Що е то „безжичен проектор сървър“, или Edimax WP-S1000?
Що е то „безжичен проектор сървър“, или Edimax WP-S1000?

PCMagazine, Брой 10
Категория: Хардуер , Проектори
Етикети: WiFi , проектор , безжична мрежа , криптиране , проектор-сървър , Edimax , Plug-n-Show
Добрил Доков
15.10.2008

Що е то „безжичен проектор сървър“, или Edimax WP-S1000?

Със сигурност на всеки, който някога е използвал проектор (дали за презентация или за нещо друго), му се е налагало да прескача купища от кабели само за да може да използва устройството. Ситуацията става значително по-сложна, когато ще се изнася презентация, тъй като се налага или да доближим компютъра максимално близо до проектора (защото кабелите имат ограничена дължина), или да се сдобием с удължител. Първото решение е доста неудобно, а второто не винаги е удачно, ето защо от Edimax са измислили едно уникално решение на проблема – проектор-сървърът Edimax WP-S1000.

Идеята, стояща зад Edimax WP-S1000, е освобождаването на потребителите от необходимостта да са непрекъснато „изкъсо“ свързани с проектора си по време на изнасяне на презентация. WP-S1000 ни беше предоставен за тестване от фирма „Солитрон“, която е и представител на компанията Edimax за България.

Устройството представлява уред, който се свързва към обикновения проектор чрез VGA порт, а конфигурирането му е изключително лесно благодарение на вградения уебинтерфейс. Предаването на сигнала от компютъра, излъчващ презентацията, става чрез Wi-Fi сигнал, което означава, че всяка система с безжична мрежа може да се възползва от услугите на устройството. За да се гарантира спокойствието на работа Edimax WP-S1000 гарантира сигурността чрез поддръжката на WEP криптиране.

Поддържаните от WP-S1000 резолюции са SVGA, XGA и WXGA с 32- битов цвят, като освен изобразяването на презентации в различен формат устройството позволява показването на изображения, както и безпроблемното предаване на видео във формати MPEG1, MPEG2 и MPEG4. Тъй като думите SVGA, XGA и т.н. не дават точна представа за разделителните способности, нека се спрем малко по- подробно на тях, тъй като определено са впечатляващи. Edimax WP-S1000 поддържа резолюции в огромен диапазон – като започнем от скромните 800х600, минем през станалите вече стандартни 1600x1200 и стигнем до впечатляващите 2048x1536, позволяващи възпроизвеждането на HD 1080p филми.

Благодарение на поддръжката на технологията, наречена Plug-n-Show, всеки потребител притежаващ достъп към безжичната мрежа на WP-S1000, може просто да постави безжична мрежова карта в USB порта на системата си и след като инсталира съответния софтуер, да получи достъп към устройството, а съответно и проектора. Безжичната мрежа, която се хоства от Edimax WP-S1000, е по стандарта IEEE802.11b/g, като се поддържа работа в различни режими – Access Point, Ad-Hoc и Infrastructure Mode.

На задния панел на Edimax WP-S1000 разполагаме с бутон за включване, VGA D-Sub порт, стереожак, през който проекторът получава звук (стига да го поддържа), 10/100 Mbit мрежов порт и конектора за Wi-Fi антената. Операционните системи, които се поддържат от Edimax WP-S1000, са Microsoft Windows Vista, Windows XP Home и Pro с инсталиран Service Pack 2, както и Windows 2000 с инсталиран Service Pack 4.

Ако трябва да сумираме в няколко думи същността на Edimax WP-S1000, то тези думи ще са абсолютната мобилност и удобство, което получава потребителят, когато изнася своята презентация или дори само когато се наслаждава на някой филм. Все пак представете си да говорите за своята презентация, разхождайки се и носейки Eee PC в ръка, свързано чрез безжична мрежа към презентационния проектор...

 


Съдържание: