25 години PC Magazine: Част 2
25 години PC Magazine: Част 2

PCMagazine, Брой 2
Категория: Хардуер , Процесори , Изкуствен интелект и роботи , Интернет , Интернет достъп
Етикети: Интернет , Microsoft , Intel , Google , микропроцесор , роботика
PC MAGAZINE
14.2.2008


Бил Гейтс
Президент на MICROSOFT

 

ОБЩА КАРТИНА
Високотехнологичната революция току-що е започнала

Когато се подготвяше първият брой на PC Magazine, аз бях интервюиран от основателя на списанието Дейвид Бърнел. Той ме попита как си представям прогреса във високите технологии през идните пет години. „Ще можете да седнете на бюрото си и да правите каквото си искате с информацията – отговорих му тогава аз. – С други думи, след пет години ние вече ще сме променили начина, по който работят хората.“

Това изявление отразяваше факта, че в дългосрочен план индустрията на високите технологии е насочена към продуктивността. Без съмнение за 25 години след това интервю ние наистина променихме начина, по който работят хората. Днес обаче високите технологии все повече и повече променят начина на живот на хората: начина, по който обменяме впечатленията си и общуваме с хора, които ни интересуват; начина, по който запазваме спомените си за минали събития; начина на достъп до забавления; начина, по който учим; начина, по който се оказва медицинска помощ.

Най-просто казано, високите технологии променят начина, по който общуваме помежду си и разбираме света, в който живеем. Този процес до голяма степен е още в началото на развитието си. В идните години хардуерът ще продължи да се усъвършенства по драматичен и изненадващ начин. Софтуерът ще продължи да се усъвършенства, за да използва предимствата на многоядрените процесори, на паралелизма на ниво задачи (thread-level parallelism), на разширения капацитет на запаметяващите устройства за данни и вездесъщия широколентов достъп до интернет.

В резултат на това персоналният компютър ще бъде основно променен. Силата на електронната обработка на информацията ще бъде вездесъща. Информацията и комуникациите ще бъдат достъпни, където и да отидем. Освен това ние ще общуваме с технологията със същата лекота и естественост както с хората.

Днес компютърът и софтуерът вече са достъпни практически навсякъде – във всяко кътче на офиса и вашия дом; във вашата кола; в магазини, ресторанти и обществени места. В бъдеще ние ще имаме достъп до електронна обработка на информацията на все повече устройства, често пъти използвайки предимствата на намиращите се наблизо телевизори или монитори или всякакви бели повърхности, служещи за екран за проектори. Междувременно бързо размножаващите се огромните центрове за данни и широколентовите мрежи ще доведе до създаването на една огромна инфраструктура от информация и средства за нейната електронна обработка, която ще прониква във всички аспекти на нашия живот.

Съчетаването на тези аспекти на прогрес и възход ще има невероятен ефект. Помислете си само колко сложно е да синхронизирате вашия календар, музика и документи така, че те да са достъпни както на работното ви място, така и у дома; на вашия преносим компютър, мобилен телефон и на портативното ви музикално устройство. А ако случайно изгубите едно от тези устройства и информацията, която се съхранява на него не е копирана на друго място, тя ще бъде изгубена.

Но съчетаването на мощния софтуер, работещ на тези устройства; услугите, работещи в уеб; и огромния капацитет на запаметяващите устройства в интернет ще доведе до това, че цялата ваша информация ще бъде моментално достъпна. Скоро ще можете да извиквате всякакви документи или медийни файлове, които сте създали или записали, като използвате всяко устройство, което ви е под ръка – персонален компютър, мобилен телефон или телевизор, портативен плейър за игри или музикално устройство. Вашите предпочитания, адреси за контакт, календари и приложения ще бъдат моментално достъпни. На всичко отгоре начинът, по който ще се визуализират информацията и възможностите, ще бъдат настройвани автоматично, така че да изглеждат възможно най-добре на устройството, което използвате.

Същевременно благодарение на повсеместното разпространение на софтуер, устройства и безжична връзка се създава платформа за богати и комплексни социални общности, които са в центъра на универсалното желание за общуване между хората. Тази трансформация ще набере скорост, тъй като начинът, по който общуваме с високите технологии, се развива по подобие на начина, по който хората общуват помежду си. По-евтините и по-мощни компютри дадоха възможност на учените изследователи да решат трудни проблеми като разпознаването на глас и ръкопис. Свидетели сме на появата на интерфейси, които обединяват реч, ръкопис, визия, чувствителност на докосване и разпознаване на жестове.

Естествените потребителски интерфейси отдавна са в центъра на вниманието на Microsoft. Инвестициите в тяхната разработка започват да се възвръщат във вид на устройства като Microsoft Surface – компютър с форма на маса, на който информацията може да се управлява чрез жестове, докосване и разнообразни обекти.

Surface говори и за бързия напредък, който се отбелязва в областта на технологиите на мониторите. През следващото десетилетие екраните ще станат по-евтини, по-леки, по-портативни и по-широко разпространени. В бъдеще ние ще свързваме нашите портативни устройства с намиращите се наблизо устройства или ще прожектираме информация на намиращи се наблизо повърхности. Комбинацията от нови механизми за въвеждане и извеждане на информация, ще има революционно въздействие – не само върху начина, по който взаимодействаме с технологията, но и как общуваме помежду си.

Когато седнах за интервю пред Дейвид Бърнел през 1982 година, мечтата на Microsoft бе да сложи по един компютър на всяко бюро и във всеки дом. Дейвид ме помоли да прогнозирам колко компютри ще продаде IBM през 1982 година. Аз казах 200 000 и той прие тази цифра като невероятно оптимистична. Оказа се обаче, че ако в бройката се включат и клонингите на компютрите на IBM, продадените машини бяха 240 000. През 2008 г. продажбите на персонални компютри в световен мащаб се очаква да достигнат 250 милиона, т.е. хиляда пъти повече.

Днес около един милиард хора имат персонални компютри. Това е голяма цифра, но е само част от общия брой на населението на Земята – 6.7 милиарда души. Като правим високите технологии все по-достъпни и по-лесни за ползване, ще можем да разширим социалните и икономическите възможности, които са резултат от по-добрия достъп до образование, информация, здравеопазване и глобалните пазари. Тъй като все повече и повече хора навсякъде по света вземат участие в икономиката на знанието, в резултат се появяват иновации, които правят живота на всеки от нас по-богат, по-свързан, по-продуктивен и по задоволителен.

Това ще е най-голямата промяна през следващите десет години – разширяването на цифровата революция. Тя ще обхване и тези, които все още не участват в икономиката на знанието. След целия прогрес който постигнахме, откакто PC Magazine за първи път се появи по вестникарските будки, ние едва сега започваме да разбираме потенциала на цифровите технологии. Много ще ми е интересно да видя какво ще ни донесе бъдещето.

ПОЛ ОТЕЛИНИ
Президент и главен изпълнителен директор на Intel

 

МИКРОПРОЦЕСОРИ
Коефициентът 10

Двадесет и пет години са цяла вечност, както се има предвид изумителната скорост на иновациите в нашия свят на високи технологии. При все това има всички признаци, че за тази току-що родена и бързо развиваща се индустрия най-доброто предстои. През 1982 година стотици хиляди хора си купиха персонални компютри. Само през 2007 бяха продадени 250 милиона РС-та. Някои от тях са с процесори, които работят с 3 GHz и повече. Най-хубавото е, че аз лично очаквам следващите 5 до 10 години иновации да надминат изминалите двадесет и пет.

Днес Intel работи върху няколко разработки, които ще доведат до коренна промяна в света на микропроцесорите, или по-точно – въвеждане на „коефициента 10“. Той означава, че производителността ще се увеличи десетократно, а консумацията на електроенергия ще намалее десет пъти. Целта е създаването на компютри с по-висока производителност, с по-ниска консумация на енергия, с по-дълъг живот на батерията. Например от около година ние продаваме чип от корпоративен клас, в който са вградени един милиард транзистора. Вече демонстрирахме чип, в който има осем централни процесора и е произведен с 45-нанометрови електрически вериги с молекулярни размери. Освен това ние преоткриваме най-важните части на всеки транзистор, като използваме формулата с хафний и базирани на метал high-k материали.

Какво, прочее, ще се случи през идните 25 години? Всеки опит да се даде отговор на този въпрос е обречен на провал, след като изумителните иновации (като социалните медии) и компаниите (като Google, Joost и Facebook) трансформират техническия пейзаж почти за една нощ. Но в следните два въпроса е разковничето за бъдещето на високите технологии: доколко малки могат да стават компонентите на чиповете и докъде ще стигнем, ако продължим с тяхната миниатюризация?

Нашите изследователи вярват, ще дойде време, когато високите технологии ще се свият до размери, при които (поне на теория) лекарите ще могат да обединяват компютри, датчици и комуникационни вериги в устройства, които извършват анализ на човешкото тяло в реално време на молекулярно ниво. Всъщност изследователите на Intel вече демонстрираха как мрежи от датчици могат да помогнат на болните от болестта на Алцхаймер от разстояние. Така тези болни ще могат да живеят самостоятелно в своите домове за дълги периоди от време и техните любими деца и роднини ще могат да спят спокойно. Това е нещо невероятно.

Сред другите потенциални миниатюрни иновации са мощните компютри за интернет, които ще се побират в една човешка длан, и разпространяваното по интернет видео в реално време. Тези иновации могат да ни помогнат да решим най-трудните научни и медицински проблеми, както и да се забавляваме по начини, които досега не сме и сънували. Виртуалните светове биха могли да се превърнат в светове на виртуална реалност.

Докъде можем да стигнем? Помислете за това какво влияние би имало включването на още един милиард души в интернет и ако те придобият достъп до световните библиотеки, музеи, научни открития и езици. Ако днес иновациите се случват за едно денонощие, какво би се случило, ако удвоим броя на хората, които имат връзка онлайн?

Може би най-добрият начин да открием докъде бихме стигнали е да питаме вас, читателите на PC Magazine. Социалните медии дават възможност на всички нас да участваме в разговора. Върху какво работите и какво мислите – как ще изглеждат нещата след 25 години?

ВИНТ СЪРФ
Вицепрезидент и главен проповедник на интернет и Google. Бащата на интернет.

 

ИНТЕРНЕТ
Нещо много, много повече от търсенето в уеб

23 юни 2012 г.
Съдържанието в интернет продължава да се натрупва. Базите от данни все по-често се самоиндексират, осигурявайки далеч по-точно придвижване сред съдържанието на World Wide Web с помощта на услуги търсачки. Семантичните онтологии (от „онтология“ – наука за битието (философски термин), и „семантика“ – наука, изучаваща значението на думите; бел. на преводача) се радват на голям успех благодарение на международни споразумения, касаещи някои ос- новополагащи концепции. Свързаните с тях метаетикети (metatags) се генерират автоматично след прилагане на нови инструменти за създаване на съдържание. Инструментите за търсене вече използват семантични етикети за намаляване на неяснотите и двусмисленостите и повишаване качеството на отговорите на заявки за търсене в уеб.

10 септември 2017 г.
Новаторско нововъведение в търсенето в уеб осигурява нови инструменти за индексиране, които могат да се ползват от потребителите, където и да се намират те. Тези инструменти превръщат изображенията, видео- и аудиоклиповете и друго нетекстово съдържание в организирана информация в World Wide Web. Появили са се нови методи за презентиране. С тях огромни маси от информация могат да се представят взаимосвързано - помежду им и в рамките на концептуални пространства (concept spaces). Това ще даде възможност за проучвателно придвижване в концептуалното пространство. Търсенето в уеб вече не се извършва само с текст.

4 октомври 2032 г.
Тази година се навършват 75 години от изстрелването на първия изкуствен спътник на Земята. Тя е ознаменувана и от друго историческо събитие – пускането в експлоатация на суперкомпютъра Kurzweil 3. За пръв път в историята той използва методи на квантова електронна обработка на информацията, и то с непостигани дотогава плътности. Този суперкомпютър започва да „поглъща“ цялата World Wide Web. Неговото забележително взаимодействие с най-голямата, най-усъвършенствана световна мрежа Global ComputingGrid, става причина за поява на диалози между компютри, извършвани в мащаби, които не се поддават на количествено измерване. Не след дълго в познатата система YouTube на Google се появява видео, в което една много артистична, но очевидно изкуствено създадена личност посреща и поздравява потребителите. „Здравейте, казвам се Елиза – казва тя. – Кажете ми с какво мога да ви помогна...“

КОЛИН ЕНГЪЛ
Съосновател и главен изпълнителен директор на компанията iRobot Corp.РОБОТИКА
Експлозия на домашни роботи

Каменният век не е свършил поради дефицит на камъни. Едва ли и Векът на информационните технологии ще свърши заради това, че няма да има за какво да си говорим. Светът се променя, тъй като високите технологии позволяват да гледаме на него по по-различен начин. След няколко десетилетия, роботите и роботехнологиите ще правят точно това за нас.

Вече има роботи-прахосмукачки, които чистят сами подовете и освен това изпълняват други задачи в милиони домове. Собствениците на къщи все повече и повече си купуват роботи, и тази индустрия се радва на забележителен растеж. А бързината, с която се разработват нови роботи, се увеличава с всеки изминал ден. Но светът на бъдещето няма да прилича на нищо познато – най-малко на световете, изобразени в най-ексцентричните научнофантастични произведения. Бъдещето ще бъде много, много по-странно.

След време роботите в нашите домове ще станат много по-самостоятелни, макар и не революционно самостоятелни. Като се вземе предвид средният цикъл от време за разработка на един робот, може да се каже, че през идните пет години домашните роботи ще са подобни на днешните. Ще има повече роботи с точно определенопредназначение, които ще се заемат с досадните, мръсни и често пъти опасни задачи, които не изискват кой знае каква сръчност.

Роботите ще стават все по-малки, при все че възможностите им постоянно ще нарастват. Освен това те ще имат мрежова връзка, за да могат да намират масово приложение в електронната обработка на информацията. Роботите, които служат като физически сурогати, ще бъдат достъпни и банални. След пет години, роботите ще са заели някои пазарни функционални ниши, в които ще бъдат разглеждани като необходими, а не като екзотични устройства. Те просто ще осигуряват по-добър начин да си свършите работа.

След 15 години усъвършенстваните домашни роботи ще могат да манипулират с обекти. Днес, преди да използвате робот за изпълнение на задачи, като почистване и изсмукване на прахта вкъщи, първо трябва да приберете разхвърляните си чорапи в чекмеджето, да вдигнете книгите от пода и да ги поставите на мястото им в библиотеката и да премахнете всички други излишни обекти от пода. Благодарение на подобрените си възможности за манипулиране роботите вече ще могат да извършват вместо вас и тази подготовка преди почистване.

Много важен фактор за реализацията на тези промени е желанието на потребителите да плащат за тази функционалност. Домашните роботи вече няма да се считат за лукс и ще се превърнат във важна и ценна част от всеки дом. Както в случая с компютърната индустрия, припознаването на ценността на роботите ще спомогне за развитието на пазара.

Роботът ще бъде в центъра на поддръжката и защитата на вашия дом, както и в доставката на информация. Той ще служи като подвижен портал за връзка с интернет. Разпознаването на реч и жестове ще се подобри до такава степен, че ще е много по-ефективно да разговаряте с вашия робот, отколкото да седнете пред клавиатурата и да пишете на нея.

Някъде след 5 до 15 години ще настъпи инфлексна точка, след която индустрията ще навлезе в период на бърз растеж. Този период на ускорено развитие ще продължи около две десетилетия. Част от това развитие ще бъде бързото разширяване на значението на определението „робот“, подпомогнато до голяма степен от все по-широкото медицинско приложение на роботите. Наскоро бяха демонстрирани биологично имплантирани невронни цифрови интерфейси, които управляват машини. Това ще доведе до провеждане на големи експерименти, които ще имат за резултат революционни иновации.

След 25 години на всяка крачка ще се срещат роботи, които ще могат да манипулират, т.е. „да работят с ръце“ като човек. Разбира се, едва ли ще създадем изкуствен интелект, неразличим от интелекта на човешко ниво. Но ще имаме роботи с интелект, които ще могат да извършват много неща, които днес могат да правят хората – при това ще изпълняват голям брой специализирани задачи. Над 75 процента от домовете ще притежават поне по един робот, който редовно ще изпълнява рутинни задачи. Във вашия дом ще има йерархия на роботите. Вие ще общувате с водещия робот, като използвате реч, а той ще казва на останалите роботи със специфично предназначение какво да правят. Вие обаче никога няма да общувате с тези роботи директно.

В холивудските филми на ужаса роботите на бъдещето са представяни като разумни, почти хора. Там те почти винаги се борят с човечеството за господство над света. На практика бъдещето ще бъде още по-странно: концепцията за това какво може роботът и какво – човекът ще се размива с всеки изминал ден. Във вашето тяло ще бъде имплантирана полезна технология. Представете си изкуствено око, което ще ви даде телескопично зрение. Или пък вграден информационен монитор. Или си представете, че носите някакъв супермодерен колан с компютър, MP3 плейър, клетъчен телефон и невронен интерфейс, свързан направо с вашия мозък. Да не говорим, че може да замените ръцете или краката си с някакъв специализиран робот. Това са напълно реалистични възможности. Те ще предизвикат много дискусии и де- бати за високите технологии, етичната им страна и човешкия живот. Засега обаче аз лично ще трябва да се задоволя с това, когато се прибера вкъщи, подът на къщата ми да е винаги почистен (благодарение на Roomba). Но ще трябва сам да си простирам прането.

ФИЛИП РОУЗДЕЙЛ
Основател и главен изпълнителен директор на Linden Labs

 

ИНТЕРНЕТ
Равнопоставеност на терена

В резултат на кръстоската между Закона на Мур и основните икономически услуги в интернет по цял свят се създаде все по- нарастващ апетит за високи технологии. Нещо повече – „технологичният хоризонт“ на обикновения човек се разшири като никога досега. Днес, когато над 1 милиард хора по цял свят имат връзка с интернет, World Wide Web се превърна в стълб на модерното общество и стана причина за промени с невиждани мащаби. Но по-важното е, че World Wide Web все още не е реализирала своя пълен потенциал. Ние все още сърфираме в нея сами, като четем текстове на родния си език, проследяваме връзки от една статич- на уебстраница до друга и не използваме напълно предимствата на мултимедийните технологии, които са на наше разположение. Повечето от нас все още само консумират информация, без да създават такава.

Аз виждам как в бъдеще мрежовите и социални технологии ще се развиват и ще продължават да набират скорост; ще има уеб-екосистеми, които ще насърчават създаването на съдържание чрез сътрудничество между потребители; ще се прилагат принципите на софтуера с открит изходен код; ще има изумителни тримерни среди, които ще бъдат много по-въздействащи, отколкото интернет днес. Според мен интернет ще се превърне в нещо като игрище, на което всички състезатели ще са равнопоставени. Обикновените потребители от всички страни, от всички области на живота ще могат да се конкурират свободно и без ограничения на него. Това „игрище“ ще бъде всъщност споделено място за срещи, което ще притежава междуличностната динамика на реалния свят.

Според този сценарий, работейки на платформа с открит изходен код, вие ще можете да обединявате съдържание, създадено от други потребители с помощта на инструменти с открит изходен код. По-голямата част от тази изумителна и завладяваща среда ще бъде тримерна и винаги ще е пълна с хора. Успоредно с тези промени, ще падне напълно бариерата за влизане на нови хора, от цял свят.

Тази тримерна среда ще доведе до нова, по-справедлива в социално отношение ера в електронната обработка на информацията – ера, в която потребителите ще могат да осъществяват пълен контрол над своите цифрови съдби. Така виждам аз бъдещето на Мрежата: универсални стандарти, откритост и повече права и власт. Един глобален процес на пресъздаване на целия наш свят на същите принципи, които така ефективно оформиха уеб.

ДЪРК МАЙЕР
Президент и главен изпълнителен директор на AMD

 

МИКРОПРОЦЕСОРИ
Иновации отвъд Закона на Мур

Иновациите са в кръвта на високите технологии. А успешната иновация – тази, която е едновременно значима и достъпна – рядко се развива по права линия. Затова е малко изненадващо, че развитието на микропроцесорите досега протичаше по леснопредвидим закон – този на Мур. Навремето Гордън Мур прогнозира, че на всеки 18 до 24 месеца броят на транзисторите, вградени в един чип, ще се удвоява. На същия принцип се удвоява и еднопоточната (single-threaded) производителност на системно ниво.

Тези повишения на производителността обаче са на определена цена. Например, когато преди няколко години нашата индустрия достигна тавана на повишаването на производителността, ние отговорихме с многоядрени архитектури. Ако не сме внимателни, това може да доведе до абсолютно безсмислени „многоядрени войни“, при които потребителите ще бъдат подвеждани да вярват, че „колкото повече ядра, толкова по-добре“. Войни, също толкова глупави и безсмислени, както тази на тактовите честоти на процесорите, разразила се преди десетина години. Дали светът наистина очаква това от нашата индустрия?

Осемдесет и два процента от населението на света все още няма достъп до интернет. През 2005 година само в САЩ центровете за данни са консумирали електроенергия колкото целият щат Мисисипи за същата година. И след като разликите между телевизора, персоналния компютър и клетъчния телефон се размиват, интегрирането на тези устройства – а не само на тяхната производителност – придобива все по-голямо значение. Това са предизвикателствата, пред които е изправена нашата индустрия. А ако искаме да им отговорим успешно, трябва да извършваме иновациите с темпове, превишаващи много определените от Закона на Мур.

Напоследък започнахме да виждаме нови пътища на навотарство в микропроцесорната индустрия, отвъд ограниченията на Закона на Мур. Безпроблемното интегриране между 32-битовата и 64-битовата електронна обработка на информацията направи мощта на последната значително по-достъпна. В резултат бързо се установи пазар за 64-битов компютинг чрез х86. Инициативата „Лаптоп за всяко дете“ създаде изцяло нов, новаторски бизнесмодел, чиято цел е осигуряването на интернет на децата от целия свят.

Тъй като енергийната ефективност продължава да създава загриженост, ние трябва да помислим по малко по-различен начин за това как да осигурим производителността, от която имат нужда потребителите. Скоро ще станем свидетели на съчетаването на централния и графичния процесор, което ще доведе до повишаване в пъти на ефективността на електронната обработка на информацията. А ядрата с ниска консумация на енергия ще доведат устройствата с набора инструкции х86 на места, където досега се използваха чипове без х86 – става дума за устройства, като телевизори с висока разделителна способност, джобни устройства и персонални видеорекордери. Дори ще оптимизираме монолитни силициеви системи за специална употреба – от центрове за данни до мобилни устройства с видеовъзможности.

Тези иновации се реализират от вдъхновените инженери, които си поставят амбициозната задачи да намерят начини не за създаване на по-мощни процесори, а за по-достъпна и по-ефективна електронна обработка на информацията. Това предизвикателство ще ги отведе на неочаквани места.

Ще продължим поне още едно десетилетие да берем плодовете на експоненциалното нарастване на плътността на транзисторите. Но това не е достатъчно, за да задоволим клиентите. Време е участниците в индустрията на високите технологии да осъзнаят, че бъдещето трябва да бъде определяно не от прогнозирането на технологиите, а от това колко добре се решават реалните нужди на клиентите. С други думи, време е микропроцесорната индустрия да се присъедини към останалата част на информационните технологии и да стане, така да се каже, по-малко прогнозируема.

МАЙКЪЛ ДЕЛ
Главен изпълнителен директор на Dell Inc

 

ОБЩАТА КАРТИНА
Да регенерираме нашата планета

През първите 25 години от съществуването на индустрията на персоналните компютри светът буквално се смаляваше пред очите ни. Високите технологии станаха по-достъпни и по-прости откогато и да било, като достигнаха до най-отдалечените кътчета на Земята, където живеят хора. Ние ставаме все по-взаимосвързани в търсенето на бизнес, образование, забавления и самоизява, както и във взаимното опознаване като индивидуалности. Днес, когато се надига втората вълна на растеж, задвижван от високите технологии, ние сме на гребена на един от най-вълнуващите преходи в индустрията.

Извършвайки изчисления за рекордно кратко време, ние създаваме рекордни количества данни и добавяме още едно ниво на сложност. През 2003 година бяха създадени 3 екзабайта данни, което се равнява горе-долу на 780 милиарда минути разговори по клетъчен телефон. През миналата година потребителите на високи технологии по цял свят създадоха 53 пъти повече данни. Този растеж води не само до промяна на начина, по който използваме технологията, но и на начина, по който бизнесът управлява ИТ инфраструктурите. Постепенно ние се изправяме пред предизвикателството как да управляваме сложността.

Днес, когато се свържем с един персонален компютър, ние всъщност се свързваме с нещо като „облак“ от почти неограничена изчислителна мощност. Този облак ще продължи да расте, съхранявайки и управлявайки почти всеки аспект на нашия живот и бизнес. Този огромен облак ще консумира невероятно количество време и енергия само за прикриване на собствената си сложност от нас, потребителите. Повечето ИТ отдели харчат почти 70 процента от своя бюджет само за „да не гаснат светлините“. Така че остават само 30 процента за иновации, които движат растежа. Днес сме изправени пред остарели инфраструктури, които крадат парите, нужни за растеж и иновации.

Същите тези инфраструктури създават страхотен екологичен проблем за нашата планета. Точно поради тази причина потребителите от цял свят са загрижени за това как ИТ иновациите могат да окажат положително въздействие върху консумацията на енергия и върху околната среда. От гледна точка на компаниите очакванията са още по-високи. Новите продукти трябва да осигурят по-добра производителност срещу по-ниска консумация на електроенергия. Центровете за данни трябва да станат модели за ефективност, да използват нови технологии за захранване и охлаждане, така че енергията да се използва колкото се може по-ефективно. А потребителите искат рециклирането на употребяваното ИТ оборудване да се извършва с нужното чувство за отговорност, така че да се намали въглеродното въздействие (carbon impact) на това оборудване. Нашата индустрия ще намери начин за реализация на това.

Нашата визия за следващите 25 години е ясна: да се отприщи силата на технологията не само за повишаване качеството на нашия живот и за растеж на нашия бизнес, но и за регенериране на нашата планета.


Съдържание: