AMD и Ferrari
AMD и Ferrari

PCMagazine, Брой 10
Категория: Хардуер , Процесори , Технологии
Етикети: AMD , процесори , ИТ технологии , Ferrari
PC MAGAZINE
15.10.2008

AMD и Ferrari

Печелившата комбинация между технология, дизайн и съвършенство

Между 28 септември и 1 октомври производителят на процесори AMD организира екскурзия за журналисти в италианските градове Болоня, Флоренция и Маранело, на която бяха поканени представители от български, руски, хърватски, украински, румънски и турски медии.

Събитието представляваше организирана екскурзия из туристическите забележителности на Болоня и Флорен- ция, като на третия ден журналистите бяха заведени да разгледат галерията на Ферари в град Маранело, както и фабриката, в която се произвеждат ултраскъпите и мощни автомобили.

AMD е спонсор на най-бързия тим в света от 2002 година, като предоставя на конструкторите ИТ оборудване, което да им помогне да конструират най-бързите състезателни автомобили в света. Технологичният спонсор на Scuderia Ferrari предоставя на тима базирани на изчислителна мощ решения, които да ги направят конкурентни и по-добри от другите отбори, в процеса на разработката на двигателя, тестове и тренировки, както и телеметрия в реално време, необходима за следенето на параметрите на двигателя във всяка една секунда.

Любопитен факт е, че откакто AMD започва сътрудничеството си с Ферари, състезателният тим на компанията започва да жъне множество победи.

Имахме възможност да проследим целия процес на изработката на култовите автомобили, които се произвеждат главно на ръка. С очите си видяхме целия производствен процес по изработката на колите, включително изработката на двигателя, ушиването на кожения салон, сглобяването и боядисването на шасито, извършването на тестовете на готовия автомобил и качествения контрол. Водачът ни обясни, че само за изработката на коляновия вал на двигателя са необходими 43 дни работа, като през това време той минава през почти 300 фази, за да достигне съвършенството, очаквано от двигателите на Ферари.

За съжаление пропускателният режим във фабриката на Ферари не позволява внасянето на фотоапарати и снимането поради съображения за сигурност, така че единствените сним- ки, които можахме да направим, бяха от галерията на Ферари, намираща се близо до фабриката. В галерията имахме възможност да проследим историята на марката, да видим легендарните болиди от миналото, както и да проследим еволюцията на несъстезателните автомобили на Ферари. Също така разгледахме и кабинета на Ензо Ферари, от който създателят на култовата марка е дирижирал развитието на компанията.

През останалите дни от пътешествието имахме възможност да се разходим из забележителностите на Болоня и Флоренция, като разгледахме най-атрактивните места, някои от които строени преди 9 века. Сред тях се открояваше кулата в Болоня, която е строена през 14-и век и се е наклонила на една страна подобно на кулата в Пиза. Поради недостатъчно познаване на технологичните изисквания за изграждането на основи за такъв тип обекти при слягането на земните пластове кулата се наклонила през 14-и век и останала така с хилядолетия. Точно до нея е построена друга подобна кула, която вече не страда от тези проблеми и стои изправена. Днес двете кули са се превърнали в символ на града.

Във Флоренция имахме възможност да разгледаме забележителни катедрали и базилики, сред които базиликата Санта Мария дел Фиоре, която впечатлява със своите внушителни размери и красива фасада, цялата обсипана с орнаменти и злато, но истинската прелест за нас техничарите се оказа под повърхността й. Изграждането на базиликата е било истинско техническо предизвикателство за времето си, тъй като размерите на купола са огромни (разстоянието в основата на купола е около 40 м) и е липсвала технология, която да осъществи грандоманските амбиции на флорентинския проект. След прекъсване на строежа от 40 години Филипо Брунелески се заема с купола и го построява за 15 години. Той построява купола без поддържащо скеле и заимства от Пантеона в Рим идеята да изгради два купола - един в друг, като единият поддържа другия, а тухлите на вътрешния купол се подреждат зигзагообразно при зидането, за да се застъпват и крепят. Резултатът е един от архитектурните шедьоври на ранния Ренесанс и върхово постижение на инженерната мисъл. За купола са използвани 4 милиона тухли, тежащи около 1500 тона. Брунелески конструира кран, който да ги вдига, а по-късно измисля и още по-ефикасен подемник.

След туристическите обиколки на градовете и посещението на фабриката на Ферари журналистите стигнаха до извода, че е повече от логично технологичната компания AMD да спонсорира Scuderia Ferrari поради технологичното съвършенство на двигателите на Ферари. Шедьоврите на архитектурната мисъл в двата града, на които станахме свидетели, пък подсилиха убеждението ни, че технологиите и изкуството непременно трябва да вървят ръка за ръка, за да се постигне съвършенство.


Съдържание: