Удължете живота на вашия лаптоп с помощта на някои хитри номера
Удължете живота на вашия лаптоп с помощта на някои хитри номера

PCMagazine, Брой 9
Категория: Хардуер , Компютърни системи , Преносими компютри
Етикети: лаптоп , SSD
PC MAGAZINE
12.9.2008


Не изхвърляйте вашия стар, бавен преносим компютър. Само с няколко от триковете, за които ще ви разкажем тук, можете да удължите живота му поне с една година.

През последните години цените на преносимите компютри спаднаха значително – но те все още си остават скъпо оборудване. За повечето потребители не е изгодно на всяка година-две да купуват нов лаптоп. Усилията да „изстискаме“ колкото се може повече „живот“ от нашия настоящ ноутбук, определено имат смисъл – ако искаме да получим максимална възвращаемост на нашата инвестиция в него независимо от цената му - 500 USD или 2500 USD. За щастие чрез разумни настройки и с помощта на някои аксесоари можете значително да удължите живота на вашия лаптоп.

Охлаждайте го
Колкото повече се нагорещява вашия ноутбук, когато работи, толкова по-голяма е вероятността някой от компонентите в него да се повреди. А ако редовно работите на него, лежейки в легло или кресло и използвайки възглавница в качеството на маса, вероятно запушвате отворите за охлаждане на машината – и допринасяте тя да се нагрява още повече, докато работи. Макар че не можете да направите много, за да охладите един лаптоп отвътре, определено можете да се справите с този проблем „отвън“. Започнете с охлаждаща подложка, която изтегля топлината от системата (и от краката ви) чрез два или повече вентилатора с USB връзка. Срещу тридесетина долара можете да си купите модел на Antec, DataStor или Targus. Така вътрешните вентилатори на вашия ноутбук няма да се налага да работят толкова интензивно, което ще доведе до значително удължаване на техния срок на експлоатация.

 

ТОПЛИНАТА УБИВА
Прегряването на компонентите на лаптопа може да стане причина за неочак- вани самоизключвания, в най-неподходящи моменти, както и за съкращаване на срока на експлоатация на лаптопа. Използвайте охлаждаща подставка, за да „изсмуквате” колкото се може повече топъл въздух, облекчавайки вентилаторите на вашия лаптоп.

Преминете на SSD
Всеизвестно е, че в един преносим компютър твърдият диск е ахилесовата пета. Какво да кажем обаче за миниатюрните информационни носители, за главите за запис и изтриване и за други движещи се части? Един удар или едно падане може да повреди необратимо твърдия диск. И разбира се, стандартните твърди дискове генерират много топлина. Решението: Solid State Disk (SSD). Изградени на базата на flash памет, която не губи съдържанието си при липса на електрозахранване, тези устройства нямат никакви движещи се части, което означава, че те генерират по-малко топлина. Те са много по-малко уязвими на удар, вибрации и високи температури. Следващия път, когато посетите магазина в търсене на нов преносим компютър (или решите да постъпите предвидливо и да смените сегашния си лаптоп с нов), търсете модел с SSD запаметяващо устройство. Но имайте предвид, че SSD устройствата понастоящем са много скъпи и имат по- малък капацитет за съхранение на дан- ни. Те струват около 15 USD на гигабайт, а максималният им капацитет е 128 GB. За разлика от тях твърдите дискове се продават на цена 50 цента на гигабайт, а максималният им капацитет е един терабайт. Тези данни обаче в бъдеще ще спадат и нарастват в зависимост от производството и търсенето.

Носете го внимателно, като яйце
Знаете как се случват катастрофите: например след усилен и напрегнат ден, изпълнен с пътувания, търговски презентации и какво ли не още, вие се прибирате в хотелската стая и първото нещо, което правите, е да хвърлите лаптопа заедно с чантата на леглото. Оттам той веднага пада на пода. Катастрофа! За да намалите риска от повреди, причинени от вас самите, изберете чанта, която осигу- рява максимална защита. Например компанията Targus предлага серия чанти за лаптопи, защитени с Dome Protection System, в комбинация с уплътнени странични стени и въздушни възглавнички за защита, така че екранът, страните и ъглите на вашия лаптоп да са защитени. А ако искате да имате малко по-красива чанта за вашия лаптоп, обърнете внимание на модела CODi Courier, носител на наградата „Избор на редакторите“. Тя има изваждаща се уплътнена торба, в която можете да поставяте преносими компютри с размери на екрана до 15 инча. Разбира се, всяка друга чанта за преносим компютър ще ви свърши работа, стига да има отделение за лаптоп, защитено с уплътнения.

Когато носите лаптопа си без чанта, избягвайте да го подлагате на натиск или удар. Не го дръжте за ъглите; използвайте страните или средата му. Виждали сме много спукани шасита на лаптопи заради невнимателно носене. Това евентуално би довело до повреда на вътрешните компоненти.

Грижете се за вашата батерия като за бебе
Едно от неизбежните неща в живота – освен смъртта и данъците – е, че рано или късно батерията на вашия лаптоп ще се износи. След колко време, зависи от начина, по който се грижите за нея. Според Ръс Рейнолдс от компанията Batteries Plus една типична батерия за преносим компютър издържа около 500 цикъла на зареждане/разреждане – или от 18 месеца до три години при нормална употреба. За да се доближите до максимум до тези цифри, сваляйте батерията, когато преносимият компютър е на захранване от мрежата (например, когато работите в офиса или вкъщи). Ако я оставите, захранването от мрежата може да предизвика прегряване и презареждане на батерията – а това е най-честата причина за ненавременна повреда според Рейнолдс. Когато работите на захранване от батерия, използвайте машината, докато получите предупреждение за нисък заряд на батерията. След това оставете същата да се зареди напълно. Така ще намалите до минимум общия брой на зарежданията и разрежданията (не забравяйте, че имате право само на 500). Освен това Рейнолдс препоръчва да държите както вашия преносим компютър, така и батерията му в хладно, сухо и добре вентилирано помещение, тъй като, ако ги държите на горещо място, също намалявате срока на експлоатация на батерията.

Грижете се за вашата батерия като за бебе – част 2
Ние харесваме режима Standby не по-малко от вас: той позволява стартирането и изключването на лаптопите за секунди, а не за минути. Но и при него се консумира известно количество електроенергия, което означава, че вашата батерия малко по малко се изтощава, дори преносимият компютър да е „изключен“. Следователно вие изразходвате ценните и ограничени по брой цикли на зареждане и разреждане на батерията. Избягвайте този капан, като използвате режима Hibernate: той запазва текущото състояние на вашия ноутбук, като го записва на твърдия диск като файл – а файлът не изисква електроенергия. Когато рестартирате системата, Hibernate просто зарежда този файл, връщайки ви на мястото, където сте „напуснали“ – също като Standby. Използването на режима Hibernate отнема няколко секунди повече, тъй като е свързан с пълно изключване на лаптопа. Още съвети във връзка с батериите на лаптопите ще намерите на адрес www.go.pcmag.com/boost_battery_life.

Форматирайте твърдия диск
Можете ли да си спомните колко пъти сте чували следния въпрос от своите приятели и роднини: „Да си купя ли нов компютър? Старият работи много бавно!“. Истината е, че с течение на времето Windows се задръства с цифровия еквивалент на холестерола: нарушени файлове, изоставени и ненужни елементи от Registry и може би дори шпионски софтуер и вируси. За щастие можете да „отпушите“ артериите на операционната система, като форматирате твърдия диск и инсталирате Windows отново. Това е трудоемка и отнемаща време работа, но след това ще имате бърза машина в отлично здраве – вероятно не толкова бърза, колкото когато сте я купили, но в много по- добро състояние, отколкото преди форматирането.

В повечето случаи можете да извършите тази хирургическа операция с помощта на диска за възстановяване на системата, предоставен от нейния производител: просто извършете първоначално зареждане от него и следвайте указанията „стъпка по стъпка“. Но преди да започнете, не забравяйте да прехвърлите всичките си документи, електронни съобщения, маркировки в браузъра и други важни данни на мрежово запаметяващо устройство, на външен твърд диск или на оптически дискове (компактдискове или DVD дискове). Уви, не можете просто да клонирате вашия твърд диск и да го възстановите след форматиране; така ще възстановите всички проблеми, които сте имали преди. Вместо това използвайте обслужваща програма за архивиране, като Genie Backup Manager Pro 8.0 (носител на наградата „Избор на Редакторите“), за да архивирате вашите файлове и настройки на споменатите по-горе външни носители. След като завършите процеса на възстановяване на системата, инсталирайте отново вашите приложения и възстановете данните си. Сега обаче вашата стара и бавна система ще е като нова и в резултат би трябвало да работи още дълго време.

КАКВО ДА НЕ МУ ХАРЕСАШ?
Режимът Hibernate съчетава удобството на Standby с пестенето на заряда на батерията, осигурено от пълното изключване на компютъра.

 

ФОРМАТИРАЙТЕ ТВЪРДИЯ ДИСК, БЕЗ ДА ПЛАЧЕТЕ
Също като вентилатора на вашия лаптоп Windows събира мръсотия с течение на годините. Форматирайте твърдия диск и инсталирайте отново Windows – но първо архивирайте файловете с помощта на Genie Backup Manager.

 


Съдържание: