Gigabyte GA-MA790GP-DS4H
Gigabyte GA-MA790GP-DS4H

PCMagazine, Брой 9
Категория: Хардуер , Процесори , Дънни платки
Етикети: AMD , процесори , графични карти , Gigabyte
PC MAGAZINE
12.9.2008

Gigabyte GA-MA790GP-DS4H

Gigabyte са един от производителите, които отдавна са стъпили здраво на пазара не само в сегмента на графичните карти, но и на дънните платки. Моделът, който ще разгледаме в тази статия, е доста интересен, тъй като разполага с редица любопитни възможности, сред които са не само вградената графика и съвместимостта с бъдещите АМ2+ процесори, но и поддръжката на Hybrid Crossfire/CrossfireX.

Gigabyte GA-MA79 0GP-DS4H

Както вече отбелязах, GA-MA790GPDS4H разполага с поддръжка на всички АМ2+ процесори на AMD, което гарантира на купувача му съвместимост с всички бъдещи модели на производителя. Използваният чипсет при това дъно е AMD 790GX за северния мост и AMD SB750 за южния. Както можем да предположим от поддръжката на Hybrid Crossfire, дъното разполага с вградена дънна платка, която представлява AMD Radeon 3300 (DirectX 10), но това далеч не е най-интересното. Освен споменатите компоненти GA-MA790GP-DS4H притежава и вградена DDR3-1333 MHz памет с обем от 128 МВ, която да се използва от вградената видеокарта. По този начин потребителят няма нужда да се занимава с отделянето на дял от системната памет, който да се използва от вградената видеокарта (както и да губи този дял), още повече че самата видеокарта получава доста бърза DDR3 памет.

Сред другите достойнства на модела са наличието на 4 DDR2 слота за памет, поддържащи максимален обем от 16 GB (разбира се, с поддръжка на Dual Channel режим). Скоростта на използваната памет зависи от процесора – при комбиниране с процесор Athlon нейната скорост е 667 MHz, докато с процесори от серията Phenom тя става 1066 MHz. Системата разполага с два класически PCI слота, както и с два PCI-Express 2.0 слота, които могат да се използват в режим CrossFireX или Hybrid Crossfire. При активирането на Crossfire скоростта на PCI-E слотовете може да се използва в два варианта – х1 + х16 или х8 + х8 за двата слота. Освен тези слотове дъното разполага също така и с три PCI-Express x1 слота и общо шест SATA 3Gbps конектора, поддържащи RAID във варианти 0, 1, 0+1, 5 или JBOD, както и един Parallel ATA порт.

Освен тези изводи дъното разполага също така и с доста интересна звукова подсистема – тя е базирана на чипа ALC889A на Realtek и представлява 7.1- канална High Definition аудиосистема с поддръжка на content protection. Впрочем вграденият мрежов контролер също е базиран на чип на Realtek – тук той е Realtek 8111C PCI-E модел, поддържащ гигабитова мрежа.

На задния панел на дъното разполагаме с класическите PS/2 конектори за мишка и клавиатура, D-Sub, DVI-D и HDMI порт за свързване на монитор към вградената видеокарта, както и шестте жака на 7.1-каналната звукова система. Освен тях имаме също така S/PDIF Out конектор, четири USB 2.0/1.1 и един IEEE 1394a порта, както и този на гигабитовата мрежа. Що се отнася до охлаждането, от Gigabyte са постъпили сравнително консервативно и са използвали два радиатора, свързани помежду си с топлопроводи, като единият покрива северния мост, а другият елементите, осигуряващи захранване на процесора. За охлаждането на южния мост е използван обикновен радиатор, който едва ли ще има проблем със справянето със задачата си.

Като цяло дъното представлява едно много добро попадение от страна на Gigabyte, което несъмнено ще намери доста почитатели в редиците на потребителите, търсещи по-високо от средното ниво. В комбинация с възможността за употреба на Crossfire/Hybrid Crossfire GA-MA790GP-DS4H се превръща в наистина апетитна покупка, на която си заслужава да се обърне внимание.


Съдържание: