразни устройства. Благодарение на евтината long-range WiMAX и на свръхшироколентовите (ultra-wideband, UWB) short-range чипове вашият цифров фотоапарат ще може да изпраща автоматично снимките в уеб; вашият ръчен часовник ще се синхронизира автоматично със сървъра за време в интернет, а печката във вашата кухня ще ви изпрати SMS, когато пицата се изпече.

Реалните промени по отношение на разпространението на безжичните връзки обаче са възпрепятствани от ограничените ресурси на разполагаемите вълнови спектри; от консервативната Федерална комисия по телекомуникации (FCC) на САЩ (в технологично, не в политическо отношение); и от ограничаващия колективен манталитет на доставчиците на безжични услуги, които налагат свободно своите ограничения, защото бюрократичната FCC и правителството на САЩ им позволяват това. През идните десет години това статукво ще се промени. Технологии, като когнитивното радио (cognitive radio) и базираните на софтуер антени, ще дадат възможност на безжичните устройства да търсят динамично и да използват разполагаемия свободен спектър.

Ако FCC прегърне тази идея, ще се открият големи перспективи за безжичните технологии. Макар че има физически ограничения за количеството данни, които могат да се изпращат чрез радиовълни технологиите на кооперативни антени, като тази, върху която работи Motorola, биха могли да използват мрежи от базови станции в качеството на огромни виртуални антени. Така ефективността ще се подобри значително.

По някое време през идните десет години джобният интернет таблет ще намери наистина мястото си като комбинация от GPS/видеотелефон/ интернет портал, като същевременно екранът му ще придобие прилични размери. Той ще може да се сгъва или навива, а новите му батерии ще му осигуряват работа по седем дни с едно зареждане. Гласовите слушалки ще намалят значително размерите си и ще бъдат вградени в преносими телефони с Bluetooth възможности или пък техните най-важни възможности биха могли да се вграждат в супертънки каски, които ще се включват към вашия портативен таблет. До 2018 година всичко ще бъде свързано чрез IP. Най-после ще можем да изхвърлим на боклука мрежите с комутиране на вериги (circuit-switched networks), използвани за универсален VoIP.

Никой от бизнеса с безжични устройства не смее да прави прогнози за повече от 25 години. Помислете си само: цялата индустрия на клетъчните телефони е само на 25 години! Аз се надявам, през следващите двадесет и пет години всички разделения, които наблюдаваме днес при безжичните връзки, да изчезнат. Законодателството, насочено към потребителя, както и съвместимите технологии ще превърнат днешната пъстра мозайка от безжични системи в една голяма, базирана на интернет безжична мрежа.

В един момент от времето днешните доставчици на безжични услуги ще се превърнат в такива за услуги от интернет, а безжичните възможности ще бъдат естествено вградени във всяко електронноизчислително устройство и във всяко устройство от потребителската електроника, което можете да си представите. Ако няма безжична връзка, то ще ви се струва странно. Нещо повече – ако не работи с разнообразни доставчици на безжична връзка с интернет, няма да се продава.

И не се безпокойте: ако все пак искате да си купите обикновен старомоден безжичен телефон, ще има и такива.

СИГУРНОСТ

Електронната обработка на информацията ще се превърне в облак

Нийл Рубънкинг

Когато IBM представи своя първи персонален компютър на света, понятието „компютърна сигурност“ означаваше да се заключи офиса така, че никой да не може да открадне скъпоценната ти машинка. В едно научно изследване на Фред Коен, публикувано през 1984 година, бе изкован терминът „компютърен вирус“, но потребителите на персонални компютри бяха обезпокоени наистина едва от вируса Brain, който се появи през 1986 г. А когато бе създаден интернет, всички адски сили се развилняха на свобода. Днес ние се борим с цял зверилник от зловредни програми: drive-by изтегляния от интернет; уебсайтове, хостващи exploits; бот мрежи (botnets); зловредни сайтове, мамещи посетителите и крадящи техните лични данни, и др.

Какво ще ни донесат в бъдеще тези заплахи? Днес трудно бихме могли да кажем, но едно е ясно: софтуерът за защита трябва в бъдеще да играе превантивна роля, а не просто да реагира на поредната заплаха. Защитата срещу вируси и шпионски софтуер постепенно се обединява. След пет години ще има само решения за обща компютърна защита, които ще се справят с вируси, троянски коне, шпионски софтуер, руткитове и с всякакъв зловреден софтуер, който се пръкне на този свят. Тъй като тенденцията към създаване на силно и тясно насочени заплахи продължава, базираната на сигнатури защита ще отстъпи на детекция на зловреден софтуер на базата на неговото поведение. След десетина година откриването на зловреден софтуер на базата на сигнатури ще е в историята.

След пет години днешните защитни стени, задаващи неразбираеми въпроси и искащи от вас решения, ще са обект на анекдоти. Ако изобщо все още съществуват. Аз лично очаквам след десет години операционната система да се справя сама с всичко, което днес се прави от защитната стена.

Искам да кажа, че след десет години всички ваши проблеми с компютърната защита ще бъдат минало, защото ще използваме непроницаеми операционни системи. Уви, не вярвам да постигнем този утопичен идеал без основна промяна на нашата култура. Няма причини дори да предполагаме, че след 25 години ще притежаваме компютри. Защо да държите вкъщи голяма и тежка кутия с електроника, когато всичките ви данни ще се съхраняват в уеб и всичко ще е свързано с безжична връзка? Не вярвам, че ще инсталирам защитния пакет ZoneMacNorton Ultimate Suite 2025 на моя тостер, хладилник или на готварската ми печка, които ще са свързани с интернет. Вместо компютър ще имам цяла армия от онлайн агенти, които ще извличат и съхраняват моите данни; ще ги съгласуват с други агенти, за да бъдат използвани в приложения, базирани на уеб и ще защитават моите ресурси срещу атаки от зловредни агенти. А колкото до сигурността – тя ще е в един общ „облак“ заедно с всичко останало.

Каквато и защита да имате, ще се намерят мошеници, които ще се опитат да ви подмамят да я изключите. А ако направите това – жална ви майка! Ето защо и сега, и в бъдеще нашата култура и начинът ни на мислене са най-важни за успеха на всяко решение за компютърна сигурност.

ЗАБАВЛЕНИЕ

Вашият собствен персонален виртуален свят

От Джим Лаудърбек
Главен редактор 2005 – 2007 г.

Ако се опитаме да погледнем в бъдещето след пет години, ще видим, че телевизорите с висока разделителна способност ще бъдат по-големи и по- евтини, а разделителните способности на екраните им ще се повишат значително. Пределната днес разделителна способност от 1080р ще отстъпи на 4096 и по-високи, с кое то ще се постигне изумителна фотографска реалистичност на изображението. Ще имаме и нови ексцентрични дизайни, оптимизирани според това къде ще се използват телевизорите. Аз лично с удоволствие бих си купил плосък телевизор с цвят на авокадо, който да поставя в кухнята. Той ще трябва да е устойчив на вода и да е вграден в барплота. В спалнята ще си сложа телевизор, чието шаси ще бъде оцветено в орехов фурнир. В банята обаче задължително ще сложа телевизор в цвят металик или керамика. След десет години, стереоскопичните изображения ще са големи. При 8-мегапикселните екрани ще можете спокойно да посветите едната половина от екрана на едното око, а другата половина – на другото.

Що се отнася до съдържанието, скоро ще дойде време, когато телевизионните мрежи и кабелните канали ще изгубят значението си. Защото телевизионните предавания ще бъдат изпращани до най-разнообразни устройства за гледане, чрез различни мрежи. Всеки от нас ще си има своя собствена мрежа, тъй като четците на RSS емисии ще излъчват персонализирани списания, радио от iTunes и телевизия. Предаванията на световното и на другите първенства по футбол все още ще се излъчват по старому, но вие ще можете да ги гледате чрез YouTube със същото качество както на телевизионен канал от някоя мрежа. Но все повече и повече от предаванията, които ще гледаме, ще бъдат специализирани, предназначени да привлекат публика с особени вкусове.

А след 25 години ще можете да „влезете“ във виртуално пространство и да се разхождате по плажа в Таити, да обядвате с някой приятел, който е на другия край на света, или да присъствате на концерт, изнесен миналата година. Традиционните актьори във филмите ще бъдат заместени от „лайфкастъри“. Вместо да ви показват истории, изиграни от тях, те ще ви поканят да участвате сами в реална история, която те преживяват в момента. Ще бъдете прехвърлени в главата на някой друг и ще почувствате света така както го чувства той. Преходът от писан към емпиричен сценарий ще бъде не по-малко революционен от прехода от думи и книги към кино, видео и цифрови изображения.

Някой ден всеки момент от целия ви живот ще бъде записван във вид на 360- градусово видео и аудио с висока разделителна способност. Съвършено естествено вашата история ще бъде съхранявана на микрочип със случаен достъп, който е имплантиран подкожно във вашия врат още когато сте били новородени. Забравили сте къде сте захвърлили ключовете от колата? Просто „пренавийте“ обратно лентата на вашия живот, докато улучите подходящия момент. Според мен по това време вече ще съществува неразбиваемо криптиране, което ще гарантира, че вашият живот ще си остане само ваш – освен ако сте малолетен. В този случай вашият ключ ще бъде достояние и на родителите ви.

МРЕЖИ

„Мрежата“ (The Grid) завладява всичко

От Оливър Рист

Да започнем с пропускателния капацитет. През идните 10 години кабелните Ethernet мрежи с пропускателен капацитет 10 гигабита в секунда ще стават все по-евтини. Затова те постепенно ще изместят Gigabit Ethernet в качеството на най-популярна мрежова среда. Но любопитните неща, пръкнали се от лабораториите, няма да свършат дотук. 40-гигабитовата и 100-гигабитовата Ethernet ще се превърнат в нови стандарти при мрежите от висок клас. TCP/ IP също ще се развива. През следващите пет години светът ще премине към IPv6, тъй като адресното пространство на IPv4 вече е на изчерпване.

Ако си мислите, че в същия срок безжичните мрежи ще изместят кабелните, грешите. Защото сливането се извършва прекалено бързо – тъй като персоналните компютри се използват в качеството на концентратори за поточен пренос на видео, глас и на онлайн игри с все по-голяма сложност. Безжичните мрежи просто не могат да устоят на конкуренцията на добрите стари кабелни мрежи, когато на вашата домашна мрежа работят повече от едно от тези приложения. Освен това безжичната мрежа не може да управлява потока от трафик с такава лекота, каквато е характерна за кабелната. А това е от критично значение за гладък поточен пренос на видео.

За да станат тези промени реалност, трябва да имаме повишена пропускателна способност и подобрени протоколи, но те са най-малко вълнуващият аспект на бъдещето на мрежите. Дори днес скоростите на мрежите размазват границите между индивидуалните персонални компютри и тези, които се управляват от интернет. Но след десет години, когато моделът „доставка на софтуер като услуга“ узрее, ползването на офисприложенията по интернет ще стане нещо обичайно.

Този преход ще промени фундаментално електронната обработка на информацията. Днес предприятията могат да наемат допълнителни сървърни услуги от доставчици на услуги като Sun Grid или Elastic Compute Cloud на Amazon. Тези услуги отдават под наем виртуални централни процесори, като се плаща на час. Ако една компания има нужда от допълнителна сървърна мощност за своя уебсървър, тя просто може да си купи повече часове. Това е на базата на една нова, усъвършенствана мрежова технология, наречена „grid computing“. Макар че днес се внедрява бавно заради значителната си сложност, grid computing ще се търси много повече след пет години, а след десет ще бъде вече стандарт за бизнеса. След 25 години ще бъде популярна сред индивидуалните потребители.

За да работите със сложни приложения, можете просто да заявите повече централни процесори от доставчика чрез интернет. Същото може да бъде направено автоматично от самите приложения. Малко ще са приложенията, които ще работят локално на вашия компютър, тъй като grid computing ще дава възможност за оптимизация на централния процесор, запаметяващите устройства и дори видеокартата по мрежа.

Ако направим сравнение на положението днес и това през 2032 година, ще установим, че след 25 години ще имаме по-добре управляван интернет, по-бързи скорости, по-добра сигурност и справедливи правила за глобална търговия и обмен на информация. Ако зависеше от мен, гладът за телекомуникации щеше да бъде заситен още сега чрез внедряване на по-бързи мрежови технологии (които вече са налице в много страни), и то срещу по-малко разходи както за фирмите, така и за потребителите. След като това стане реалност, мрежите ще станат толкова неразделна част от електронната обработка на информацията, че сама по себе си концепцията за самостоятелен персонален компютър скоро ще бъде забравена.


Съдържание: