MobileMe: нещо повече от мобилна услуга .Mac
MobileMe: нещо повече от мобилна услуга .Mac

PCMagazine, Брой 10
Категория: Хардуер , Интернет
Етикети: електронна поща , мобилна услуга , Web 2.0 , архивиране
PC MAGAZINE
15.10.2008

MobileMe: нещо повече от мобилна услуга .Mac

Шумотевицата, която се вдигна около промоцията на iPhone 3G, остави малко в сянка едно друго важно, но до известна степен свързано развитие в Apple: промоцията на MobileMe, последното превъплъщение на онлайн услугата .Mac на Apple. MobileMe повишава скоростта на новия iPhone чрез push синхронизиране (push-syncing) на електронна поща, контакти и календар, както и чрез други възможности. Но да не забравяме, че корените на .Mac са в услугата за съхранение на данни, архивиране, електронна поща, колекция от снимки онлайн, хостване на уебстраници и дистанционно управление. Някои от тези възможности са си останали непроменени, но други са изчезнали изцяло.

Моите първи впечатления от MobileMe отразяват настроенията на други аналитици, които напоследък се оплакват публично от несигурността на тази услуга. Системата от време на време ме изключваше без мое разрешение, а друг път й беше нужно неопределено дълго време, за да се зареди. Електронните съобщения не излизаха на екрана; след това се появяваше съобщение, че в моята входяща пощенска кутия няма нищо, но само след няколко секунди съобщенията се появяваха. Това бяха проблеми на началните издания на MobileMe, които Apple потвърди и декларира, че е отстранила. Независимо от своя труден старт MobileMe определено има интерфейс, който е бърз и удобен, подобен на интерфейс продукт за настолна система; това се дължи на обновеното програмиране (coding) в стила на Web 2.0.

На първо място сред ъпгрейдите в MobileMe са преработените уебинтерфейси, както и повишеният капацитет на постоянната памет (storage) от 10 GB на 20 GB. Освен това, интерфейсът на MobileMe вече прилича много повече на този на персоналните компютри Mac по всичко – дори по иконите в работното пространство. Вече няма да се безпокоите от загуба на вашите .Mac адреси, свързани с вашата електронна поща, уебсайтове, колекции от уебадреси и с покупките ви от онлайн магазините на iTunes и Apple. Вашите .Mac адреси пак ще работят, но вече към тях е добавен еквивалент за MobileMe. Пренасочването (pushing) на електронни съобщения към мобилно устройство в стила на Microsoft Exchange е една от най-знаменателните възможности на MobileMe. Освен това можете да установите ваш клиент за Outlook 2007, а приложението Contacts дава възможност да изтегляте и вмъквате адреси за контакт, разпределяйки ги в групи.

При преминаването към MobileMe някои услуги са си останали непроменени. Например iDisk е претърпяла много малко промени в своя уебинтерфейс. Софтуерът Backup 3 си е горе-долу същият. В него пак липсва възможност за публикуване в уеб чрез изтегляне и вмъкване. Но сега вече можете да изтегляте файлове, които са в iDisk, но в различни папки. Поддръжката на и интегрирането с приложенията на iLife са запазени – дори публикуването в уебсайтове, както и споделеното ползване на снимки и филми от iPhoto и iMovie.

Освен това Apple е казала сбогом на някои услуги в MobileMe, което показва, че тя усъвършенства своята платформа с цел да я насочи по-тясно към потребителите на iPhone. HomePage, Slides Publisher и уебприложението за електронни поздравителни картички iCards вече са прехвърлени в iLife. Learning Center също е премахнат, но MobileMe ще включи самоучители в Apple.com и справочна информация в me.com. Накрая .Mac Groups са изчезнали. Общо взето, за нещастие на потребителите на уеб и на настолни приложения този път те получават по-малко, тъй като MobileMe е насочена най-вече към iPhone. Но в крайна сметка за Apple MobileMe стъпка напред, с изчистен, елегантен интерфейс и тясна интеграция, която е несравнима. – Майкъл Мъчмор

MobileMe
Цена на индивидуален акаунт 99 USD на година; на семейния пакет Family Pack 149 USD.
ПРЕДИМСТВА: Push синхронизация на електронна поща, адреси за контакт и календар за iPhone и iPod. Уебинтерфейси с по-добър външен вид, в които се работи с изтегляне и вмъкване с мишката. Постоянната памет за съхранение на данни (storage) е увеличена на 20 GB.
НЕДОСТАТЪЦИ: Вече няма изграждане на сайтове онлайн. Няма ги и групите eCards и Slides Publisher.
Повече на тази тема – на адрес go.pcmag.com/mobileme.

ВЪЗДЕЙСТВИЕ КАТО НА НАСТОЛНА СИСТЕМА
Новият интерфейс на MobileMe прилича досущ на този на Mac OS X, а някои негови възможности, като споделянето и обмена на снимки, са усъвършенствани.


Съдържание: