Най-добрите персонални компютри за учащи се и студенти
Най-добрите персонални компютри за учащи се и студенти

PCMagazine, Брой 9
Категория: Хардуер , Компютърни системи , Преносими компютри , Технологии
Етикети: WiFi , лаптоп , преносим компютър
PC MAGAZINE
12.9.2008

Най-добрите персонални компютри за учащи се и студенти

Тази есен студентите от всички възрасти ще имат невиждан досега избор от качествени лаптопи и настолни компютри. Джоуел Санто Доминго, Сиско Ченг и Лаарни Алмендрала Рагаца

Съвсем доскоро, когато един ученик или студент се подготвяше за новата учебна година, се купуваха писалки, моливи, тетрадки и учебници. Днес обаче високите технологии играят огромна роля при подготовката на ученика или студента за следващата учебна година. Това важи най-вече за студентите първокурсници. Повечето бастиони на висшето образование вече изискват от приетите в тях студенти да имат настолен или преносим компютър. Дори когато притежанието на компютър не е задължително изискване на едно средно или висше учебно заведение, днес едва ли ще намерите ученик или студент, който не готви домашната си работа с компютър. На пазара обаче се предлага такова голямо разнообразие от персонални компютри, че на повечето хора им е трудно да решат точно кой модел ще е подходящ за нуждите на ученика/студента и ще му служи по-дълго време. Най-големият проблем тази година вероятно ще е свързан с пари. Тъй като цените на бензина не спират да растат, което води до нарастване на други разходи от семейния бюджет, повечето потребители, които искат да купят персонален компютър за учебни цели, започнаха да подхождат много по-пестеливо. Имайки предвид всичко това, ние събрахме една колекция от настолни и преносими компютри, в която със сигурност ще намерите машината, съчетаваща най-добре всички фактори - цена, производителност и възможности. Вашият любим ученик или студент първокурсник ще бъде доволен възможно най-дълго време от подобен преносим или настолен компютър (т.е. поне през следващите четири години).

Изумителни студентски настолни компютри

Един евтин настолен персонален компютър просто не е по вкуса на повечето ученици от горния курс и най-вече на студентите. С какво можем да го сменим? За учениците от средния курс, които имат нужда от родителски надзор, най-добрият избор си остава настолният компютър. Настолна система би била подходяща и за учениците от горния курс и за студентите, които искат техният компютър да има по-голяма мощност, отколкото може да им предложи един лаптоп. А настолният компютър, който би им свършил работа, не е задължително да е някаква чудовищна система, с мощност, по-голяма от тази на един лаптоп за ежедневна употреба.

Друг важен въпрос ще бъде „Кой персонален компютър е по-добър – Mac или базираният на Windows“. Той придобива още по-голяма важност, ако ученикът или студентът гледа много телевизия или обича да щрака върху рекламните ленти. Най-лесният отговор е: „Какъвто се използва във вашето училище.“ Някои училища имат изисквания към нивото на компютъра (например да има 2 GB RAM, да е с процесор с определена минимална скорост и т.н.). Други училища поради факта, че в учебните им програми се използва специализиран софтуер, имат изисквания и към операционната система, която техните ученици да използват. Разбира се, последните компютри Mac, които са с процесори на Intel, могат да работят с Windows, но вашият ученик или студент трябва да има добри компютърни познания, ако има намерение да носи Mac в училище, в което се работи предимно с РС-та с Windows. Защото може да му се наложи да извършва техническа поддръжка в три часа през нощта, когато РС частта на неговия Mac спре да работи точно преди защитата на курсовата работа за заверка на семестъра.

Една по-евтина настолна система с графичен чипсет, вграден в дънната платка, би била много подходяща за учениците от прогимназията. С един персонален компютър със средни възможности лесно може да се ползва образователен софтуер и да се посещават образователни уебсайтове. Но един ученик от горния курс или един студент би искал персонален компютър с по-голяма възможност за разширение, за да добавя устройства като телевизионни тунери или звукови карти. Колкото по-висок е корпусът на компютъра, толкова повече неща могат да се „натъпчат“ в него. За тази цел обаче трябва да купите модел с достатъчно мощно електрозахранване, в случай че искате в бъдеще да добавяте неща като графични карти с голяма мощност. Четириядреният процесор е просто задължителен за един студент по изобразително или друг вид изкуство, но нашите тестове показаха, че много по-важно е компютърът да има поне 2 GB памет.

Windows Vista е най-предпочитаната операционна система от повечето студенти. В днешно време дори компютрите Mac са съвместими с Windows. (Само дето трябва да инсталирате Windows отделно.) Ако смятате да използвате стари програми за малки деца, избягвайте 64-битовата версия на Windows Vista. Повечето от по-стария софтуер е програмиран с оглед на 32-битовата (и дори 16-битовата) версия, така че може и да не работи на персоналнитe компютри с 64-битова Vista. По-важното е, че 64-битовата Vista ще ви даде възможност да използвате цялата памет, за която сте платили при покупката на една система с 4 GB RAM, и на практика в нея е бъдещето. Mac OS 10.5 вече е 64-битова.

Елегантни преносими компютри за учащи и студенти

Ами ако лаптопът „ви е на сърцето“? Значи портативността е на първо място във вашия списък от изисквания. И вие знаете, че тя е свързана с нещо повече от избора на лаптоп с най-красив дизайн или с възможностите на тези, които използват вашите приятели. Трябва да намерите преносим компютър, „скроен“ според вашите нужди.

Ако не се занимавате с програмиране на приложения за управление на бази от данни или с графичен дизайн, не се захласвайте прекалено по различните модели процесори или по триизмерните графични карти. Трябва само да сте сигурни в едно: че имате 2 GB памет и батерия с достатъчно дълъг живот, която да ви позволява с едно зареждане да работите в продължение на няколко учебни часа или упражнения поред. Почти всеки лаптоп, предназначен за училище, се доставя с изобилие от портове за връзка и с някакъв вид вградена кабелна (Ethernet) или безжична (Wi-Fi) мрежова връзка. А една безжична технология, като мобилна широколентова връзка, ще е направо „върхът на сладоледа“. А като се има предвид масовото разпространение на цифровите фотоапарати и джобните видеокамери, един вграден четец за карти с памет и твърд диск с капацитет поне 160 GB ще помогнат на вашата система да остане модерна колкото се може по-дълго време.

Добрият гаранционен срок е от голяма важност, защото просто не можете да си позволите вашият лаптоп да излезе от строя. Почти всички преносими компютри днес се доставят с едногодишен гаранционен срок (който, ако искате, срещу допълнително заплащане можете да удължите с още две или три години). Добре е да ви е осигурена добра мрежа за поддръжка на клиента (customer support network), в случай че вашият твърд диск реши да се повреди точно преди да привършите курсовата си работа или съквартирантът ви залее лаптопа ви с бира или грозданка. Краткото време за отзив и способният персонал от службата за поддръжка са от критично значение за успешно завършване на семестъра или учебния срок.

Още ли сте стъписани пред стотиците хиляди варианти за избор? Не се плашете. Ние отсяхме различните варианти и съкратихме значително вариантите за избор, за да ви предложим системи, които представляват магически комбинации от възможности, производителност и цена. С едно забележително изключение (сигурно се досещате, че става дума за Apple) цените на настолните системи в нашия списък са под 1000 USD.

Първокласни персонални компютри за учащи се от средния курс (прогимназията)

Един ученик не може да живее с какъв да е настолен или преносим компютър. Тук ви предлагаме най-елегантните и най-модерни машини, за да сте подготвени за всичко, с което може да ви изненада новата учебна година. Никол Прайс Фейсиг

RIM Blackberry Peral 8120 (T-Mobile)
Цена от 149 до 349 USD
Ако общежитието, в което живеете, разполага с безжична Wi-Fi връзка, можете да говорите неограничено за 10 USD на месец чрез плана HotSpot@ Home на компанията T-Mobile (само за САЩ) с помощта на този елегантен и красив умен телефон. Неговите фантастични мобилни приложения обещават да улеснят следващата учебна година за вас.

 

Casio Exilim EX-Z9
Цена 150 USD
Превърнете вашите съквартиранти в звезди на онлайн видеото с помощта на този напълно автоматизиран цифров фотоапарат. Exilim EX-Z9 предлага видео с фантастично качество, може да прави отлични снимки на дневна светлина, а благодарение на приложения софту- ер може лесно да публикува заснетото в YouTube.

 

Western Digital My Passport Elite (WDML32 00)
Цена 199.99 USD
Няма да е трудно да си учите уроците и да пишете домашните си, ако посещавате лекциите и упражненията с този портативен твърд диск. Той предлага огромно дисково пространство и е въоръжен с удобен софтуер за архивиране. Всичко това опаковано в миниатюрно, красиво шаси.

 

Samsung YP-T10
Цена 129 USD за 4 GB 200 USD за 8 GB
Откроете се на фона на тълпата с помощта на този елегантен персонален медиен плейър. Той предлага Bluetooth връзка и запис на глас, УКВ радио и голям живот на батерията за дългите учебни дни.

 

Epson Stylus NX400
Цена 99 USD
Това многофункционално устройство струва почти колкото учебниците ви за следващата година, но предлага скорост, добри възможности и качествен печат на снимки – все качества, сравними с тези на многофункционалните мастиленоструйни принтери с петорно по-високи цени.

 

Кратък преглед на настолни персонални компютри

Посетете адрес www.pcmag.com, където ще намерите пълните прегледи на тези системи, както и резултатите от тестовете на други настолни компютри.

 

Кратък преглед на преносими компютри

Посетете адрес www.pcmag.com, където ще намерите пълните прегледи на тези системи, както и резултатите от тестовете на други преносими компютри.Съдържание: