ASRock K10N78FullHD-hSLI
ASRock K10N78FullHD-hSLI

PCMagazine, Брой 10
Категория: Хардуер , Процесори , Дънни платки , Чипсети и процесори , Графични карти
Етикети: AMD , дънна платка , Nvidia , процесори , графични карти , чипсет , памети
Добрил Доков
15.10.2008

ASRock K10N78FullHD-hSLI

С обявяването на Socket AM2+ от страна на AMD доста производители започнаха да предлагат както чипсети, така и дънни платки за този тип процесори. ASRock присъства от доста време на нашия пазар, като фирмата винаги е предоставяла богати възможности за избор както на по-консервативно настроените потребители, така и на овърклокърите. Моделът, който ще разгледаме в тази статия, е предназначен за използване с всички процесори на AMD за Socket AM2+, а използваният чипсет е Nvidia 8200.

Освен моделите процесори за Socket AM2+ този модел на ASRock поддържа също така и всички процесори за Socket AM2. Като цяло поддържаните семейства процесори са всички модели Phenom Х3, Х4 и FX, както и моделите Athlon X2. Благодарение на чипсета дъното използва технологията HyperTransport 3.0, която дава възможност за нива на трансфер от порядъка на 5.2 гигатрансфера за секунда при честота от 2.6 GHz.

Паметта, която можете да използвате с този модел на ASRock, е DDR2- 1066/800/667 или 533 МHz в двуканален режим. Максималният й обем е 16 GB, а слотовете, с които разполагаме, са общо 4, групирани в две двойки. Благодарение на използвания чипсет, производство на Nvidia, ASRock K10N78FullHD-hSLI поддържа официално възможността за използване на технологията HybridSLI на Nvidia. Вградената графична карта представлява GeForce 8200 и поддържа DirectX 10 и PixelShader 4.0, като използва дял от системната памет, който се конфигурира през BIOS-а на системата. Максималният обем памет, който можем да заделим за използване от нея, е 512МВ.

Ако наличната видеокарта няма да задоволи вашите нужди, винаги можете да я ъпгрейдвате с допълнителна графична карта, тъй като дъното разполага с един PCI-Express 2.0 х16 слот. Освен него имаме също така още два класически PCI и един PCI-Express x1 слот. ASRock K10N78FullHD-hSLI разполага с общо 6 SATAII 3.0 Gbps конектора, поддържащи различни режими на RAID (RAID 0, 1, 0+1, 5 и JBOD), като в допълнение към това се поддържат също така NCQ, AHCI и функцията HotPlug.

Освен споменатите портове дъното разполага също така с вградена гигабитова мрежова карта, DVI-D и D-Sub конектори за вградената видеокарта, поддръжка на FullHD 1080p Blu-ray или HD-DVD видео, както и 5.1-канална аудиосистема. На задния панел на ASRock K10N78FullHD-hSLI разполагаме с изводите на вградената видеокарта, по един PS/2 конектор за мишка и клавиатура, споменатите жакове за звуковата система, както и общо 6 USB 2.0 порта.

Сред специфичните за модела възможности е собственият тунер за овърклок, разработен от ASRock – ASRock OC Tuner, който подпомага потребителите при овърклок на системата. Освен него разполагаме също така с технологията HybridBooster, както и Intelligent Energy Saver при използване на процесори Phenom и ASRock AM2 Boost, покачващ производителността на паметта с до 12.5%.

Охлаждането на чипсета е организирано с използването само на един алуминиев радиатор. Тъй като той явно няма проблеми да се справи със задачата си, ясно е, че благодарение на факта, че охлаждането е изцяло пасивно, дъното ще работи изключително тихо. Това на свой ред го превръща в отличен избор за употреба в редица области, в които тишината ще е от значение.


Съдържание: