Време за ъпгрейд?
Време за ъпгрейд?

PCMagazine, Брой 9
Категория: Хардуер , Дънни платки , Графични карти
Етикети: дънна платка , процесори , графични карти , хардуер , графични процесори , ъпгрейд
Добрил Доков
12.9.2008

Време за ъпгрейд?

Предполагам, че на всеки, който някога се е занимавал по-сериозно с компютри, му се е случвало да усеща онази тръпка, когато пристъпи към ъпгрейд на вече остарялата си система. В интерес на истината точно тази тръпка става причина доста хора да се причислят към т.нар. enthusiast сегмент от пазара, където производителите предлагат най-доброто от хардуера. Допълнете към тази тръпка усещането да търсиш и откриеш лимитa на възможностите на току-що сглобената от теб система и може би ще разберете защо доста хора пристъпват към ъпгрейд на система, която няма нужда от него, тъй като си върши чудесно работата.

Независимо дали използвате системата си само за сърфиране в интернет и гледане на филми или играете на нея последните игрови заглавия, ъпгрейдът до разумно балансирана система никога не е излишен. В първия случай целта е постигането на конфигурация, която е както тиха, така и сравнително хладна благодарение на все по-малките производствени процеси, използвани в последните поколения чипове. Ако ли пък целта е постигането на система с висока производителност, то няма да имате проблем – ще имате избор между няколко варианта за конфигурация, всеки от които представляващ разумен компромис между показателите цена и производителност.

За да улесним задачата по избора на някои компоненти, в следващите няколко материала ще ви представим разнообразни компоненти – видеокарти, дънни платки и дори процесори, които може да ви бъдат полезни при ъпгрейд на системата. Независимо от това в кое направление ще решите да ъпгрейдвате своята система (процесор, видео, памет), резултатът, към който следва да се стремите, е само един – постигането на оптимален баланс. Това, което имам предвид, е, че би било изключително непрактично да се комбинира Radeon 4870x2 или GeForce GTX280 с процесор от типа на Intel Celeron или Sempron на АМD. В крайна сметка, дори и да има ускорение (например в игрите) след подобен ъпгрейд, видеокартата ще бъде сериозно „спъната” от слабия процесор, който няма да може да й осигурява адекватна производителност.

Освен споменатите видеокарти, които вероятно ще бъдат доста любопитни възможности за ъпгрейд, поне що се отнася до маниаците на тема хардуер, ще разгледаме също така и един процесор на AMD – Phenom X4 9850 Black Edition. За тези от вас, които не са информирани, Black Edition обозначава отключения множител на процесора, което ще рече, че той е изключително подходящ за овърклок. Тъй като не върви да тестваме процесор без дънна платка, ще разгледаме два модела – K9N2 Diamond на MSI и GA-MA790GPDS4H на Gigabyte, и двете поддържащи всички АМ2+ процесори на AMD.

Ако сегашната ви система използва процесор на Intel, не си мислете, че сме ви забравили – освен дънни платки за процесори на AMD ще разгледаме и два модела на ASRock, използващи последното поколение чипсети на Intel. Моделите са ASRock P45R2000-WiFi и G43Twins-Full HD. Първата позволява използването на две видеокарти в режим CrossFire и използва чипсет Intel Р45, докато втората е по-подходяща за хора, пристъпващи към по-цялостен ъпгрейд, тъй като притежава вградена графична карта, а чипсетът й е Intel G43. Разбира се, освен тези достойнства моделите на ASRock имат и други любопитни особености, които ще разгледаме в съответния материал.

И така, след като обобщихме накратко идеята на следващите статии, остава само да се надяваме, че сред тях ще успеете да откриете продукт и модел, който да съвпадне с поставените изисквания за ъпгрейд на сис- темата.

Съдържание: