Wi-Fi уебкамера от Linksys
Wi-Fi уебкамера от Linksys

PCMagazine, Брой 10
Категория: Хардуер , Цифрови камери , Технологии
Етикети: WiFi , Linksys , уеб камера
Добрил Доков
15.10.2008

Wi-Fi уебкамера от Linksys

Употребата на уебкамери отдавна вече не е нещо толкова специално, колкото беше само допреди няколко години. Освен за провеждане на разговори с видеовръзка уеб камерите вече намират приложение в редица други области, сред които са новини, прогноза за времето, охранителна дейност и т.н. Специално що се отнася до използването на камери с цел, различна от тази на обикновения видеоразговор, то тогава ще ни интересуват и характеристики от типа на интерфейс за връзка с камерата, тип на сензора, скорост на фокусиране, възможности на софтуера към нея и др.

На пазара на уебкамерите се предлагат модели с разнообразни възможности (и също толкова разнообразни цени, разбира се), но конкретният продукт, който ще разгледаме в тази статия принадлежи на фирма Linksys. Става въпрос за модела Linksys WVC54GCA, който може да се използва по най-разнообразни начини. Особеното при този модел камера е наличието не само на мрежова връзка чрез LAN кабел, но и вградената Wi-Fi карта, даваща й достъп до всяка безжична мрежа. По-просто казано, потребителите най-сетне могат да се сдобият с модел, който е независим от мрежовото окабеляване – фактор, който не е за пренебрегване.

Нека започнем с възможностите и характеристиките на камерата. Както вече споменахме, Linksys WVC54GCA разполага с възможност за връзка по мрежата с произволен потребител. За да осъществи това, камерата притежава вграден уебсървър, който може „да бъде намерен“ на порт 80, като в случай че този порт е блокиран, може да се избере заместител. Фабричната (native) резолюция на камерата е 640х480, като се поддържа както извеждането на видео (формати MPEG-4 и MJPEG), така и заснемането на скрийншот. Освен видео устройството може да приема и аудио, тъй като разполага с вграден микрофон. Максималният брой потребители, които могат да се включат едновременно към камерата, е ограничен до 4. Поддържаните мрежи са 10/100 Ethernet мрежова връзка, както и Wi-Fi 802.11b/g, като е налична възможност за използване на WEP или WPA защита. Сред любопитните и полезни възможности на устройството е поддръжката на RTSP за дистанционно използване на камерата през клетъчен телефон, поддържащ RTSP.

Откъм софтуерната страна на нещата инсталирането и употребата на Linksys WVC54GCA са, меко казано, елементарни. Единственото, което се изисква от потребителя, е да се включи в същата мрежа в която се намира и камерата (независимо дали „жична“ или Wi-Fi) и да стартира програмата за настройка, намираща се на диска. След като тази програма открие камерата, тя предлага на потребителя да настрои нейните параметри, сред които са типът на IP адреса (динамичен, статичен), името на камерата, чрез което тя ще е достъпна в мрежата, и т.н. След като извършим тези настройки, можем да се свържем с камерата по два начина – чрез използването на софтуера, осигурен ни от Linksys на диска, или като напишем IP адреса й в произволен уеббраузър. Като казвам произволен, наистина имам това предвид, тъй като тествахме работата на камерата както под Windows XP, така и под Vista и Linux с използването на IE, Firefox и Opera и нямаше никакви проблеми.

Освен настройките на мрежата след достъп до камерата можем да променяме и параметрите на приеманото видеоизображение според желания от нас битрейт. Наличните възможности варират от 64 килобита до 1.2 мегабита, а разделителната способност от 160х120 до максималната 640х480.


Повече подробности за възможностите на камерата, както и актуален скрийншот от нея можете да откриете на сайта на списанието в пълната статия на адрес http://review.sagabg.net/item_8648.html.


Съдържание: