Добавете Phenom по избор
Добавете Phenom по избор

PCMagazine, Брой 9
Категория: Хардуер , Процесори
Етикети: AMD , АМД , процесори , AMD Phenom
Добрил Доков
12.9.2008

Добавете Phenom по избор

MSI K9N2 Diamond

Не е тайна, че последните поколения от върховите модели процесори на AMD имат известни проблеми с адекватното си захранване. Причината за това е доста високото ниво на тяхното TDP, причината за което е доста комплексна. Всъщност в случая това не е никак важно, тъй като MSI има предложение за феновете на AMD – дънна платка осигуряваща поддръжка на всички модели Phenom на AMD. Става въпрос за модела MSI K9N2 Diamond, базиран на чипсета 780а на Nvidia.

Както вече отбелязахме, моделът K9N2 Diamond на MSI e базиран на чипсета 780а на Nvidia. Благодарение на него дъното поддържа всички модели процесори на AMD, използващи Socket AM2+, независимо дали става въпрос за Х2, Х3 или Х4. Нещо повече – K9N2 Diamond поддържа всички процесори на AMD с TDP до 140 W, което дава изключително голяма свобода на потребителите при избор на процесор. Като се вземе предвид и фактът, че дъното се вмества във върховия пазарен сегмент, където намират място и тези процесори, това го превръща в особено подходяща покупка за изграждането на мощна система.

Типът памет, поддържана при K9N2 Diamond, е DDR2- 533/667/800/1066+MHz, като разполагаме с общо 4 слота, които могат да работят два по два в двуканален режим, а максималният обем на паметта, който можем да инсталираме, е общо 8 GB. Благодарение на чипсета дъното разполага с 3 пълноразмерни PCI-Express слота за графични карти, които могат да работят в няколко режима. Първият вариант е, когато използваме една графична карта MSI K9N2 Diam ond Добавете Phenom по избор Не е тайна, че последните поколения от върховите модели процесори на AMD имат известни проблеми с адекватното си захранване. Причината за това е доста високото ниво на тяхното TDP, причината за което е доста комплексна. Всъщност в случая това не е никак важно, тъй като MSI има предложение за феновете на AMD – дънна платка осигуряваща поддръжка на всички модели Phenom на AMD. Става въпрос за модела MSI K9N2 Diamond, базиран на чипсета 780а на Nvidia. – тогава PCI-E слотът й ще работи в режим х16; добавянето на втора карта и активирането на SLI позволява и двете карти да работят при х16. В случай че решим да добавим трета карта и да активираме TriSLI, то двата светлосиви слота ще си поделят 16-те канала на PCI-Express шината и ще работят в режим х8. Така сумарно за трите видеокарти получваме 1х16 + 2х8.

Освен трите PCI-Express слота K9N2 Diamond разполага с вградена графична карта GeForce 8400GS, която, макар и нетипична за подобен клас дъно, ни дава доста интересни възможности благодарение на поддръжката на HybridPower и HybridSLI. При добавяне и използване на по-мощна видеокарта (например GeForce GTX280) чрез HybridPower в 2D режим можем да използваме по-слабата, но и консумираща значително по-малко енергия 8400GS. Преминаването в 3D автоматично ще активира „заспалата“ GTX280 и ще започне нейното използване. Благодарение на тази технология консумацията на енергия от системата ще се намали значително, тъй като видеокартите от високия клас напоследък се нареждат на първо място по отношение на енергоконсумацията.

 

Освен трите PCI-Express слота в пълен размер разполагаме също така и с два класически PCI, както и с един PCI-Express x1. Освен тях имаме на разположение също така 6 SATA2 3.0 Gbps конектора, както и два Parallel ATA конектора и общо 5 извода за свързване на охлаждащи вентилатори. На задния панел на дъното разполагаме с 2 eSATA2 и два гигабитови мрежови порта, 4 USB 2.0 конектора, PS/2 изводи за клавиатура и мишка, както и FireWire порт. Звуковата система на модела е осигурена под формата на допълнителен SoundBlaster X-Fi за PCI-Express x1 слот, който получваме в комплекта към дъното.

Като стана въпрос за охлаждането, тук то е доста сериозно и се използва собствената разработка на MSI, носеща името Circu-Pipe. За изработката му са използвани топлопроводи, а охлаждащите елементи обхващат не само чипсета, но и захранващите елементи на процесора (които между другото са тип all-solid).

   

Представянето на дъното в тестовете, на които го подложих, беше повече от добро – както може да се види от резултатите, пропускателната способност на чипсета е отлична. Що се отнася до овърклока, тествах дъното с два процесора – Phenom X4 9850 Black Edition и Phenom X3 8750. При Х4 успях да постигна стабилна честота от 3.2 GHz, докато при Х3 тя беше малко по- ниска – около 3 GHz.

В заключение мога да кажа, че ако сте в процес на търсене на подходящо дъно от висок клас за ъпгрейд на сегашната си система и сте решили, че тя ще е базирана на процесор от AMD, то MSI K9N2 Diamond ще ви осигури както отлично качество, така и висока производителност.

 


Съдържание: