Google Chrome – блясък и технология
Google Chrome – блясък и технология

PCMagazine, Брой 9
Категория: Интернет , Интернет достъп
Етикети: информационна сигурност , интерфейс , уеб браузър , Google Chrome
PC MAGAZINE
12.9.2008

Google Chrome – блясък и технология

Google удържа на обещанието си и в уречения ден (3 септември) пусна за свободен бета-достъп своя собствен браузър. Заедно с него се появи и увлекателен комикс, който запознава всеки със замисъла, основните принципи и процеса на създаване и тестване на Google Chrome. Комиксът е наистина симпатичен и забавен, макар че на моменти доскучава, но като цяло е чудесен опит да се обяснят на масовата аудитория идеи като разделни процеси, независимост на задачите, защитено адресно пространство, създаване на плъгини и уебприложения.

Основните насоки
Chrome се е опитал да реши наведнъж всички болежки на съвременния уеб. Като например, да осигури стабилна работа на всички типове уебприложения, да оптимизира производителността и рендъринга, да осигури максимално опростен интерфейс и да гарантира пълна съвместимост с наличното уебсъдържание.

Интерфейсът
Минималистичен. Изчистен. Няма тежка графика, ефекти, лъскави елементи. Съответно няма редици с икони, няма десетки падащи менюта, а заглавната лента е едва загатната, като при максимизиране тя изчезва и най-горе застават „ушетата“ на отделните табове. Много елегантен, семпъл и приветлив, но и прагматичен дизайн. Ще ви хареса. Симпатяга. Адресната лента е универсална – тя автоматично допълва URL, подсказва ви популярни сайтове, напомня последно въведени адреси и т.н. Ако напишете фраза или ключова дума (без да е име на домейн с точния синтаксис), Chrome директно прави справка с Google и показва върнатите резултати. Съответнопри стартиране Chrome ви посреща с умалени картинки на най-често посещаваните от вас сайтове. Което е доста издайническо, ако някой друг случайно реши да стартира Chrome без ваше знание. Но Google са помислили и за това – Chrome притежава режим „инкогнито“, който не води отчет кои страници отваряте. Така че, драги ми порноманиаци, спокойно, няма да бъдете компрометирани. И накрая – особено ценна е допълнителната търсачка, която също присъства в началния екран. Тя служи да преравя историята и позволява бързо да намерите вече посетен сайт, който спешно ви трябва отново, но не можете да се сетите какъв е точно адресът му. Друга интересна възможност е да местите, сливате и отваряте разделите чрез влачене и пускане – просто ги хващате за „ушите“ и поставяте там, където е необходимо. Може да им разменяте местата, да ги „метнете навън“ в нов, външен прозорец или каквото ви хрумне.

Сигурност
При Chrome всеки един плъгин, при- ложение и съответно вътрешен прозорец (или иначе казано „таб“ или „раздел“) е „опакован“ в свой собствен процес, без да му се дава възможност да „мърда“ навън и да извършва своеволна комуникация с външна среда. Представете си го като стая под карантина. Лишен е от права, може да извършва определени изчисления, но няма възможност да записва файлове или да извършва четене от ключови папки и зони (десктоп, My Documents, регистъра на Windows и системните му папки). По този начин всеки един зловреден софтуер е „заключен“ и няма как да рови, търси, да копира и съответно да извлича и прехвърля лична информация, дори и тя да е отворена в друг таб на същия браузър. В момента, в който затворите браузъра (или таба), всичко изчезва с него завинаги, все едно „затворническата килия“ е унищожена заедно с онова, което е било в нея.

 

Стабилност
Второто предимство на този „пясъчен“ подход (точният термин на английски е sandbox или буквално това е „пясъчник“, място, където си играят децата, без да ходят и цапат другаде) е, че проблеми в един таб не влияят на другите табове по никакъв начин. Нещо повече - всеки си има свое заделено адресно пространство и при срив на някой от вътрешните прозорци това не води до увисване на целия бразузър. Всъщност при проблем изниква само “Тъжният таб“ или едно гузно, но доста миловидно съобщение за грешка при показването на уебстраницата.

 

Никакви измами
Chrome може да използва самостоятелни процеси за всеки таб и плъгин, но това не значи че браузърът е сляп. На практика Chrome разполага със списък (който постоянно се обновява) с адресите на доказано и предполагаемо опасни сайтове, където може да бъдете измамени, да бъдете подлъгани да въведете важна лична информация (потребителски имена, пароли за достъп, номера на кредитни карти, банкови сметки), както и места, откъдето има голяма вероятност да свалите програми и съдържание, заразено с вируси, или друг вреден софтуер. Ако попаднете на такова място, Chrome, подобно на Firefox, първо извежда предупреждение за заплахата на червен фон. Ако сте напълно сигурни, че сайтът е безвреден, може да продължите.

Още екстри
Chrome е базиран на рендващия алгоритъм WebKit (тоест е наследник на Konqueror и понастоящем пряк „роднина“ със Safari и други популярни браузъри), изключително търпеливо и щателно тестван, като гарантира 99% коректно извеждане на сайтовете в интернет, оптимизиране за работа с JavaScript приложения и позволява разработване на уебприложения, предназначени специално за него (т.нар. gears).

Естествено най-голямото предимство на Chrome е, че е съобразен с нуждите на Google общността. Ако имате акаунт в Google Mail, разглеждате картите на Google, качвате снимки с Picasa, това определено е вашият браузър.

Конкуренцията
Определено Google Chrome няма да преобърне текущото статукво при битката на браузърите (въпреки изказванията, че за един ден делът на Chrome е скочил на 1%), но определено застава на страната на „свободните“ в общата им борба срещу монопола на Internet Explorer (чиято финална осма версия се очаква съвсем скоро). Mozilla е в тясно сътрудничество с Google и не вижда Chrome като директен съперник, а по-скоро като съмишленик и „брат по оръжие“ на Firefox. Opera също приветства появата на Chrome, като естествено единствените, които няма как да останат доволни, са Microsoft. В крайна сметка Internet Explorer губи почва под краката си и Chrome определено ще е поредното силно оръжие, което да сложи край на неговата хегемония. Понесоха се дори слухове, че от централата в Редмънд планират да заведат антимонополен иск срещу Google, понеже чрез Chrome Google е в състояние да интегрира по великолепен начин своите услуги като онлайн поща и онлайн офиспакет. Доколко това ще се случи, е рано да се каже, но ако Chrome отхапе по-сериозно парче от територията на и без това отслабения Internet Explorer, Microsoft ще реагират със сигурност и няма да се посвенят да обвинят Google в своите собствени грехове.

Проблемите
Не забравяйте, че все още проектът е в бета-фаза, коетоще рече, че Google автоматично си измиват ръцете. Да, продуктът на теория и практика не е напълно завършен. Някои сочат като недостатъци прекалената му опростеност (която е твърде стряскаща за повечето напреднали потребители), други успяха да намерят пролука в сигурността (дължаща се на ядрото WebKit и Java), която позволява да потребителите да бъдат подведени и да стартират (противно на обещанията) изпълними файлове. Трети се оплакват от липсата на достатъчно дълбоки и качествени настройки. Но така или иначе началото на Chrome е обещаващо.

Впечатленията
Аз съм с изцяло положителни впечатления от Chrome. Много е симпатичен, лек, пъргав. Наистина адски бърз браузър. Не се наемам с крайни твърдения, но ако го тествате, ще видите, че се зарежда и рендва страниците доста по-бързо от Firefox и дори от сочената като спринтьор в това отношение Opera. Второто, което ми допадна, е че Chrome е изцяло подготвен за ерата на Web 2.0. Разходих се из доста авангардни и капризни сайтове с много Flash, с много специфичен код, различни вградени приложения и интерактивни елементи и в крайна сметка се натъкнах на чудесно рендване. Отделно не е нужно да инсталирате всеки път плъгини или поне не най-важните – можете направо да отворите YouTube и да гледате клипове, без да се налага да изтегляте външни плейъри, и т.н. Самата инсталация на Chrome е много бърза, почти неуловима. А, да, локализацията на български заслужава добри думи, като обхваща не само интерфейса, но също така помощните модули и уебстраницата на продукта.

В крайна сметка
Тествайте Chrome. Почти задължително е. Сайтът е лесен www.google.com/chrome. Има много сериозна опасност да ви хареса, още повече че автоматично импортира всички настройки и отметки от вече съществуващи браузъри (вкл. Firefox), съответно преминаването е напълно безболезнено и бързо. – Светлин Светлинов

 


Съдържание: