Нова кошница от сънища - Dream weaver CS4
Нова кошница от сънища - Dream weaver CS4

PCMagazine, Брой 9
Категория: Приложен софтуер
Етикети: софтуер
PC MAGAZINE
12.9.2008

Нова кошница от сънища - Dream weaver CS4

Dreamweaver има повод да почерпи. Прави юбилей, навършва 10 години и определено този продукт, разработетен от Macromedia, но вече ключов елемент от портфолиото на Adobe, има с какво да се гордее. Но без суперлативи, всички добре познаваме Dreamweaver, така че да насочим бърз поглед върху новостите, които бета-версията е готова да ни предложи, а когато излезе целият CS4 пакет в готов вид, ще направим и задълбочен анализ на всяко едно приложение.

Промените са доста. Неминуемо. Все пак интернет се развива изключително динамично и Dreamweaver трябва да посрещне нуждите на дизайнери и програмисти.

Интерфейсът

Миналото свършено. Macromedia отдавна е в историята, но Dreamweaver е жив, макар и с напълно променен, но добре познат „адобски“ облик. Сега програмата изглежда еднакво и се слива с останалите приложения в Adobe Creative Suite. Подобно на тях Dreamweaver вече има и опция за бързо конфигуриране на работното пространство. Имате доста предварително готови варианти, като „Класически“, „Програмистки“, „Разработка на приложения“, „Дизай- нерски“ или пък специален режим за работа на два монитора. Естествено оставена е опция да подредите прозорците и палетите, както на вас ви харесва, и да запазите конфигурацията под собствено название.

Жива картина

Ключова новост в Dreamweaver е Live Preview. Това се явява логическо продължение на добре познатия, но статичен Design View, който, в общи линии, остава безполезен в ерата на Ajax и JavaScript. Режимът Live Preview използва рендващия алгоритъм WebKit (който, както знаете, е „сърцето“ на браузър като Safari и многообещавата обкръжаваща среда Adobe AIR) и ви позволява да видите точно как ще изглежда вашата страница, все едно е отворена в браузър. Всъщост Live Preview има една опция, наречена Live Code, която ви позволява да „пипате“ по страницата в Dreamweaver и да наблюдавате резултата моментално. Тази екстра е безценна за всеки, който тепърва прохожда в JavaScript, но също така и за опитните програмисти. Live Preview ви дава възможност да „замразявате“ страницата, да въвеждате промени, да експериментирате и да изследвате поведението и резултатите в реално време.

 

Подсказки

За някои автоматичното допълване при въвеждане на код може да е твърде „детско“ и „ламерско“, но ако оставим егото настрана, трябва да признаем, че на практика по този начин пестим време и намаляме грешките в синтаксиса. Dreamweaver CS4 осигурява „подсказки“ за JavaScript в режим Code, който обхваща не само основната функционалност на JavaScript, но също така включва DOM функции и дори подсказки за потребителски нива на код JavaScript. Което, както и да го погледнем, си е добре дошло.

Интеграция с Photoshop

Да, двете програми са ключови и във всеки един работен процес са достатъчно добре стиковани, но Adobe доказва, че има още какво да се направи по въпроса. В новата версия се осъществява много практична динамична връзка между двете приложения. Нужно е просто да „хванете за ушите“ някой PSD файл и да го метнете директно в Dreamweaver. Той автоматично ще бъде оптимизиран за уеб. Всякакви промени, които извършвате по него във Photoshop, се прилагат и синхронизират почти моментално и под Dreamweaver. И обратно. По този начин много лесно може да „превключвате“ от обработка на изображения и уебразработка. А това е безценно за повечето фрилансъри, които в повечето случаи вършат всичко напълно сами.

Още?

Естествено, че има още. Когато се появи окончателния вариант на Dreamweaver CS4 ще обърнем внимание за опростенето разглеждане и търсене на код чрез новия Code Navigator, ще обърнем внимание на импортирането на Flash и Flex SWF, както и на много други ценни и практични подобрения и опции. Имайте търпение! А ако ви липсва, може да посетите labs. adobe.com и да се порадвате на бета-версия. – Светлин Светлинов


Съдържание: