Добавете още дисково пространство към компютъра
Добавете още дисково пространство към компютъра

PCMagazine, Брой 9
Категория: Хардуер , Дънни платки , Устройства за съхранение , Твърди дискове , Технологии
Етикети: твърд диск , дънна платка , SATA , Vantec , докинг станция
PC MAGAZINE
12.9.2008

Добавете още дисково пространство към компютъра

Vantec NexStar Hard Drive Dock

Съвременните дъна се произвеждат с достатъчен брой SATA конектори, така че при желание човек може да свърже допълнителен харддиск много лесно – дори не е необходимо да се отваря кутията на компютъра, тъй като все по-често се срещат конфигурации с изнесени на задния панел конектори. Притежателите на преносими компютри обаче не могат да се похвалят с такава възможност и единственият начин да се свърже допълнителен твърд диск е чрез USB или FireWire връзка. Същото важи и за собствениците на по-стари дъна, които имат ограничен брой SATA конектори или нямат достъп до тях поради гаранционни защити.

Външен твърд диск, свързан с компютъра чрез USB, е де факто стандарт за разширяване дисковата памет на компютъра, но по-евтин вариант е да не се използва готов продукт под формата на външен диск, а да се разчита на докинг станция, в която да се постави стандартен диск за десктоп или мобилен компютър. Такава докинг станция ни бе предоставена за тест от производителя на компютърна периферия Vantec, който все още няма дистрибутор за България, но се надява възможно най-скоро да стъпи и на нашия пазар.

Устройството много прилича на тостер не само поради своя бял цвят и прорез в горната си част, но и поради бутона за изваждане на диск в непосредствена близост до отвора. В предната си част то разполага с един-единствен бутон, който служи за включване захранването на твърдия диск и съответно за изключването му. В задната му част се намират конектори за външно захранване, за USB и за eSATA. В комплекта може да се намерят също външно захранване, кабели за връзка, както и панел за извеждане на eSATA връзка от дъното.

NexStar идва с драйвери само за Windows 98, като под XP, Vista и MacOs е достатъчно само да се включи въшното захранване, да се включи към USB или eSATA порт, да се постави стандартен SATA или eSATA диск в отвора и да се натисне бутонът за включване на захранването. Следва развъртане на диска и появата му в My Computer с всичките дялове, на които е разделен. Както за включването, така и за изключването на нов диск не е необходимо да се рестартира компютърът. Само преди изваждането на диска от устройството трябва да се спре неговото захранване, като се натисне кръглият осветен в синьо бутон, под който е разположен индикатор за активността на диска. Също така винаги използвайте опцията „Safely remove hardware”, за да сте сигурни, че няма да имате загуба на данни.

Моят съвет е, веднъж поставен диск в устройството, то да не бъде местено, докато работи, тъй като дискът не се захваща достатъчно здраво в слота и е възможно от разклащането му да се загуби връзка.

Тествахме диска за четене и запис чрез приложението HD Speed, като резултатът беше средна скорост на четене 32.9 MB в секунда при размер на блоковете от 512 KB, което е един много добър показател. Това е скорост, която е една трета от теоретичния максимум, който дискът може да постигне, като тя се дължи на ограничението на пропускателната способност на USB шината. Ако устройството се свърже към eSATA конектор, скоростта скача до средна скорост от 64.2 MB в секунда, достигаща в пиковите си стойности до 80.5 MB/sec. Това показва, че eSATA връзката е за предпочитане пред USB, в случай че разполагате с такава.


Съдържание: