Нека компютърът бъде навсякъде с теб
Нека компютърът бъде навсякъде с теб

PCMagazine, Брой 9
Категория: Хардуер , Компютърни системи , Преносими компютри
Етикети: лаптоп , MSI
PC MAGAZINE
12.9.2008

Нека компютърът бъде навсякъде с теб

MSI Wind PC

Наскоро компанията MSI представи свой модел лаптоп, съответстващ на концепцията ултрапортативен лаптоп, която стана особено популярна през изминалата една година. Моделът се нарича MSI Wind PC и е от серията на компанията U100, като се смята за най- голямата конкуренция на миниатюрния лаптоп на Asus Eee PC. Фирма „К и К Електроникс“ ни предостави тестов екземпляр и имахме възможност да се убедим лично в неговите качества.

Моделът, който получихме за тест, е в черен цвят, като потребителят може да избира и между други цветове, като бял и розов. Първото, което ми направи впечатление в MSI Wind, беше клавиатурата – тя заема цялата ширина на компютъра, като ясно личи желанието на проектантите да направят клавиатурата максимално удобна за употреба при въвеждане на текст. От MSI специално са увеличили разстоянието между клавишите и в случая то е 17.5 милиметра. При писане действително се усеща по-голям комфорт, отколкото с модела на Asus, при който клавишите трябва да се натискат с повишено внимание, за да се избегне натискането на два едновременно.

MSI Wind разчита на новия процесор на Intel Atom N270, който работи на 1.6 GHz и се отличава със своята енергийна ефективност, позволяваща да се удължи работата с компютъра на батерия. Тестовият модел притежаваше 1 GB оперативна памет DDR 2, 2.5-инчов SATA твърд диск с капацитет от 80 GB. От MSI са се отказали да заложат на твърдотелните твърди дискове поради факта, че те са все още много скъпи и не предлагат добър капацитет. За сметка на това употребата на традиционен диск доставя на потребителя по-голям капацитет, така че да не се чувства ограничен.

MSI Wind е с широкоекранен 10.2- инчов WSVGA дисплей с разделителна способност от 1024 на 600 пиксела и LED подсветка и вградена уебкамера, а батерията, която го захранва, е триклетъчна. Това, което ще зарадва потребителя са множеството възможности за комуникация с външния свят. Мрежова връзка може да се осъществи чрез стандартен Ethernet, 802.11 b/g, както и Bluetooth. Компютърът разполага и с четец за Secure Digital карти и цели три USB порта. Въпреки ултрапортативните си размери MSI Wind дава възможност и за връзка с външен монитор посредством D-Sub конектор.

Ултрапортативният лаптоп на MSI се разпространява както с Windows XP, така и с Linux на Novel SuSE, като ние получихме версията с Windows. Тестовете, на които подложих MSI Wind, включват както проверка на производителността на процесора му, така и издръжливост на батерията при възпроизвеждане на филм. Производителността на процесора измерих чрез две програми – Everest Ultimate Edition 4.50 Build 1330 и собствения тест на WinRAR.

Продължителността на работа на батерия тествах с видеоклип със стандартно качество, при средни нива на осветеност и контраст на дисплея. Времето, за което батерията позволи гледането на видеоклипа, беше един час и 54 минути, което показва, че може да се изгледа един стандартно дълъг филм, а при намален контраст и осветеност на дисплея, както и при включени енергоспестяващи функции би могъл да се използва и по-дълго време при работа в уеб.

Като цяло впечатленията ми от MSI Wind са повече от добри. Видимостта на дисплея е с широк ъгъл, приложенията се стартират бързо, батерията има добра издръжливост, компютърът е достатъчно малък и лек (само 1.04 кг), за да не се превръща в бреме при ежедневното носене, а адаптерът за захранването е съвсем малко по-голям от зарядно за мобилен телефон.

В допълнение заедно с ултрапортативния лаптоп получавате и луксозна чанта за носене, която го предпазва от удари и надрасквания на корпуса. Цената, за която това малко бижу може да бъде закупено, е също повече от добра – 849 лв.
Съдържание: