Въздух за фойерверките - Fireworks CS4 Beta
Въздух за фойерверките - Fireworks CS4 Beta

PCMagazine, Брой 9
Категория: Приложен софтуер , Интернет достъп , Уебдизайн
Етикети: софтуер , уеб сайт , fireworks
PC MAGAZINE
12.9.2008

Въздух за фойерверките - Fireworks CS4 Beta

Една много стара поговорка гласи, че отписаните живеят най-дълго, та такъв е и случаят с Fireworks. Когато Adobe финализира сделката с Macromedia, се очакваше, че Adobe ще прати „фойерверките“ в забвение. Логично – в крайна сметка това е продукт, който дублира в голяма степен ключовите възможностите на Photoshop и ImageReady, свързани с уебдизайна. Но противно на всеобщите прогнози Adobe инвестира време и ресурс не само да поддържа, но и да развие Fireworks, довеждайки го до версия CS4. За което може само да им свалим шапка.

Fireworks е лека и много пъргава програма за бързо проектиране на уебсайтове, интерфейси, концептуални дизайни, използва се много успешно за RGB растерна обработка и оптимизиране на изображения за уеб, като настоящата версия е изцяло в ритъма на новите технологии, поддържа интерактивен PDF и експорт към различни уебплатформи.

Всъщност думата „експорт“ е ключова за новата Fireworks. На първо място са поставени експортирането към CSS и поддръжката на уебстандарти. Какво ще рече това? Че голяма част от уебдизайна може да бъде свършена спокойно под Fireworks, изцяло в графична среда, като крайният резултат може да бъде прехвърлен и довършен под произволен уебредактор (като например Dreamweaver) – разположението е CSS базирано, допълнено с нужния код и най-вече – изцяло издържано в изискванията на текущите уебстандарти.

Нещо повече от PDF

Лично аз нямам наблюдения някой тук, в България, да използва интерактивни PDF документи, но според мен Adobe ще успее да ги наложи повсеместно. Идеята на интерактивния PDF е демонстрация на дизайн (примерно на сайт) пред клиент. Предимствата – не е нужно да правите временни акаунти, да качвате частично готови проекти онлайн (особено ако ангажиментът е конфиденциален до стартирането му). Поръчителят просто получава от вас PDF, който му позволява да „разцъка“ функциониращ макет, след което да ви върне документа със съответните коментари и забележки.

AIR поддръжка

Ако не сте, сега ще се досетите откъде идва играта на думи в заглавието. Adobe, съвсем предвидливо, са осигурили съвместимост на Fireworks със своята нова обкръжаваща среда AIR, която въпреки „съпротивата“ на конкуренцията (основно в лицето на Microsoft) е на път да се популяризира и утвърди сред разработчиците. Fireworks ви позволява да й извършвате ауторинг за AIR и подготовка на макети, които след това могат да бъдат комбинарани и използани с Flex или Flash. Това е много хитър, скрит коз на Fireworks и се надяваме да се окаже ключов фактор за оцеляването на програмата в бъдеще.

 

Типография

Освен AIR Adobe вгражда във Fireworks и други свои разработки, този път свързани с текст и шрифтовете. Fireworks CS4 ще поддържа Adobe Type Engine, съответно това автоматично означава, че ще се възползвате от разширените възможности за настройка, обработка и оптимизиране на символи и символни низове, които присъстват в Illustrator. Това ви развързва ръцете и дава шанс да подготвяте на професионално ниво различни текстови форми, като например надписи и лога, без да е необходимо задължително да „прескачате“ до Photoshop или Illustrator.

Стилове

Още една опция, която присъства в голяма част от дизайнерските приложения на Adobe, сега е налице и при Fireworks. Динамично прилагане на стилове. Или с други думи, ако редактирате даден стил, всички елементи, върху които е приложен, също се ще се обновят на момента. Малка, сладка и безценна (с оглед на спестената работа) екстра. Само така.

Интерфейс

Накрая и за него. Както Dreamweaver, така и Fireworks вече е изцяло с познатия интерфейс, който присъства при останалите приложения на Adobe. Програмата е изгубила донякъде идентичността си, но пък за сметка на това с нея се работи много леко и приятно, особено за хора, свикнали с Photoshop и Illustrator.

Бъдещето

Fireworks ще намери своята ниша, убеден съм, сред по-бедните и по-хитри, най-вече самостоятелно работещи уебдизайнери. Приложението не може да се мери с Photoshop, естествено, но по-ниската му цена и системни изисквания го правят атрактивно за масовата аудитория. – Светлин Светлинов


Съдържание: