Предложенията на ASRock –подходящи за геймъри... и не само
Предложенията на ASRock –подходящи за геймъри... и не само

PCMagazine, Брой 9
Категория: Хардуер , Дънни платки , Чипсети и процесори
Етикети: дънна платка , чипсет , ASRock
Добрил Доков
12.9.2008

Предложенията на ASRock –подходящи за геймъри... и не само

В последно време ASRock започна предлагането на няколко доста интересни продукта, причисляващи се както към по-високия клас на пазара, така и към средния и ниския сегмент. Конкретно що се отнася до високия клас, става въпрос за модела X48TurboTwins-WiFi, който вече разглеждахме в по-стара статия и при който се използва новият чипсет Х48 на Intel. Двете предложения на ASRock, които ще разгледаме сега, използват чипсети от средния и сравнително ниския клас, отново производство на Intel – P45 и G43, подходящи както за ентусиастите, така и за редовите потребители. За тестване на двата модела дънни платки, които ни бяха предоставени от ASRock, използвах процесор Intel Core 2 Duo E8200, като системата използваше 2 GB DDR2-1066 MHz памет и графична карта AMD Radeon 4870x2.

ASRock P45R2000-WiFi

Първият модел на ASRock, който ще разгледаме, е моделът Р45R2000-WiFi. Както вероятно можете да се досетите от името на модела, използваният чипсет тук е Intel P45 за северния мост и ICH10R за южния. Благодарение на този чипсет поддръжката на процесори обхваща всички модели на Intel за LGA775, включително моделите с ядро Penryn и Wolfdale. Поддържаните честоти за FSB шината на процесорите са впечатляващи – от стандартните 800/1066/1333 MHz на това дъно могат да се използват и процесори с FSB 1600 и 2000 МHz. Разбира се, последните две честоти се постигат основно при овърклок на системата, така че ще представляват интерес предимно за потребителите от сегмента на ентусиастите.

Любопитните екстри на модела продължават и при слотовете за памет, тъй като P45R2000-WiFi поддържа както DDR2, така и DDR3. В случай че решите да използвате DDR3 памет, ще разполагате с общо 4 DIMM слота за нея, като имате избор между DDR3-1333 и DDR3-1066 MHz с максимален обем от 8 GB. При DDR2 паметта нещата стоят по малко по-различен начин, тъй като за нея са осигурени само 2 слота, като поддържаните типове памет са DDR2-667/800 и 1066 MHz с максимален обем от 4 GB.

Сред другите интересни възможности на дъното е поддръжката на CrossFire на ATI, като режимът, който можем да използваме за PCI-Express видеокартите, е х8 и за двете. На дъното разполагаме с 6 SATA2 3.0Gbps порта, осигуряващи възможност за използване на режими RAID 0/1/10/5 или Intel Matrix Storage. Освен тях разполагаме също така с 2 еSATA2 конектора, два гигабитови мрежови порта, 7.1-канално HD аудио, базирано на ALC890, порт за включване на WiFi карта (включена в комплекта към дъното, както и антената към нея) и 6 USB 2.0 порта на задния панел.

 

 

Подобно на почти всички модели дъна в последно време за захранването на процесора са използвани all solid елементи. За разлика от моделите на другите производители обаче при моделите на ASRock охлаждането на чипсета не се разпростира до тези елементи, което вероятно е направено с цел по-ниска крайна цена на продукта. Въпреки липсата на охлаждане по време на тестовете тези елементи не се нагряваха до проблемна температура дори и в случаите, когато системата беше подложена на овърклок.Изборът между режимите, в които да работят графичните карти, се прави чрез обикновен „мост“ с две позиции – 1х16 или 2х8 за двата PCI-Express слота.

При тестовете дъното се представи изключително добре и както може да се види от резултатите в таблицата, основната разлика между чипсетите Р45 и G43 се крие в различната им пропускателна способност при трансфер на данни. Особено силно това си проличава при тестовете с WinRAR, където разликата е в рамките на почти 20% в полза на P45. Що се отнася до овърклока, с P45R2000- WiFi успях да постигна стабилен овърклок на процесора до около 3.6 GHz с използването на въздушно охлаждане – резултат, аналогичен на постигнатия при овърклок с дъно, използващо чипсет Intel X48 (отново модел на ASRock – X48TurboTwins-WiFi).

Като цяло резултатите, показани от модела, го превръщат в доста изгодна покупка за хората, търсещи дъно с висока производителност и адекватна цена и които са склонни да жертват пропускателна способност при SLI/XFire режим (2x8).

 

ASRock G43Twins-FullHD

За разлика от предишното дъно, което разгледахме, моделът G43Twins- FullHD се причислява по-скоро към средния и ниския клас на пазара. Реално погледнато, разликата в пазарния клас между това дъно и модела Р45R2000- WiFi се крие не толкова в самия чипсет, колкото в заготовката на дъното и екстрите, които то предлага.

Използваният чипсет при този модел на ASRock е Intel G43 за северния мост и ICH10R за южния. Благодарение на това поддържаните процесори отново покриват цялата гама на Intel, включително моделите с ядра Penryn и Wolfdale. Поддържаната честота на системната им шина (FSB) е в три варианта – 800, 1066 и 1333 MHZ, което позволява известен овърклок на процесора.

 

Вследствие на факта, че използваният чипсет е от последното поколение на Intel, дъното поддържа два типа памет – DDR2 и DDR3, като разполагаме с по 2 слота за всеки тип. Честотата, която се поддържа при DDR2, е 1066, 800 или 667 MHz с максимален обем на паметта 8 GB, а при DDR3 – 1066/800 MHz и максимален обем от 4 GB. Дъното разполага с един PCI-Express x16 слот за инсталиране на дискретна графична карта, както и с още два класически PCI и един PCI-Express x1 слота.

В случай че не разполагате с отделна видеокарта, можете да използвате вградената в чипсета, която представлява Intel GMA X4500 с поддръжка на Pixel Shader 4.0 (DirectX 10). Паметта, която използва вграденото видео, се заделя от системната памет на системата в BIOS-а, като максималният й обем не може да надвишава 352 МВ. Макар и да не е подходяща за игри от последно поколение, вградената видеокарта е напълно достатъчна за възпроизвеждането на Full HD Blu-ray/HD-DVD заглавия, което превръща конфигурацията в адекватна мултимедийна система. За свързването на монитор към дъното са предвидени три начина – чрез D-Sub, DVI-D или DisplayPort, като последните два са на отделна разширителна карта, поставяща се в PCI-Express x1 слота (предвидена в комплекта към дъното).

 

За захранването на процесора отново са използвани all solid елементи, като подобно на предишния модел те не са допълнително охлаждани. Дъното разполага с общо 6 SATA2 3.0 Gbps конектора, поддържащи NCQ, AHCI и Hot plug. Аудиосистемата, осигурена при този модел на ASRock, е базирана на ALC888 и осигурява поддръжката на 7.1-канален звук. Освен жаковете на тази система на задната планка на дъното са изведени също така и изводът на гигабитовата мрежа, както и 6 USB 2.0 порта.

Макар и да принадлежи към по-ниския пазарен клас, моделът G43Twins- FullHD показа доста впечатляващи възможности при тестовете си. Впрочем преди тестването му ъпдейтнах BIOS-a на системата до последната налична версия, която беше 1.13. Както може да се види от тестовите резултати, при тестовете, зависими от процесора, дъното се представи почти аналогично на модела с чипсет Intel P45, докато при зависещите от пропускателната способност на чипсета то изоставаше от него. Максималната стабилна честота на процесора, която постигнах при овърклок, отново беше около 3.6 GHz.

Ако търсите подходящо дъно за изграждане на мултимедийна домашна машина, определено си заслужава да помислите за използването на G43Twins-FullHD, тъй като то ще ви предложи повече от отлично съотношение цена/производителност.


Съдържание: