Повече памет за вашето Eee PC
Повече памет за вашето Eee PC

PCMagazine, Брой 9
Категория: Хардуер , Аксесоари , Чипсети и процесори
Етикети: флаш памет , USB , Asus , SD карта , Windows Vista
PC MAGAZINE
12.9.2008

Повече памет за вашето Eee PC

Популярната на българския пазар компания производител на памети AData представи нов вид Secure Digital карти с висок капацитет, насочени най-вече към потребителите на пoпулярните мобилни компютри Asus Eее PC. Картата, която получихме от A-Data за тест в редакцията, е с капацитет от 8 GB и е от вида SDHC Class 6, като съкращението означава Secure Digital High Capacity. На опаковката на флаш паметта може да се забележи надписът „Вторият HDD за вашия Eee PC“, което ясно подсказва желанието на производителя да насочи продукта именно към потребителите на този модел миниатюрни компютри, които поради техническите си ограничения не се гордеят с голямо количество дискова памет. Въпреки това картата спокойно може да бъде използвана и в цифров фотоапарат и всяко друго устройство, което използва SD карти, но задължително трябва да поддържат висок капацитет памети от типа SDHC.

Въпреки че в редакцията не разполагахме с миникомпютър на Asus, с който да тестваме флаш паметта, измерихме нейната скорост на четене и запис, резултатите от които са достатъчни, за да си представим предимствата на паметта като допълнителен капацитет в миникомпютъра. Посредством SiSoft Sandra установихме, че при тест за четене на данни с 256 KB файлове се развива скорост от 12975 kB/s и се извършват 3041 операции, а при запис паметта постига 2351 kB/s и 551 операции – скорост съизмерима с високоскоростните модели и на други производители, но на по-ниска цена – 18 евро без ДДС.

Вторият продукт, който A-Data предостави за тест, отново е насочен към потребителите на Eee PC, като представлява USB Flash памет модел S701 с капацитет от 8 GB. Освен с миникомпютъра на Asus тя може да се ползва и като стандартна външна преносима памет, както и като Ready Boost устройство за ускоряване работата на Windows Vista. Устройството се отличава със стилен и миниатюрен дизайн със спортна насоченост и е изпълнено в бял цвят, който подхожда на най-популярния десен от серията на Asus. Конекторът за връзка с USB порта е от тип слайдер и се скрива в корпуса, като по този начин отпада нуждата от капаче.

При тестовете със SiSoft Sandra флаш паметта показа скорост на четене на 256 kB файлове от 17 408 kB/s и на запис от 2257 kB/s, като отново резултатите нареждат паметта до върховите модели на други производители, като отново се предлага на достъпна цена – 20 евро без ДДС.

 


Съдържание: