Есенен монтаж на летните кадри
Есенен монтаж на летните кадри

PCMagazine, Брой 9
Категория: Фото редактори
Етикети: Adobe , фото редактор
PC MAGAZINE
12.9.2008

Есенен монтаж на летните кадри

Най-забавните и практични програми за любителска видеообработка.

Лятото, поне отпускарското, свърши. За жалост. Предполагам, както с повечето от нас се случва, и вие сте се прибрали от морето (или планината) късно неделя вечер (след изнурително шофиране по претоварените магистрали) и понеделник рано сутрин сте се появили омърлушени в офиса. И съответно, макар че са минали уикенд или два, все още не ви е останало време да подредите снимките, да свалите клипчетата, камо ли да монтирате някое забавно филмче за веселите преживелици на плажа примерно. Предполагам, повечето от вас са имали време да снимат на воля – портативните любителски камкордери се продават на доста достъпни цени (дори и в България) и ако ви предстои да се вживеете в ролята на домашен монтажист, може би ще ви е интересен нашият обзор на обикновени програми за непретенциозна видеообработка. Постарали сме се да изберем най-популярните, достъпни и обичани приложения.

Adobe Premiere Elements 7

„Елемент“-арният (шегувам се) подход на Adobe се оказа изключително печеливш. Идеята е ясна - да опростиш елитна професионална програма и да я пригодиш за нуждите на обикновения потребител, като запазиш голяма част от нейните възможности. Така на бял свят се появиха първо Photoshop Elements (любителски вариант на Photoshop), а след него и Premiere Elements, която пък е „домашен“ вариант на самата Premiere Pro. Седмата версия беше обявена буквално дни преди предаване броя за печат, така че ревюто й е съвсем, съвсем топло.

20 GB свобода

Новостите в нея са малко. Не че някога е имало повече де, но този път е наблегнато върху едно – съхраняване на видеоматериалите ви. Не се шегувам, няма нищо по-ужасно от това да се срине твърдият диск или някое DVD да откаже да се прочете, така че Adobe ви осигуряват 20 GB онлайн пространство (към photoshop.com), където може автоматично (директно от самата програма) да качвате вашите клипове, сглобени филми, снимки и аудиоклипове. За всеки случай, ако не дай си боже нещо се случи с домашния ви компютър или лаптоп. Естествено, за този абонамент е нужно да плащате редовно, но пък бонусът е, че можете да имате достъп до филмчетата си навсякъде (стига да разполагате с връзка към интернет) и да ги показвате на приятели, без да мъкнете лаптопи и дискове.

Звучи доста отвлечено и дори нереално за родния пазар наистина, но пък създаването на необходимата инфраструктура и поддръжката на толкова сериозна сървърна база за съхранение, пък било то и на любителски филми, си е амбициозна задача, по силите на голяма корпорация като Adobe. За жалост, по всяка вероятност, само отвъдокеанските й клиенти ще останат щастливи...

Иначе Premiere Elements е станала още по-лъскава и шарена, съответно още по-усмихната и дружелюбна откогато и да било досега. Adobe са добавили много бонус съдържание, което да стопли душата на всеки обикновен потребител. Това включва още шаблони, обучаващи уроци, нови преливки, ефекти и още, и още.

Това води само до едно – повсеместен мързел. Сериозно ви казвам, тази програма може да разглези и най-примерните от вас, та дори хората, занимавали се по-обстойно с видеомонтаж.

На първо място, Photoshop Elements e в състояние да анализира заснетия материал, да го раздели автоматично по сцени, след което да ги маркира и подготви за обработка. (Като вече е до- бавен импорт от AVCHD камкордери!) От вас се иска просто да харесате онези, които са подходящи, и да ги подредите в желана от вас последователност, като използвате… влачене и пускане.

На второ, на практика не се налага да се ангажирате мисловно с преливки, ефекти, оформяне на титли и текст. За целта Adobe са ви подготвили готови теми (themes). Избирате си някоя от тях (естествено холивудската е най-лъскава) и програмата свършва останалото напълно самостоятелно.

Резултатът е доста забавен, но и впечтляващ. Монтираното филмче изглежда някак си професионално, елитно, сякаш е пипнато от разбирач. Не се учудвайте, ако получите поздравления от познати и приятели, но не им казвайте вашата малка тайна.

Естествено, ако егото и любопитството не ви оставят на мира, може да запретнете ръкави и да свършите всичко сами, като използвате наличните инструменти, които ви предоставя Premiere Elements 7. Това е хубавото на тази програма – хем позволява на начинаещите и нетърпеливите да сглобят собствени проекти за няколко минути, хем пък разполага с достатъчно дълбочина и средства, които да ангажират вниманието на истинските ентусиасти.

Premiere Elements 7 притежава поддръжка на работа с писти (чийто максимален брой може да достигне 99, почти като при професионалните редактори), богат избор от преливки и много добре изпипани средства за художествено оформяне на текст. Инструменти за рязане, местене, вмъкване, триминг и т.н. Аз останах много щастлив от допълнителните ефекти за стабилизиране на картината (примерно, ако сте снимали в движение от лодка или влак), но като цяло ефектите постигат умопомрачителен резултат. Ако проявите въображение, може да разнообразите филмчето – особено ако сте заснели повече еднообразни пейзажни сцени – може да добавяте статични обекти и да ги анимирате (примерно да поставите коронка на главата на лъв, заснет в зоопарка) и дори да комбинирате картина в картината (екстра, уж достъпна само в професионалните приложения).

Естествено може да добавяте допълнително озвучение, като например външни музикални файлове (като дори синхронизирате ритъма с картината – програмата сама разпознава бийтовете на песента и ги натъкмява спрямо началото и края на сцената), да запишете ваши собствени коментари с микрофон и т.н.

И накрая идва резултатът – публикуване на готовото видео. Седмата версия на Premiere Elements поддържа опростен ауторинг, тоест можете да създадете пълноценно съдържание за DVD с начален екран, менюта, линкове и бързо прескачане между отделните сцени. Индексирането и линковете са задача на програмата, от вас се изисква да въведете названията и последователността им. Няма за какво да се тревожите относно дизайна им – както и с монтажа, тук имате достатъчно шаблони, от които да избирате. Естествено може да промените това, което не ви харесва, да вмъкнете собствени графични файлове и т.н, но като цяло наличните готови предложения са достатъчно изпипани. Интересното е, че готовият проект може да бъде записан не само върху DVD, но и върху Blu-ray (стига да e налице подходяща записвачка). Но не е задължително да пърлите дискове, за да покажете вашите отпускарски, купонджийски или пътешественически преживелици – можете да ги качите директно в YouTube, къде другаде, или да ги конвертирате в FLV формат за личната си страница примерно, както решите. Или пък да ги прехвърлите към iPod или смартфон – вие си решавате. Приложението разполага с наистина адски много експортни филтри плюс специални оптимизиращи алгоритми (включително преобразуване от NTSC към PAL и обратно), за да осигури съвместимост с всякакви платформи и формати.

Недостатъци в Premiere Elements трудно бихме могли да открием. С изключение на системните изисквания, особено, като обработвате в HD. Но това е „болното място“ на всеки видеоредактор в наши дни. Иначе е пипнато навсякъде, като са добавени много екстри, които уж са запазени за профи потребители. Интерес- ното е, че приложението може дори да се достави в комплект с Photoshop Elements (при това на доста агресивна цена), като двете са интегрирани чудесно и споделят общ интерфейс и допълнителен органайзер за бързо търсене, маркиране и споделяне на медийни файлове. И съответно представляват (поне по намеренията на Adobe) най-цялостният и пълноценен комплект за домашна обработка на снимки и видео.

Ulead Video Studio 11.5

  

Ulead от две години близо са собственост на Corel, така че дори и при домашните видеоредактори вече може да видим отново старото канадско- калифорнийско съперничество между Corel и Adobe, въпреки че VideoStudio все още носи логото на Ulead.

Този видеоредактор премина като свръхзвуков самолет през няколко поредни версии, без да демонстрира кой знае какви новости. Учудващото този път е, че Corel не са проявили обичайната си наглост за кръгло номериране (явно отчитайки критиките на не малко редактори като моя милост) и скромно са добавили само „половинка“ след 11.

Въпреки агресивния маркетинг, който Adobe демонстрират в популяризирането на Premiere Elements, Ulead Video Studio по абсолютно нищо не му отстъпва. Нищо. Сякаш двете компании (а и не само те де) са преписвали едни от други като третокласници на контролно и в тетрадките с описанията на новите възможности на продуктите им може да намерим почти едни и същи новости и подобрения.

Всъщност тук не става въпрос за някаква форма на плагиатство, просто тенденциите в развитието на потребителската електроника и компютрите принуждават разработчиците да вървят в една посока.

Ulead Video Studio в новата си версия осигурява напълно функционален съпорт на висококачествено видео. Може да използвате всякакви източници на HD, като естествено на първо място са популяризиращите се ACHVD и HDV камкордери. Цените на тези скъпи играчки падат доста последователно, съответно познавам не малко хора в България, които снимат изцяло в HD, и разликата наистина е потресаваща. Ulead Video Studio няма да протестира, без значение от вида на видеосигнала, като нищо не му пречи да разпознае и картина в максимален FullHD формат и резолюция 1920х1080. Звучи наистина стряскащо, само допреди година-две единствено професионалните видеоредактори имаха опции за FullHD обработка.

Естествено Ulead Video Studio разполага със средства за директно прехвърляне на видеосигнала върху твърдия диск, разпознаване и „нарязване“ на сцените в отделни клипове, които след това могат да бъдат подредени за генериране на цялостен филм. И отново всичко това изцяло в HD резолюция. Тоест Video Studio покрива пълния монтажен – от извличането от камкордера до записа върху диск – изцяло в HD при максимална резолюция!

 

Можете да използвате опростен монтаж, където просто трябва да наредите в клетки отделните клипчета или да се захванете сериозно и да се „помъчите“ с писти, инструменти за разцепвене, триминг и местене, както и ръчно редактиране на звуковия канал и добавяне на музикално оформление и говор. Звучи сложно, но е адски лесно. Пистите под Ulead Video Studio 11.5 не изглеждат толкова плашещо, можете да добавяте колкото са ви необходими, а разцепването по клипове и подреждането са като с „истинска“ лента и ножици. Кръц-кръц! Хубавото е, че може да наслагвате видео върху видео, снимка върху видео и да добавяте текст, чието оформление е улеснено с наличието на достатъчно шаблони.

Тайванците (Ulead са тайванци, да ви припомня, все пак, макар и под канадска шапка) както винаги са затрупали нас, обикновените любители, с тонове благинки, малки сладки бонуси и улеснения. Като например 8 шаблона за бърз монтаж, с които, подобно на темите при Premiere Elements, се спестява ръчното добавяне на преливки и ефекти, и филмчето бързо придобива цялостен и завършен облик. При това за нула време. Имаме нови ефекти (като например за автоматична настройка на цвят, тоналност и премахване на „снежинки“), допълнителни макети и флаш анимации за подготовка на DVD/BluRay менюта, рамки и какво ли не още.

 

Обърнато е специално внимание на субтитрите. Естествено нас не ни вълнува чак толкова поддръжката на японски и китайски йероглифи, а по- скоро опцията за импорт на свалени от нета филми заедно с техните субтитри в .srt формат. Които впоследствие могат да се синхронизират и „изпекат“ заедно с видеото в DVD формат.

Интересното е, че след като при- ключите, програмата е в състояние да „измете“ всички неизползвани от вас елементи (снимки, части от изрязани клипове, излишни клипове и т.н.), като ги архивира или изтрие и по този начин освободи автоматично място върху твърдия диск, като ви спести ръчното почистване. Това е особено важно, ако работите в HD, където обемите на видеофайловете са големи.

Експортирането на готовите проекти обхваща, както ви споменах, DVD и BluRay, но също така може да подготвите мултимедийни файлове за различни преносими устройства, телефони, преносими игрални конзоли, iPod и, разбира се, присъства опция за директно публикуване в YouTube. Важно е да се отбележи, че Ulead Video Studio притежава оптимизиран и по- бърз MPEG енкодинг плюс опции за прецизна настройка на качество.

 

Cyberlink Power Director 7

 

Кой тайвански видеоредактор е по-популярен? Ulead Video Editor или Cyberlink PowerDirector. Честно, не мога да ви кажа, но сякаш рожбата на Cyberlink е по-обичана и по-разпространена, отделно пък трябва да посоча факта, че голяма част от производителите на различни видове хардуер (основно камкордери и уебкамери) включват PowerDirector заедно с драйверите в окомплектов- ката на своите продукти.

Cyberlink PowerDirector е чуде- Cyberlink Power Director 7 сен пример за user-friendly продукт – лесен, бърз, дружелюбен, усмихнат. Подобно на Premiere Elements той успява хем да даде спокоен старт на начинаещите, хем разполага и с достатъчно интересни функции за по-напредналите.

Акцентът в седмата версия, както може би се досещате, е поставен върху HD. Няма начин, никой не може да си позволи да изпусне темповете на развитие в индустрията, още по- малко пък Cyberlink. Програмата осигурява поддръжка на висококачествено видео във всички утвърдени формати, включително Windows Media Video HD (WMV-HD), който не присъства при конкурентните продукти. Това е голям бонус за всички, които са се оборудвали с най-ново поколение камкордери (аз не съм сред тях, все още цени от порядъка на 900 евро ми се струват солидни) и искат да се насладят на цялата прелест на HD видеото – детайлност, яркост и цветове. Нищо че става въпрос за любителски кадри.

 

 

Всъщност дефиницията за „любителски“ вече се измества и придобива по-профи аспект (както ви казах, няма нищо случайно във факта, че Adobe лансират своя домашен видеоредактор, като използват името на Premiere) и PowerDirector успяват да вместят някои по-напреднали функции, като например PiP или Picture in Picture. Тоест може да комбинирате видео върху друго видео, видео върху снимка или най-забавният вариант – да накарате обектите (примерно изображения) да се движат насам-натам върху екрана. Истински композитинг, все едно работите с After Effects или Combustion. Шегувам се, разбира се, но никъде другаде не съм срещал толкова забавен начин за съчетаване (и раздвижване!) на различни статични медийни формати.

Но ако ви е обхванал вселенски мързел и нямате желание да редите и обекти върху времевата линия, да ги режете и подреждате, както и да разглеждате всичките тези библиотеки с преходи и ефекти, PowerDirector има готово решение за всичко – Automated Video Editing. Програмата сама си подрежда сцените, слага си преливките, добавя си ефектите, пипва цветовия баланс. Освен това Cyberlink са я научили автоматично да прави слайдшоу от избрани от вас снимки, а звуковото оформление може да бъде синхронизирано по бийтове спрямо отделните кадри. Както виждате, помислено е за всичко. Включително и за... запис. PowerDirector ви позволява да извършите сносно „мултиканално“ (хе-хе) аудиомиксиране, като регулирате нивата на музикалния фон, гласовия коментар и допълнителните звукови ефекти. Те са много забавни и можете (подобно на ТВ предаванията с домашни клипове и скрити камери) да подсилите ефекта от различни весели случки – падания, удари, подхлъзвания и т.н.

Внимание заслужава онлайн интеграцията. Вярно, PowerDirector не предлага опция за съхраняване на видео, както това прави Premiere Elements, но пък ви позволява да извличате ваши снимки, качени на Flickr, или (което е по-ценно) достъп до фотосите на любители/професионалисти, предоставени за всеобщо свободно ползване. Flickr е необятен и може да намерите наистина адски ценни кадри – било то за слайдшоу или за фон.

Освен това Cyberlink са организирали и подкрепят и доста прилична общност в интернет, която ви осигурява много благинки – нови шаблони, ефекти, звуци и мелодии. Естествено може и да качите ваши идеи и проекти, стига да се запалите сериозно по домашния видеомонтаж, разбира се.

 

Pinnacle Studio 12 Plus

 

Тази програма е ветеран вече повече от 10 години. И се ползва с доста добра репутация, като авторите й твърдят, че това е най-продаваният софтуер за видеообработка в света в момента. Вие преценете дали казват истината... Иначе от няколко години Pinnacle Systems е притежание на Avid, но въпреки това продължава да продава и разработва продуктите под собствения си брандинг, като най популярният сред тях е точно Pinnacle Studio. Всъщност тази програма има три варианта – опростен (Simple), разширен (Plus) и ултимативен (Ultimate Plus), като според мен реално внимание заслужава единствено „разширеният“, понеже се вмества в приемлива ценова граница и доста добре балансирани възможности.

Версия 12 е изключително обемиста (винаги съм се чудел защо Pinnacle всеки път пускат любителски програми, които заемат цяло DVD...), но като изключим тази подробност, Pinnacle Studio 12 Plus се нарежда на първа линия в надпреварата заедно с всички представени в този обзор видеоредактори. Дружелюбен интерфейс, разширена времева линия, поддръжка на множество писти, голям избор от преливки и ефекти, възможности за запис в различни формати и т.н.

Най-важната новост касае обработката на висококачествено видео в нативен формат. Или, иначе казано, можете да извлечете, монтирате и запишете HD клипове, без да се налага междинно прекодиране, загуба на качество, като всички действия с HD видеото се извършват в реално време. Това е много важно с оглед смяната на поколенията и навлизането на HD камкордерите. Въпреки това нищо не пречи да работите с добрите стари формати (като PAL), а най-хубавото е, че Pinnacle, подобно на професионалните приложения, позволява директно да смесвате разнородни типове медиа в различни резолюции и кодеци, без предварително да ги конвертирате и уеднаквявате като параметри.

Втората голяма сила на Pinnalce е работата с повече от една писта плюс възможност за влагане на картина в картина и (обърнете внимание) използване на Chroma Key ефект, или „изрязване“ на фон. Chroma Key функции присъстват и при PowerDirector и при Ulead VideoEditor и целта им е да ... заблудите противника. Също както правят в телевизията и киното, така че нищо не пречи да се заснемете у дома пред тапетите (или най-добре пред светъл, равномерно зелен екран), след това с помощта на Chroma Key да отстраните фона и на негово място да поставите каквото ви хрумне – изглед към хавайските вулкани, пейзаж от Антарктида или... метеорологична карта на България с температури и облачета. Също като Минчо Празников.

 

Монтирането на филмите, поне за мен, е също толкова директно, опростено и бързо, колкото при PowerDirector или Premiere Elements, основно се налага да извършвате „влачене и пускане“, а ако ви засърбят ръцете, можете да обърнете внимание на времевата линия, да добавите повече пътеки, да се заиграете с преливките и да вмъкнете добре оформени титри и текст. Явно Pinnacle вземат „лош“ пример от Cyberlink и останалите конкуренти и също са вградили автоматично разпознаване на отделните сцени плюс „мързеливите“ механизми за директен, автоматичен монтаж. Който свършва цялата „мръсна“ работа и макар да ви отнема творческото удовлетворение, ви спестява разучаване, чакане и експериментиране. Налице са различни стилове и шаблони, така че само с няколко кликвания може да придадете точно определено настроение и стил (даже холивудски стил!) на крайния резултат.

 

Все пак на мен ми беше интересно да пробвам опциите за анимиране. Използва се принципът на ключовия кадър и съответно може да накарате снимка или клипче да се „разхожда“ наляво- надясно върху основната видеоподложка. Забавен е и генераторът, който създава приятна, ненатрапчива мелодия за музикално оформление на филмчето (може да избирате между различни теми) и я напасва спрямо дължината му.

Иначе последната версия предлага нови опции за експортиране и директен запис върху Blu-ray носители, опростено публикуване в интернет и специални конвертори, които позволяват да гледате клипове на преносими конзоли и смартфони.

Sony Vega Movie Studio 9

Да, Sony освен всичко друго се занимават и със създаване на софтуер за видео- и мултимедийна обработка, който, общо взето, е тясно свързан с техните потребителски продукти (любителски и професионални) за заснемане – различни типове камкордери, фотоапарати и професионални видеокамери. Преди около 5 години Sony закупи Sonic Foundry (приликата в имената е съвсем случайна), а това е фирмата, подарила на света приложения ката Sound Forge, Vegas Audio и Vegas Video. Сега, точно когато бумът (започнал преди 2-3 години) на любителското видео продължава да се разраства, Sony се опитват да лансират свой собствен продукт за домашна видеообработка. Името е дълго, но присъствието на думичката Vegas ни подсказва, че Movie Studio на Sony трябва да носи добрите стари традиции на професионалния Vegas Video.

И това наистина е така. Movie Studio 9 ми хареса, понеже наистина е много директен и разбираем, с малък инсталационен обем и ниски системни изисквания. Освен това, явно разчитайки на част от ядрото на Vegas Video, настоящата програма се оказа сравнително по-бърза и производителна от конкуренцията. Това е моето лично впечатление.

Възможностите й са повече от задоволителни за този клас софтуер – процесът е опростен, като е концентриран в познатите три ключови стъпки – извличане на суровото видео, монтаж и публикуване/запис на готовия проект.

Извличането (или прихващането) си е обичайно, разпознаването на външен камкордер в моя случай мина без проблем, като Movie Studio 9 може да извършва автоматично разпознаване и разделяне на суровото видео по сцени.

Които след това трябва да „монтирате“. Единият вариант е просто да ги подредите в определена последователност, да им „плеснете“ по няколко преливки както дойде плюс два три ефекта заедно с малко текст и музика за разнообразие. С което ще сте поредният ентусиаст (има ги безброй, може да им се насладите в YouTube и Vbox7), който е претупал нещата. Ако приемате съвет, според мен няма закъде да бързате, отделете мъничко време - приложението притежава толкова хубави възможности, с които може да сглобите наистина интересен проект.

Може да се възползвате от гъвкавата времева лента, адски практичния интерфейс (рязането, местенето и „зашиването“ на клипчета и сцени не изисква никакви специални умения). Същото важи и за добавянето на преливки (влачене и пускане) и ефекти (пак влачене и пускане). Текстът се обработва лесно, като присъстват средства за създаване на примамливи заглавия с дълбочина, „3D“ вид и светлосенки.

Movie Studio 9 ви позволява да импортирате всякакъв тип медиа, като особено забавни са възможностите за вмъкване на статични изображения и тяхното анимиране. Всъщност може да си направите и филм само от снимки – като карате „камерата“ да се приближава, отдалечава и „изследва“ върху изображението отблизо. Това е чудесен начин за подготовка на слайдшоу и особено на презентации, включително бизнеспрезентации, от различни снимки, в случай че не притежавате камкордер или друго видеоустройство. Освен това програмата работи в „безопасен“, неразрушителен режим, тоест всяка промяна, която извършите върху клиповете (рязане, настройка, ефекти и т.н.) се прилага върху техни копия, а не върху оригиналите. Те си остават непокътнати.

 

 

Единственият недостатък на Sony Vegas Movie Studio e, че НЕ поддържа HD видео нито като импортиране, да не говорим пък като възможности за директна обработка в нативна резолюция. Но ако не притежавате HD камкордер, това не е болка за умиране, може да си сглобите нормално DVD, като присъстват функции (плюс съответните шаблони) за създаване на фонове, текст и навигационни DVD менюта. Явно за да измият срама от липсата на HD съпорт, Sony са добавили още симпатични бонуси, вградили са „вълшебници“ за бърз монтаж (които могат да свършат всичко вместо вас, само им кажете какво да правят! :) и не на последно място са свалили значително цената на Vegas Movie Studio 9, който се предлага близо двойно по-евтино в сравнение с останалите приложения, които представихме в настоящия обзор. – Светлин Светлинов

 


Съдържание: