Липсващото звено на веригата при домашното кино
Липсващото звено на веригата при домашното кино

PCMagazine, Брой 9
Категория: Системна интеграция , Мрежи , безжични , Мнение
Етикети: мрежи , WiFi , домашно кино , Ethernet , светодиоди
Джон Дворак
12.9.2008

Липсващото звено на веригата при домашното кино

Липсващото звено на веригата при домашното кино. Напоследък се говори твърде много за безпроблемното интегриране на системата за домашно кино с домашния компютър, така че последният да може да предоставя медийни файлове, които да гледате и слушате в нея. Вие би трябвало да можете да управлявате всичко това с едно дистанционно управление. Но едно от тесните места в тази картинка е механизмът за пренос – по-точно кабелът, свързващ компютъра със системата за домашно кино. Всеки би искал този механизъм да е своего рода безжична финтифлюшка, която да работи, без да разваля всичко – от разговорите чрез Skype до обикновените тегления на файлове. Архитектурата на всичко това все още не е решена окончателно и все още се лута между най-разнообразни мрежови връзки - Wi-Fi, ultra wideband (UWB, свръхшироколентова връзка), 60-гигахерцовите връзки, специализираните системи, компютърните мрежи, изградени на базата на електрическата мрежа (power-line networking) и същинския мрежов кабел. До края на следващата година обаче можем да очакваме светлина в тунела по отношение на тази главоблъсканица.

Международният съюз по телекомуникации организира комисия за разработка на стандартизиран протокол за домашни мрежи, наречен G.hn (от Gigabit home networking, гигабитови домашни мрежи). Този протокол би трябвало да работи с всички досегашни мрежи – от Wi-Fi и Ethernet до мрежите, използващи окабеляването на електрическата мрежа (power-line networks). Така механизмите за пренос на медии биха станали прозрачни и биха си взаимодействали по-лесно. Някъде през 2009 година вероятно ще се случи нещо хубаво. И, разбира се, този протокол по общо мнение би трябвало да осъществи гигабитов пренос и по електрическата мрежа.

Освен това, ако сте следили последните развития при мрежовите технологии, може би вече знаете, че една компания на име Ixia представи Ethernet технология със скорост 100Gbps. Господи, аз още „не мога да преглътна” и десетте гигабита в секунда! Между другото сигурно знаете, че повечето компютри с Windows не могат да постигнат повече от 450 Mbps.

Чудати и ексцентрични технологии. Почти всяка компания, която работи с чипове и провежда научни изследвания, рано или късно „излюпва” по някоя претенциозна и натруфена нова технология за производство на памет. Но аз мисля, че ако има награда за странна и ексцентрична технология, тя със сигурност би отишла в ръцете на студента Камал Асиди от Университета в Гронинген (Холандия). Неговите изследвания вдъхновиха един научен колектив да разработи пластмасов сегнетоелектриков диод, който представлява суперевтин материал за изработка на пластмасова памет.

Първо се появиха евтините пластмасови органични светодиоди, а ето че вече говорим и за евтина пластмасова памет. Пластмасата е бъдещето! Изследователите твърдят, че този материал би бил непобедим конкурент, когато става въпрос за производство на устройства за еднократна употреба. Впрочем всичко се развива в тази посока.

Не спирам да си представям как някой ден ще ходя сред щендерите в супермаркета и всички чаши, чинии и сапунерки, наредени на тях, ще светят, ще ми показват филми и ще ми говорят, ще ме разпознават по лице и ще ми прилагат бог знае какви кошмарни рекламни трикове. Спрете тази лудост! О, забравих - лудостта все още не е настъпила. Тя все още предстои!

Като стана дума за органични светодиоди. Ето че и Panasonic се присъедини към пионерите на технологията с органични светодиоди, като предложи 30-инчов телевизор. Тази компания вече доминира в бизнеса с плазмени телевизори, но той страда от все по-евтините и по-евтините LCD екрани. Органичните светодиоди биха могли да осигурят отново на компанията водеща позиция, тъй като те стават все по-евтини за производство.

Един често пренебрегван факт, свързан с бизнеса с органични светодиоди, е, че най-новите подобрения сред тях биха им позволили да стъпят здраво в домовете и офисите, където осветлението със светодиоди скоро ще замени това с флуоресцентни лампи, тъй като е по-икономично, ако се съди по изчисленията на базата на цената на един лумен. Този преход обаче няма да се извърши скоро, тъй като всички „зелени” досега залагаха на феномена на компактните флуоресцентни крушки (произвеждани в Китай). Той обаче ще доведе до силно замърсяване на нашата планета с живак в името на пестене на електроенергия! Светодиодите ще ни спестят всичко това. А аз лично съм убеден, че органичните светодиоди също ще ни спестят много пари. Лошата новина за американците, които направо се вдетиниха по отношение на компактните флуоресцентни лампи, е, че инициативата за осветление с органични светодиоди води началото си от проекта OLLA – Organic LEDs for Lighting Applications (органични светодиоди за осветление) – в авангарда на който е Европейският съюз.

Едно наистина интересно онлайн приложение. Една малка компания, наречена Scribd, се появи изневиделица и предложи система за съхранение, индексиране и извличане на документи, която по същество представлява текстова/документова версия на YouTube. Уверете се сами на адрес www.scribd.com. Компанията предлага и уникална услуга, която позволява на потребителите да избегнат несъвместимостите при форматирането на документите. Например, когато изпратите на някого един DOC файл, вие едновременно изпращате копие на съобщението и на адрес ipaper@scrbid.com. След това компанията конвертира приложения файл в универсално четимия формат iPaper и изпраща връзка на всеки, който го е получил или изпратил. Тази услуга е безплатна и работи фантастично. Настина си заслужава да я изпробвате. Сигурно ще ви хареса. Впрочем, докато сте в нея, прегледайте огромната библиотека от изпратени документи, PDF файлове, дисертации и книги. Истински рай за изследователите.

Та като стана дума за нови и елегантни онлайн приложения, ако все още не сте пробвали Remember the Milk, сега му е времето да й обърнете по-сериозно внимание на адрес www.rememberthemilk.com. Това е една онлайн система за списъци със задачи и за лични записки, съвместима с много популярни приложения, сред които и популярното Google Calendar, възприето като споделено ползван календар от много компании. Засега това е една от най-добрите системи за календар, тъй като може да използва допълнителни модули като Remember the Milk. Но Google Calendar позволява да изтегляте публични календари, в това число програми за спортни състезания. Невероятно, нали?

ИСКАТЕ ЛИ ДА ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ НЕЩО ОТ ДЖОН ДВОРАК? Той списва ежеседмична рубрика и за нашия уебсайт. Посетете го на адрес go.pcmag.com/dvorak. Можете да му пишете и по електронната поща на адрес pcmag@dvorak.org.


Съдържание: